12 вештина које би дете требало да усвоји до 5. године

Вештине које дете развије у својим првим годинама поприлично су невероватне. Ипак, запамтите, свако дете развија се другачије, зато немојте бринути ако ваше дете не може да уради све са списка:

1. Бојење и цртање

До сада, ваше дете већ би требало да се сналази с коришћењем оловака, бојица или пастела у бојењу и цртању – то је пример развоја фине моторике или другим речима – координисаних покрета костију, зглобова и мишића шаке. Подстичите креативност код детета тако да му омогућите забавне материјале: дајте детету велике бојице, које су једноставне за коришћење малим ручицама и пустите их да ослободе своју креативност. И немојте бринути ако њихови радови не личе ни на шта – све је то део креативног процеса.

2. Разумевање неколико инструкција одједном

Рецимо: „Склони књигу на полицу, опери руке и седни за сто“. Хоће ли дете послушати ваше инструкције – то је већ друга прича, али битно је разумевање.

3. Авантуристички дух

Ваше дете сада већ скаче, пење се и њише, а до пете године – већина деце може стајати на једној нози око 10 секунди. Подстичите њихов авантуристички дух на начин да проводите много времена на отвореном: у парку, дворишту или на игралишту.

4. Препознавање слова

Нека слова азбуке сада би већ требало да буду позната вашем детету, а многа деца до пете године знају да напишу своје име. Изаберите забавне активности како би их подстакли да напишу своје име, рецимо потписивање честитки, позивница за рођендан или својих цртежа.

5. Независност и самопоуздање

Пре него што крене у школу, ваше дете вероватно ће показати знакове независности и самопоуздања тако што ће знати само да се пресвуче, користити прибор за јело и пере зубе без превише помоћи родитеља. Наравно, понекад су малишани јако спори у извршавању таквих обавеза и врло вероватно можете очекивати и неколико испада беса успут. Но, док уче – покушајте да се не мешате како би им помогли јер је од велике важности да деца имају времена и простора како би сами вежбали такве вештине.

6. Разумевање облика и коришћење дечјих маказица

До сада, ваш малишан би требало да буде упознат с неким облицима и да уме да копира троугао, круг, квадрат и друге облике на папир, као и да исече облике користећи дечје маказе.

7. Помоћ око припремања оброка

Ваше дете сад је већ у могућности да ускочи као ваш мали помагач кад је у питању припремање оброка код куће. Уживаће у задацима попут мешања састојака у чинији користећи кашику, разбијања јаја и доливања млека или сипања брашна. Забавно и поучно за малишане? Да! Неуредно за вас? Апсолутно!

8. Педалирање трицикла или бицикла с помоћним точкићима

Ваше дете ће до пете године вероватно волети да зуји својим трициклом по парку или дворишту. Будите спремни на неколико падова и нека дете увек носи заштитну кацигу, а ако је спремно на следећи корак – бицикл без помоћних точкића – зашто да не!

9. Игра лоптом

До сада, ваше дете уме да баци и ухвати лопту. Када сте на отвореном, понесите лопту и подстичите игре лоптом попут обичног добацивања, убацивања лопте у кош исл. Ако играте неку игру с дететом, покушајте да се не фокусирате толико на правила, јер без обзира на то да ли дете разуме правила игре или не – вртићки узраст је време у којем игре лоптом са собом носе учење низа вештина, попут координације, упознавања са спортским активностима, фине моторике, али и учења спортског понашања.

10. Концепт редоследа

Ваше дете сада је већ у могућности да поређа предмете од најмањег до највећег. ‘Игре изградње’ одличан су начин за подстицање разумевања величина код детета. Када се играте заједно, коментаришите опажања, рецимо: „Идемо да ставимо ову малу коцкицу на врх ове велике коцкице“.

11. Концепт дељења

До пете године, дете би требало да разуме концепт дељења играчака или књига с другом децом и шта значи чекати свој ред.

12. Бројање

Око пете године, већина деце зна да броји до 20, као и нека једноставна сабирања и одузимања.

Извор: miss7mama.24sata.hr