10 вежби које можете радити с децом

8 јула, 2022

Млађе генерације су, данас, склоне томе да више времена проводе у затвореном простору, играјући игрице или се дописујући, него у правој игри са својим другарима. С друге стране, родитељи имају све мање времена да посвете деци, али и себи. Притиснути кућним и пословним обавезама, претешко је да уклопе и бригу о себи и квалитетно време с децом.

Ми имамо предлог за вас. Уместо у теретани, понеки тренинг урадите с децом! Добијате толико тога – заједничко време, спорт и кретање које деци данас толико недостаје и тренинг за себе.

Загревање – истезање је најбољи начин да почнете

Седите на под с дететом и урадите вежбе истезања ногу и руку. Или то можете урадити стојећи. Један једноставан начин би био да стојите са скупљеним ногама и покушате да додирнете прсте стопала без савијања колена. Овај вид истезања опушта мишиће доњих леђа, а деци није тешко да то ураде. Генерално, Јутјуб је пун видеа у којима тренери показују вежбе истезања, а већину њих можете радити с децом.

Скакање (Jumping Jack)

Џампинг џек је вежба у којој истовремено скачете и ширите и скупљате ноге, подижући и спуштајући руке (као на слици). То је одличан начин да ви и деца останете физички активни и да се брзо потрошите и уморите. Такође, ово је вежба која ће брзо подићи пулс и супер је за одржавање форме.

Трбушњаци

Једноставна вежба коју деца могу да раде. Лезите на земљу савијених колена, са рукама иза ушију. Покушајте да придижете и спуштате горњи део тела, искључиво снагом стомака. Постаје забавније ако се у серијама смењујете с дететом – док дете ради своју серију, ви му држите ноге и обрнуто.

Трбушњаци (друга верзија)

Друга врста трбушњака где уместо подизања и спуштања горњег дела тела, пружених руку и ногу савијених у коленима, савијате се лево десно, као да покушавате да дохватите једно па друго стопало. Одлично за бочне трбушњаке!

Склекови (са свијеним коленима или пружених ногу)

Илити женски или мушки. Ова вежба јесте велики изазов за већину људи. Лакша верзија коју често зову и женски склекови је она у којој се не ослањате на дланове и прсте стопала, већ на дланове и колена. Можда је то она верзија од које треба да кренете.

А кад се извеште и постану добри у склековима на коленима, науче да држе равнотежу, охрабрите их да покушају с “мушком” верзијом склекова. Пет у серији је сасвим довољно.

Чучњеви

Сви знају како се раде чучњеви. Најлакши начин је да ноге поставите у ширини рамена, руке право испред себе у висини рамена и спуштате се као да ћете сести на замишљену столицу. Кад се спуштате и подижете, положај руку остаје исти, а у положају замишљеног седења остајете две-три секунде, па се лагано подижете.

Трчање и шетња

Трчање је једноставна активност и нешто што свако здраво дете може, а већина и воли. Ако имате ту срећу да живите у кући с великим двориштем, онда вероватно имате и простора за трчање. Ако не, потражите оближњи парк. Ако вас трчање умара, можете практиковати и брзи ход и увек кад вама или детету затреба пауза, зауставите се.

Издржај

Једна од тежих вежби, али одлична за више група мишића. Окрените се потрбушке, подигните се на лактове и прсте стопала и издржите у том положају, за почетак 15 секунди. Како вежбањем будете постајали јачи, продужавајте време трајања издржаја.

Црвено – зелено

Црвено – зелено је забавна игра коју смо као деца играли у школама.

Станите с децом на почетну позицију и сваки пут кад кажете зелено, креће трчање ка задатом циљу. Кад кажете црвено треба истог тренутка да се зауставите, сви. Забавно је јер поред физичке активности, морате да будете и ментално фокусирани.

За искусне вежбаче – склекови и издржај са дететом на леђима

Ако вам све ово наведено није довољан изазов, покушајте да, са дететом на леђима, одрадите неку серију склекова или издржај. И искуснијим вежбачима ће овај задатак бити изазован.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама