12 симптома болести код деце које никада не смете игнорисати

Кад је дете болесно, понекад је добра стратегија причекати и видети како ће се болест развијати. Али, постоје стања која захтевају одлазак педијатру или хитну лекарску интервенцију, што није увек лако проценити.

Родитељи увек треба да буду опрезни и потраже медицинску помоћ ако их нешто посебно забрињава.

Симптом 1: Температура 38 или виша код деце млађе од три месеца, виша од 38,3 код деце од три до шест месеци и виша од 39,4 код деце од шест месеци до две године

Кад дете има високу температуру, није толико битно шта показује топломер, колико опште стање детета и његово понашање. Одојчади до три месеца потребан је лекар ако им температура прелази 38 степени. Ако је температуру узроковала бактеријска инфекција, попут инфекције уринарног тракта, то би се брзо могло проширити телом. Најчешће је то симптом обичног вируса, али морамо проверити како бисмо били сигурни. Важно је одмах отићи лекару. Ако је дете старије од две године, температура није толико опасна све док се дете понаша нормално и пије довољно течности. У том случају зовите педијатра да вам да смернице.

Симптом 2: Температура која се не спушта ни након давања лека или траје дуже од пет дана

Ако детету снижавате температуру лековима, попут парацетамола или ибупрофена, а температура се не спушта ни након четири до шест сати, посетите педијатра. То је знак да би инфекција могла бити прејака да би се дететово тело с њом могло борити. Лекар би у том случају требало да обави преглед како би одредио узрок. Температуре које узрокују уобичајени вируси, попут прехладе или грипа, обично нестају након пет дана. Ако температура потраје дуже, чак и ако је нижа од 38 степени, то може довести до инфекције, попут бактеријске упале плућа, што захтева лечење антибиотиком.

Симптом 3: Температура коју прати укоченост у врату, главобоља или осип који изгледа као мрља, односно малене црвене тачкице

Одмах идите лекару – то могу бити знакови менингитиса и треба одмах деловати.

Симптом 4: Осип који подсећа на кругове, састоји се од ситних црвених тачкица које не нестају кад притиснете кожу или велике мрље

Осип у облику прстена са светлом тачком у средини може бити знак Лајмске болести. Одмах потражите помоћ ако видите тачкице испод коже или необјашњиве мрље на кожи, што може бити знак бројних озбиљних стања. Осим тога, осипи у облику мрља, често мало издигнути изнад коже, могу бити знак алергијске реакције. Ако дете има потешкоћа с дисањем, те је узрујано или летаргично, требало би га одмах одвести лекару.

Симптом 5: Нови младеж или стари који мења облик и боју

Обратите пажњу на младеже код деце, посебно оне које имају од рођена, јер постоји већи ризик да постану малигни. Једном месечно их прегледајте током купања или туширања. Обавестите лекара ако откријете младеже неправилних облика, неправилних рубова, неуједначене боје или ако младеж расте. Све наведено знакови су за узбуну.

Симптом 6: Болови у стомаку с доње десне стране или болови који се појављују у налетима

Ако дете има болове у доњем десном делу стомака, реците му да скаче горе доле. Ако му је то преболно, то би могао бити знак упале слепог црева. Иако је слепо црево с доње десне стране абдомена, болови могу започети око пупка и ширити се према десној страни. Уз нормалан стомачни вирус, обично прво дође висока температура, потом повраћање, болови у стомаку и затим пролив. С упалом слепог црева понекад прво дође до пролива, потом болова у стомаку, повраћања и температуре. Ако приметите ове симптоме, одведите дете лекару – упала слепог црева брзо напредује и лечење даје већи резултат ако се започне у ранијој фази.

Симптом 7: Главобоља која се јавља рано ујутро или буди дете усред ноћи и коју прати повраћање

То могу бити знакови мигрене, које код деце нису опасне. Ипак, јутарње главобоље и оне због којих се дете буди ноћу могу бити знак и нечег озбиљнијег.

Симптом 8: Сува уста и уснице, увучена фонтанела код одојчади, сува кожа или кожа која остаје смежурана када је уштинемо (губи еластичност), те често повраћање или пролив

Сви знакови повезани су с дехидрацијом и треба брзо реаговати јер дехидрација може довести до шока. Одведите дете хитно код лекара ако процените да је близу тог стања. У супротном се посаветујте с педијатром и покушајте детету надокнадити изгубљену течност.

Симптом 9: Плаве усне или промена боје коже око усана, отежано дисање, дисање код којег можете видети увлачење ваздуха у груди и стомак, задиханост, хроптање или пиштање код дисања

Проблеми с дисањем су озбиљнији кад звукови долазе из плућа, него из носа. Критични проблеми с дисањем обично су повезани с гушењем, алергијском реакцијом или нападом астме (који се могу појавити и код деце млађе од неколико месеци), упалом плућа, упалом грла. Одмах потражите помоћ. Ако не можете проценити јесу ли проблеми озбиљни, проверите стање дисајних путева. Бројите сваки дететов удах током 30 секунди и добијени број помножите с два. Нормална стопа је мања од 60 за новорођенчад, мања од 40 за бебе до године дана, мања од 30 за децу од једне до три године и мања од 24 за децу од четири до 10 година.

Симптом 10: Отечен језик, усне или очи, поготово праћено повраћањем или сврабом

То су чести сигнали озбиљне алергијске реакције (анафилаксије). Симптоми могу укључивати отицање, проблеме с дисањем, тешку упалу грла и захтевају хитну лекарску помоћ. Ако је могуће, уз консултацију са лекаром, детету дајте дозу антихистаминика.

Симптом 11: Пад детета млађег од шест месеци, односно очите неуролошке промене након пада, попут збуњености и губитка свести; ако се након пада јавља повраћање или постоје озледе тела, попут ломова

Ове ситуације захтевају хитну лекарску помоћ, зато право у најближу медицинску установу. Падови код деце старије од шест месеци обично нису проблематични, док висина с које су пали није виша од њихове висине, те ако не падну на нешто оштро или претврдо.

Симптом 12: Посектине на кожи које су довољно широке да у њих можете ставити штапић за чишћење ушију, или ако крварење не престаје ни након неколико минута под притиском

То су знакови да детету треба лекарска помоћ (можда и шивење, превијање и сл.). Зависно о тежини повреде, следећи корак требао би бити или одлазак у педијатријску ординацију. Такође, дете треба одвести код лекара ако су у питању угризи животиња или му кожу пробије угриз другог детета.

Извор: drsasamilicevic.wordpress.com