12 veština koje bi dete trebalo da usvoji do 5. godine

19 decembra, 2018

Veštine koje dete razvije u svojim prvim godinama poprilično su neverovatne. Ipak, zapamtite, svako dete razvija se drugačije, zato nemojte brinuti ako vaše dete ne može da uradi sve sa spiska:

1. Bojenje i crtanje

Do sada, vaše dete već bi trebalo da se snalazi s korišćenjem olovaka, bojica ili pastela u bojenju i crtanju – to je primer razvoja fine motorike ili drugim rečima – koordinisanih pokreta kostiju, zglobova i mišića šake. Podstičite kreativnost kod deteta tako da mu omogućite zabavne materijale: dajte detetu velike bojice, koje su jednostavne za korišćenje malim ručicama i pustite ih da oslobode svoju kreativnost. I nemojte brinuti ako njihovi radovi ne liče ni na šta – sve je to deo kreativnog procesa.

2. Razumevanje nekoliko instrukcija odjednom

Recimo: “Skloni knjigu na policu, operi ruke i sedni za sto”. Hoće li dete poslušati vaše instrukcije – to je već druga priča, ali bitno je razumevanje.

3. Avanturistički duh

Vaše dete sada već skače, penje se i njiše, a do pete godine – većina dece može stajati na jednoj nozi oko 10 sekundi. Podstičite njihov avanturistički duh na način da provodite mnogo vremena na otvorenom: u parku, dvorištu ili na igralištu.

4. Prepoznavanje slova

Neka slova azbuke sada bi već trebalo da budu poznata vašem detetu, a mnoga deca do pete godine znaju da napišu svoje ime. Izaberite zabavne aktivnosti kako bi ih podstakli da napišu svoje ime, recimo potpisivanje čestitki, pozivnica za rođendan ili svojih crteža.

5. Nezavisnost i samopouzdanje

Pre nego što krene u školu, vaše dete verovatno će pokazati znakove nezavisnosti i samopouzdanja tako što će znati samo da se presvuče, koristiti pribor za jelo i pere zube bez previše pomoći roditelja. Naravno, ponekad su mališani jako spori u izvršavanju takvih obaveza i vrlo verovatno možete očekivati i nekoliko ispada besa usput. No, dok uče – pokušajte da se ne mešate kako bi im pomogli jer je od velike važnosti da deca imaju vremena i prostora kako bi sami vežbali takve veštine.

6. Razumevanje oblika i korišćenje dečjih makazica

Do sada, vaš mališan bi trebalo da bude upoznat s nekim oblicima i da ume da kopira trougao, krug, kvadrat i druge oblike na papir, kao i da iseče oblike koristeći dečje makaze.

7. Pomoć oko pripremanja obroka

Vaše dete sad je već u mogućnosti da uskoči kao vaš mali pomagač kad je u pitanju pripremanje obroka kod kuće. Uživaće u zadacima poput mešanja sastojaka u činiji koristeći kašiku, razbijanja jaja i dolivanja mleka ili sipanja brašna. Zabavno i poučno za mališane? Da! Neuredno za vas? Apsolutno!

8. Pedaliranje tricikla ili bicikla s pomoćnim točkićima

Vaše dete će do pete godine verovatno voleti da zuji svojim triciklom po parku ili dvorištu. Budite spremni na nekoliko padova i neka dete uvek nosi zaštitnu kacigu, a ako je spremno na sledeći korak – bicikl bez pomoćnih točkića – zašto da ne!

9. Igra loptom

Do sada, vaše dete ume da baci i uhvati loptu. Kada ste na otvorenom, ponesite loptu i podstičite igre loptom poput običnog dobacivanja, ubacivanja lopte u koš isl. Ako igrate neku igru s detetom, pokušajte da se ne fokusirate toliko na pravila, jer bez obzira na to da li dete razume pravila igre ili ne – vrtićki uzrast je vreme u kojem igre loptom sa sobom nose učenje niza veština, poput koordinacije, upoznavanja sa sportskim aktivnostima, fine motorike, ali i učenja sportskog ponašanja.

10. Koncept redosleda

Vaše dete sada je već u mogućnosti da poređa predmete od najmanjeg do najvećeg. ‘Igre izgradnje’ odličan su način za podsticanje razumevanja veličina kod deteta. Kada se igrate zajedno, komentarišite opažanja, recimo: “Idemo da stavimo ovu malu kockicu na vrh ove velike kockice”.

11. Koncept deljenja

Do pete godine, dete bi trebalo da razume koncept deljenja igračaka ili knjiga s drugom decom i šta znači čekati svoj red.

12. Brojanje

Oko pete godine, većina dece zna da broji do 20, kao i neka jednostavna sabiranja i oduzimanja.

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "12 veština koje bi dete trebalo da usvoji do 5. godine"

  1. Ivana kaže:

    “Idemo da stavimo ovu malu kockicu na vrh ove velike kockice”.

    Poznavanje gramatike nije na odmet

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama