Škola sa 400 đaka, 17 ponavljača i 120 nagrada

16 juna, 2016

LESKOVAC – Poslednjih godina psiholozi su sve glasniji u izjavama da ponavljanje razreda čini učeniku mnogo više štete nego koristi ali i pored toga nastavnici osnovne škole „Svetozar Marković“ u Leskovcu odlučili su da čak 17-oro učenika vrati sledeće godine u isti razred.

Sa druge strane, u ovoj školi, koja broji preko 400 učenika, đaci donose sijaset nagrada. Preko 120 njih osvajalo nagrade na okružnim i opštinskim, a dvadesetak je postiglo izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima.

Reč je o učenicima 5, 6. i 7. razreda, a najveći broj među njima je romske nacionalnosti.
Ma koliko bila teška, odluka o ponavljanju razreda se često primenjuje prema učenicima koji imaju poteškoće sa savladavanjem nastavnog plana i programa, ističu se u ovoj školi.
„Reč je o đacima koji su neredovno pohađali nastavu, bili nepažljivi i nedisiplinovani na času, pravili probleme. Još žalosnije je što je njihova nezainteresovanost pretočena sa njihovih roditelja. Veliki broj njih je samo vegetiralo na časovima u toku godine kako bi dobili poitvrdu da prime socijalnu i materijalnu pomoć“ tvrdi direktor Jovica Marjanović.
Psiholozi tvrde da učenik koji ponavlja razred gubi samopouzdanje i oseća stid zbog činjenice da nije bio u stanju da prati svoju generaciju.
U Evropi razmišljaju o zabrani ponavljanja razreda, a ta ideja lako bi mogla da zaživi i kod nas. Umesto gubljenja cele godine, preporučuje se letnja obuka i obavezna dopunska nastava.
U njihovoj preporuci kaže se da od sadašnjeg modela, koji podrazumeva da neuspešna deca dva puta idu u isti razred, gube svi – i država i sami učenici! Umesto da izgube godinu, preporučeno je da bude uvedena neka vrsta letnjih škola, ali i obaveza da pohađaju dopunsku nastavu. Tako bi učenici sa dve ili više zaključenih jedinica izgubili samo jedno leto, a ne i celu narednu godinu. Tokom raspusta bi odlazili na časove, a nastavnici bi mogli više da im se posvete na časovima kojima bi prisustvovale male grupe dece.
Zakon kaže:

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, ocenjivanje (i zaključna ocena) u prvom razredu osnovne škole je opisna (što će, prema najavama, od ove godine biti promenjeno uvođenjem trostepenih i četvorostepenih skala) i učenik se odmah prevodi u naredni razred. U drugom i trećem razredu učenici dobijaju i brojčane ocene, a ako su one nedovoljne na kraju drugog polugodišta, učenik se prevodi u naredni razred na osnovu odluke odeljenskog veća, osim ako roditelj ili staratelj izričito zahteva da učenik ponavlja razred.

Dragan Marinković
 
Autor: Jugmedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Škola sa 400 đaka, 17 ponavljača i 120 nagrada

 1. JOVANA kaže:

  “Divan” predlog, ta ista deca će leti ići u školu, a ne dolaze ni na redovnu nastavu. Da ne govorim o dopunskim časovima, na koje isto ne dolaze. Bravo za ovu školu u Leskovcu, trebalo bi da svi prate ovaj primer i da deca koja ne zadovoljavaju svojim znanjem ponavljaju razred.

  1. Nastavnik kaže:

   A ko bi im držao časove u toj “letnjoj” školi?

   1. JOVANA kaže:

    Takvi stavovi psihologa i novih zakona dovode do toga da imamo nepismenu decu, odlikaše koji ne znaju ni za četvorku i vukovce koji na prijemnim ispitima jedva sakupe 15 bodova (od maksimalnih 30). Ovaj predlog o tzv. “letnjoj školi” je ne smešan, nego totalno glup. Ja ne znam kako bilo ko može da predlaže ovakve stvari. Bolje da se pozabave DECOM koja bi trebalo da idu u tu “letnju školu”, zato što TA deca ometaju rad nastavnika, a samim tim smetaju i drugoj deci koja žele nešto da nauče.

   2. Nastavnica kaže:

    Pa nastavnici- za bodove!

 2. Svitac kaže:

  ”Psiholozi tvrde da učenik koji ponavlja razred gubi samopouzdanje i oseća stid zbog činjenice da nije bio u stanju da prati svoju generaciju.”
  Sqmo, nije ih bilo sramota kad cele školske godine nisu učili.
  Zakon kaže da učenik može da ponavlja u IV, V, VI i VII razredu i TAČKA.

  1. daca kaže:

   A sta su radili ti psiholozi cele godine?Ponavljanje,a ne da im se popravi pa sledece godine isto

 3. Ljilja kaže:

  Bravo za ovu školu! Nije mi samo jasno kako vam je to uspelo, pored PP službe,inkluzivnog obrazovanja…Ovo je za nauk sledećim generacijama, shvatiče šta treba da rade da ne prođu isto.A letnja škola, dopunska …GLUPOSTI.

 4. Sanja kaže:

  Hvala zakonu i psiholozima. Imamo dosta nepismene dece zato sto ne ponavljaju od prvog razreda. Dodju u peti razred a ne znaju sva slova i tablicu mnozenja.Svaka cast kolegama, tako treba.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama