12 животних лекција човека са великим животним искуством

25 јула, 2016

У срцима многих хиндуса укорењено је веровање да ако напустите тело у Касхи (Варанаси) постижете оно што је популарно познато као “Касхи Лабх“ или „плод Касхи“- ослобођење (моксх) или “ослобађање из циклуса поновног рађања на који вас присиљава закон карме“
mudr
Касхи Лабх Мукти Бхан у Варанаси један је од три пансиона у граду у који људи одлазе умирати. Друга два су Мумуксху Бхаwан и Ганга Лабх Бхаwан. Мукти Бхан је основан 1908. године и добро је познат у граду и изван њега.
Бхаирав Натх Схукла је био директор Мукти Бхана 44 године. Видео је богате и сиромашне како узимају уточиште у пансиону у својим последњим данима, очекујући смрт и надајући се да наћи мир.
Схукла се нада с њима и за њих. Он седи на дрвеној клупи у дворишту, насупрот зида од црвене опеке и дели са мном 12 понављајућих животних лекција из 12.000 смртних случајева којима је сведочио као водитељ Мукти Бхаwана:
1. Разрешите све сукобе пре него што одете
Схукла приповеда причу о Схри Рам Сагар Мисхри, санскритском ученику свога времена. Мисхр је био најстарији од шесторо браће и био је најближи са најмлађим братом. Једном су се јако посвађали и та свађа је довела до тога да су кућу зидом поделили на два дела.
У својим последњим данима, Мисхр је отишао до пансиона и затражио да му резервишу собу бр. 3. Био је сигуран да ће преминути на 16. дан од његовог доласка.
Четрнаестог дана је рекао: “Замолите мог брата са којим сам у свађи већ 40 година да дође да ме види. Та горчина чини моје срце тешким. Жудим за решавањем сваког сукоба.”
Писмо је послано. На 16. дан кад је стигао најмлађи брат, Мисхр га је држао за руку и затражио од њега да сруши зид који дели кућу. Замолио је свог брата за опроштај. Оба брата су плакала и усред реченице, Мисхр је престао говорити. Лице му је постало мирно. Нестао је у тренутку.
Схукла је видио како се ова прича понавља у многим облицима теком година. “Људи непотребно носе толико пртљаге, само да би на крају тог путовања желели да се реше тога. Трик није у томе да уопште немате сукобе, већ да их решавате што пре можете, каже Схукла.
2. Једноставност је истина живота
“Људи престану уживати у храни када знају да ће отићи. У својим последњим данима људи схватају како су требали водити једноставнији живот. Највише за тим жале.”, каже Схукла.
Једноставан живот се може постићи тако што ћемо мање трошити, објашњава он. Трошимо више и акумулирамо више и на тај начин стварамо више потреба. Тајна је у томе – да бисте имали више, морате пронаћи задовољство у мањем.
3. Филтрирајте лоше особине других људи
Схукла тврди да свака особа има нијансе доброг и лошег. Ипак, уместо да одмах одбацимо “лоше” људе, морамо тражити њихове добре особине.
Ако се усредсредите на добре квалитете, ви ћете покушати да их боље упознате, а можда ћете их чак и заволети.
4. Будите спремни тражити помоћ од других
Оснажујуће је када сами знамо све учинити, али то нас ограничава, јер не можемо упити оно што су други научили. Схукла верује да морамо помоћи другима, али још је важније, требамо имати храбрости тражити помоћ када смо у потреби. Свака особа на свету зна о нечему више од нас. А то знање може нам помоћи, ако смо отворени за то.
Он приповеда инцидент са старицом, још из 80-их. Човек који ју је тамо оставио, није попунио образац. Неколико сати касније, полиција је ушла у траг рођацима старице која је, рекли су, била одбегли Наxалитес (оружана индијска герила). Схукла се претварао да не зна ништа. Полиција је отишла.
Када је старичин рођак дошао следећег јутра, Схукла га је упитао: “Ако можете убити 5-8 људи, зашто нисте једноставно пуцали у своју баку и кремирали је? Зашто си ме лагао и присилио да се осећам посрамљено?”
Унук је пао на колена и молио за опроштај рекавши да нико међу њима није способан помоћи његовој баки да достигне спасење. Он поштује то и то је разлог зашто ју је довео до Мукти Бхаwана.
5. Пронађите лепоту у једноставним стварима
У Мукти Бхавану се три пута дневно свирају ентузијастични бхајани. “Неки људи”, каже он, “застану и диве се нотама или звуку инструмената као да тако нешто никада нису чули, чак и ако јесу. Они застану како би ценили то и пронашли лепоту у томе. “
Али то не вреди за све, додаје он. Превише критични или превише поносни људи тешко проналазе радост у малим стварима, јер су њихови умови заокупљени “наизглед” важнијим стварима.
6. Прихватање је ослобођење
Већина људи избегава да прихвати оно кроз што пролази. То непрестано негирање у њима култивише врло опасне емоције. Тек након што прихватите своју ситуацију постајете слободни одлучити шта ћете учинити у вези тога. Без прихватања, увек сте у сивом простору. Када не поричете постојање проблема, имате снаге пронаћи решење.
Равнодушност, избегавање и порицање одређене истине, Схукла верује, узрокује тескобу. Уместо тога, прихватите ситуацију, тада можете слободно размислити шта желите учинити и како. Прихватање ће вас ослободити и оснажити вас.
7. Прихватање свих једнако чини службу лакшом
Тајна Схуклине непоколебљиве преданости и посвећености свом захтевном послу може се схватити путем ове животне лекције. Он признаје да би живот био тежак када би се према људима односио различито – на основу њихове касте, вере, боје и социјалног или економског статуса.
Категоризација доводи до компликација и никоме не чини добро. “Када се према свима почнете понашати једнако, удишете светлост и мање бринете осећа ли се неко увређен или не. Учините ваш посао лакшим.”, каже он.
8. Ако/кад пронађете свој циљ, учините нешто у вези тога
Сјајно је бити свестан свог позива, али само ако учините нешто у вези тога. Пуно људи зна своју сврху, али не чине ништа како би то реализовали и довели у живот.
Пуно горе је знати своју сврху и не чинити ништа у вези тога него уопште не имати позив. Предузмите нешто у вези тих важних ствари.
9. Навике постају вредности
Схукла препоручује култивисање добрих навика и за то је потребна пракса. “То је као код изградње мишића; морате се тим бавити сваки дан. “
Ако особа није доследна у намери да постане љубазна, поштена или саосећајна, сваки пут када буде изазвана, не може очекивати да ће исказати тај квалитет.
10. Одаберите шта желите научити
У пространствима бесконачне количине знања које нам је доступно, лако се изгубити и збунити. “Кључно је бити пажљив у одабиру онога за шта дубоко осећате да је важно за вас”, каже он. Људи вам можда намећу теме и филозофије зато што њих то занима и мудра ствар коју би требали учинити је копати дубље како би открили шта је то што радује ваше властито срце и ум.
С осмехом на лицу Схукла каже, “У последњим данима свог живота пуно људи не може говорити, шетати или лежерно комуницирати са другима као некад пре. Дакле, они су окренути према унутра. И почињу се присећати ствари које су распевале њихово срце, ствари о којима су желели сазнати више током живота и које обогаћују њихове дане сада.”
11. Не прекидајте везе са људима; прекините везе са мислима које они производе
Ретко се можете дистанцирати од људи које сте истински волели или са којима сте се повезали на неки начин. Међутим, у сваком односу, временом дође до неусклађености идеологија што изазива људе да престану да комуницирају. То не значи да више нисте повезани са том особом.
То једноставно значи да нисте повезани са доминантним мислима које та особа производи, а како би избегли више сукоба ви се одмичете. Развод, Схукла тврди, је од мисли, никада од особе. Када то схватите растеретићете се од горчине и осветољубивости.
12. 10% од онога што зарадите треба чувати за добра дела (дхарма)
Дхарму, Схукла не дефинише као нешто изричито религиозно или духовно. Уместо тога, он каже да то има више везе са добрим делима и осећајем одговорности за то. Према њему, 10 посто од свог прихода требали би одвојити за добра дела.
Многи људи донирају новац или чине добра дела када се ближи крај њиховог живота, јер им смрт тешко пада. У својој патњи, они почињу саосећати са туђим патњама.
Он каже да особе које имају друштво вољене особе и благослове непознатих особа одлазе мирно и достојанствено. То је могуће када не задржавате све што имате, већ остављате један део и за друге.
 
Извор: forensicsoul.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама