10 случајева у којима родитељи најчешће греше

10 фебруара, 2014

Док одраста, дете пролази кроз разне изазовне ситуације и проблеме. Сналазећи се у њима оно сазрева. Родитељи, који превише брину о свом детету, пазе да не буду повређено и стално се труде да они буду ти rкоји решавају проблематичне ситуације. На тај начин детету се не допушта да научи да се само носи са проблемима.
Нико не каже да не требате бринути, али претерана брига није добра и наноси штету детету.
Ако се можете препознати у већини од следећих понашања, треба се запитати да ли грешите:
– Оправдавате свако понашање вашег детета, чак и када је лоше.
– Испуњавате му сваку жељу.
– Кривите увек друге када је ваше дете у проблему.
– Желите да Вас дете гледа више као друга него као родитеља.
– Спремни сте да урадите све да Ваше дете успе.
– Умешате се сваки пут када је у невољи.
– Тежите да је Ваше дете увек срећно, да не буде тужно, разочарано и љуто.
– Мешате се у сваки аспект његовог живота.
– Зовете га све време, шаљете му поруке и тражите да Вам се стално јавља.
– Када оно неће, или не може да реши проблем, захтевате да то ураде други.

У већини случајева родитељи, који се овако понашају, труде се да заштите дете. Не ретко се дешава да на то утичу жеља да изгледају добро пред другим родитељима, или да лепо мисле о себи.
Дете, које се одгаја на овај начин, постаје плашљиво, нестрпљиво и без самопоуздања. Родитељи све ово чине из љубави, али су њихова дела производ сопствених страхова, брига и осећања и нису у најбољем интересу детета. Презаштићено дете нема шансу да спозна своје способности за решавање проблематичних ситуација и не долази у прилику да стекне самопоуздање.

Потребно је да верујете да сте до сада добро васпитавали дете, научили га важним животним лекцијама и да је сада време да га тестирате. Пружите му шансу да покаже да уме правилно да расуђује и доноси исправне одлуке, али будите ту да га посаветујете ако затреба.

Чак и ако осетите потребу да се умешате када дете има проблем, дајте му мало времена да видите да ли се само сналази. Ако затражи Вашу помоћ, пажљиво га слушајте, предложите му више решења, али дозволите да оно само донесе одлуку шта ће конкретно предузети и тако преуземе одговорност за последице својих поступака.

Увек се запитајте шта је најгоре што може да се догоди у датој ситуацији. Ако су то повређена осећања, разочарење, или љутња, са којима се људи често сусрећу, дозволите детету да само реши проблем. Прискочите му само ако видите да је у физичкој опасности, или да ће претрпети јаке емотивне последице.
претерана бригаЧесто ћете доћи у ситуацију да одбијете своје дете и важно је да тада не идете линијом мањег отпора. Ви сте родитељ и морате умети да кажете НЕ када то ситуација захтева. Ваше дете треба да научи да заслужи ствари које добија. Охрабрујте га, научите га да мора имати чврст став и да се треба борити за своја убеђења.

Преузето: superdete.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама