12 simptoma bolesti kod dece koje nikada ne smete ignorisati

13 avgusta, 2016

Kad je dete bolesno, ponekad je dobra strategija pričekati i videti kako će se bolest razvijati. Ali, postoje stanja koja zahtevaju odlazak pedijatru ili hitnu lekarsku intervenciju, što nije uvek lako proceniti.

Roditelji uvek treba da budu oprezni i potraže medicinsku pomoć ako ih nešto posebno zabrinjava.

Simptom 1: Temperatura 38 ili viša kod dece mlađe od tri meseca, viša od 38,3 kod dece od tri do šest meseci i viša od 39,4 kod dece od šest meseci do dve godine

Kad dete ima visoku temperaturu, nije toliko bitno šta pokazuje toplomer, koliko opšte stanje deteta i njegovo ponašanje. Odojčadi do tri meseca potreban je lekar ako im temperatura prelazi 38 stepeni. Ako je temperaturu uzrokovala bakterijska infekcija, poput infekcije urinarnog trakta, to bi se brzo moglo proširiti telom. Najčešće je to simptom običnog virusa, ali moramo proveriti kako bismo bili sigurni. Važno je odmah otići lekaru. Ako je dete starije od dve godine, temperatura nije toliko opasna sve dok se dete ponaša normalno i pije dovoljno tečnosti. U tom slučaju zovite pedijatra da vam da smernice.

Simptom 2: Temperatura koja se ne spušta ni nakon davanja leka ili traje duže od pet dana

Ako detetu snižavate temperaturu lekovima, poput paracetamola ili ibuprofena, a temperatura se ne spušta ni nakon četiri do šest sati, posetite pedijatra. To je znak da bi infekcija mogla biti prejaka da bi se detetovo telo s njom moglo boriti. Lekar bi u tom slučaju trebalo da obavi pregled kako bi odredio uzrok. Temperature koje uzrokuju uobičajeni virusi, poput prehlade ili gripa, obično nestaju nakon pet dana. Ako temperatura potraje duže, čak i ako je niža od 38 stepeni, to može dovesti do infekcije, poput bakterijske upale pluća, što zahteva lečenje antibiotikom.

Simptom 3: Temperatura koju prati ukočenost u vratu, glavobolja ili osip koji izgleda kao mrlja, odnosno malene crvene tačkice

Odmah idite lekaru – to mogu biti znakovi meningitisa i treba odmah delovati.

Simptom 4: Osip koji podseća na krugove, sastoji se od sitnih crvenih tačkica koje ne nestaju kad pritisnete kožu ili velike mrlje

Osip u obliku prstena sa svetlom tačkom u sredini može biti znak Lajmske bolesti. Odmah potražite pomoć ako vidite tačkice ispod kože ili neobjašnjive mrlje na koži, što može biti znak brojnih ozbiljnih stanja. Osim toga, osipi u obliku mrlja, često malo izdignuti iznad kože, mogu biti znak alergijske reakcije. Ako dete ima poteškoća s disanjem, te je uzrujano ili letargično, trebalo bi ga odmah odvesti lekaru.

Simptom 5: Novi mladež ili stari koji menja oblik i boju

Obratite pažnju na mladeže kod dece, posebno one koje imaju od rođena, jer postoji veći rizik da postanu maligni. Jednom mesečno ih pregledajte tokom kupanja ili tuširanja. Obavestite lekara ako otkrijete mladeže nepravilnih oblika, nepravilnih rubova, neujednačene boje ili ako mladež raste. Sve navedeno znakovi su za uzbunu.

Simptom 6: Bolovi u stomaku s donje desne strane ili bolovi koji se pojavljuju u naletima

Ako dete ima bolove u donjem desnom delu stomaka, recite mu da skače gore dole. Ako mu je to prebolno, to bi mogao biti znak upale slepog creva. Iako je slepo crevo s donje desne strane abdomena, bolovi mogu započeti oko pupka i širiti se prema desnoj strani. Uz normalan stomačni virus, obično prvo dođe visoka temperatura, potom povraćanje, bolovi u stomaku i zatim proliv. S upalom slepog creva ponekad prvo dođe do proliva, potom bolova u stomaku, povraćanja i temperature. Ako primetite ove simptome, odvedite dete lekaru – upala slepog creva brzo napreduje i lečenje daje veći rezultat ako se započne u ranijoj fazi.

Simptom 7: Glavobolja koja se javlja rano ujutro ili budi dete usred noći i koju prati povraćanje

To mogu biti znakovi migrene, koje kod dece nisu opasne. Ipak, jutarnje glavobolje i one zbog kojih se dete budi noću mogu biti znak i nečeg ozbiljnijeg.

Simptom 8: Suva usta i usnice, uvučena fontanela kod odojčadi, suva koža ili koža koja ostaje smežurana kada je uštinemo (gubi elastičnost), te često povraćanje ili proliv

Svi znakovi povezani su s dehidracijom i treba brzo reagovati jer dehidracija može dovesti do šoka. Odvedite dete hitno kod lekara ako procenite da je blizu tog stanja. U suprotnom se posavetujte s pedijatrom i pokušajte detetu nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Simptom 9: Plave usne ili promena boje kože oko usana, otežano disanje, disanje kod kojeg možete videti uvlačenje vazduha u grudi i stomak, zadihanost, hroptanje ili pištanje kod disanja

Problemi s disanjem su ozbiljniji kad zvukovi dolaze iz pluća, nego iz nosa. Kritični problemi s disanjem obično su povezani s gušenjem, alergijskom reakcijom ili napadom astme (koji se mogu pojaviti i kod dece mlađe od nekoliko meseci), upalom pluća, upalom grla. Odmah potražite pomoć. Ako ne možete proceniti jesu li problemi ozbiljni, proverite stanje disajnih puteva. Brojite svaki detetov udah tokom 30 sekundi i dobijeni broj pomnožite s dva. Normalna stopa je manja od 60 za novorođenčad, manja od 40 za bebe do godine dana, manja od 30 za decu od jedne do tri godine i manja od 24 za decu od četiri do 10 godina.

Simptom 10: Otečen jezik, usne ili oči, pogotovo praćeno povraćanjem ili svrabom

To su česti signali ozbiljne alergijske reakcije (anafilaksije). Simptomi mogu uključivati oticanje, probleme s disanjem, tešku upalu grla i zahtevaju hitnu lekarsku pomoć. Ako je moguće, uz konsultaciju sa lekarom, detetu dajte dozu antihistaminika.

Simptom 11: Pad deteta mlađeg od šest meseci, odnosno očite neurološke promene nakon pada, poput zbunjenosti i gubitka svesti; ako se nakon pada javlja povraćanje ili postoje ozlede tela, poput lomova

Ove situacije zahtevaju hitnu lekarsku pomoć, zato pravo u najbližu medicinsku ustanovu. Padovi kod dece starije od šest meseci obično nisu problematični, dok visina s koje su pali nije viša od njihove visine, te ako ne padnu na nešto oštro ili pretvrdo.

Simptom 12: Posektine na koži koje su dovoljno široke da u njih možete staviti štapić za čišćenje ušiju, ili ako krvarenje ne prestaje ni nakon nekoliko minuta pod pritiskom

To su znakovi da detetu treba lekarska pomoć (možda i šivenje, previjanje i sl.). Zavisno o težini povrede, sledeći korak trebao bi biti ili odlazak u pedijatrijsku ordinaciju. Takođe, dete treba odvesti kod lekara ako su u pitanju ugrizi životinja ili mu kožu probije ugriz drugog deteta.

Izvor: drsasamilicevic.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "12 simptoma bolesti kod dece koje nikada ne smete ignorisati"

 1. MajaM kaže:

  Moje iskustvo sa srednjom cerkom..
  Ako je dete sklono cestim virusnim infekcijama,cesto bez vidljivih znakova,veoma je bitno shvatiti to ozbiljno..
  Ceste temperature,uporne,koje brzo “skacu” skidati tj dati lek vec sa 37,5..
  Nema cekanja,i kod pedijatra odmah po antibiotik inace dete moze da dobije konvulzije,svaka konvulzija je sve gora i moze docesti do odumiranja i krvarenja mozdanih nerava..
  Jako ozbiljno stanje..
  Nazalost,nasem detetu se ti dogodilo,jedva se izvukla..

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama