Школа са 400 ђака, 17 понављача и 120 награда

16 јуна, 2016

ЛЕСКОВАЦ – Последњих година психолози су све гласнији у изјавама да понављање разреда чини ученику много више штете него користи али и поред тога наставници основне школе „Светозар Марковић“ у Лесковцу одлучили су да чак 17-оро ученика врати следеће године у исти разред.

Са друге стране, у овој школи, која броји преко 400 ученика, ђаци доносе сијасет награда. Преко 120 њих освајало награде на окружним и општинским, а двадесетак је постигло изузетне резултате на републичким такмичењима.

Реч је о ученицима 5, 6. и 7. разреда, а највећи број међу њима је ромске националности.
Ма колико била тешка, одлука о понављању разреда се често примењује према ученицима који имају потешкоће са савладавањем наставног плана и програма, истичу се у овој школи.
„Реч је о ђацима који су нередовно похађали наставу, били непажљиви и недисиплиновани на часу, правили проблеме. Још жалосније је што је њихова незаинтересованост преточена са њихових родитеља. Велики број њих је само вегетирало на часовима у току године како би добили поитврду да приме социјалну и материјалну помоћ“ тврди директор Јовица Марјановић.
Психолози тврде да ученик који понавља разред губи самопоуздање и осећа стид због чињенице да није био у стању да прати своју генерацију.
У Европи размишљају о забрани понављања разреда, а та идеја лако би могла да заживи и код нас. Уместо губљења целе године, препоручује се летња обука и обавезна допунска настава.
У њиховој препоруци каже се да од садашњег модела, који подразумева да неуспешна деца два пута иду у исти разред, губе сви – и држава и сами ученици! Уместо да изгубе годину, препоручено је да буде уведена нека врста летњих школа, али и обавеза да похађају допунску наставу. Тако би ученици са две или више закључених јединица изгубили само једно лето, а не и целу наредну годину. Током распуста би одлазили на часове, а наставници би могли више да им се посвете на часовима којима би присуствовале мале групе деце.
Закон каже:

Према Закону о основама система образовања и васпитања Републике Србије, оцењивање (и закључна оцена) у првом разреду основне школе је описна (што ће, према најавама, од ове године бити промењено увођењем тростепених и четворостепених скала) и ученик се одмах преводи у наредни разред. У другом и трећем разреду ученици добијају и бројчане оцене, а ако су оне недовољне на крају другог полугодишта, ученик се преводи у наредни разред на основу одлуке одељенског већа, осим ако родитељ или старатељ изричито захтева да ученик понавља разред.

Драган Маринковић
 
Аутор: Југмедиа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Школа са 400 ђака, 17 понављача и 120 награда

 1. JOVANA каже:

  “Divan” predlog, ta ista deca će leti ići u školu, a ne dolaze ni na redovnu nastavu. Da ne govorim o dopunskim časovima, na koje isto ne dolaze. Bravo za ovu školu u Leskovcu, trebalo bi da svi prate ovaj primer i da deca koja ne zadovoljavaju svojim znanjem ponavljaju razred.

  1. Nastavnik каже:

   A ko bi im držao časove u toj “letnjoj” školi?

   1. JOVANA каже:

    Takvi stavovi psihologa i novih zakona dovode do toga da imamo nepismenu decu, odlikaše koji ne znaju ni za četvorku i vukovce koji na prijemnim ispitima jedva sakupe 15 bodova (od maksimalnih 30). Ovaj predlog o tzv. “letnjoj školi” je ne smešan, nego totalno glup. Ja ne znam kako bilo ko može da predlaže ovakve stvari. Bolje da se pozabave DECOM koja bi trebalo da idu u tu “letnju školu”, zato što TA deca ometaju rad nastavnika, a samim tim smetaju i drugoj deci koja žele nešto da nauče.

   2. Nastavnica каже:

    Pa nastavnici- za bodove!

 2. Svitac каже:

  ”Психолози тврде да ученик који понавља разред губи самопоуздање и осећа стид због чињенице да није био у стању да прати своју генерацију.”
  Sqmo, nije ih bilo sramota kad cele školske godine nisu učili.
  Zakon kaže da učenik može da ponavlja u IV, V, VI i VII razredu i TAČKA.

  1. daca каже:

   A sta su radili ti psiholozi cele godine?Ponavljanje,a ne da im se popravi pa sledece godine isto

 3. Ljilja каже:

  Bravo za ovu školu! Nije mi samo jasno kako vam je to uspelo, pored PP službe,inkluzivnog obrazovanja…Ovo je za nauk sledećim generacijama, shvatiče šta treba da rade da ne prođu isto.A letnja škola, dopunska …GLUPOSTI.

 4. Sanja каже:

  Hvala zakonu i psiholozima. Imamo dosta nepismene dece zato sto ne ponavljaju od prvog razreda. Dodju u peti razred a ne znaju sva slova i tablicu mnozenja.Svaka cast kolegama, tako treba.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама