2018. ће донети ове ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ у школама у Србији: Изборни предмети постају секције

30 децембра, 2017

Ученике првог и петог разреда основне школе и првог разреда гимназије од септембра следеће године очекује ново градиво, нов начин учења и нови уџбеници, али и мање лектире.

Завод за унапређивање образовања и васпитања израдио је нове наставне планове и програме за ове разреде да би били усмерени ка исходима.
– То значи да се настава и учење више неће сводити на пуко набрајање и меморисање чињеница, већ ће нагласак бити на проблемској и програмској настави, на међупредметном повезивању. Комуникација, тимски рад, увођење предузетништва и целоживотно учење неке су од вештина које ће се више развијати, ученици ће сами долазити до неких података, али биће и више критични – прича Гордана Мијатовић из Завода.
За првачиће пројекти
Једна од највећих промена за прваке у основним школама је увођење пројектне наставе.
– Изборни предмети постају секције, а уводи се час пројектне наставе на којем би учитељица са децом обрађивала поједине теме кроз више предмета, а групе ђака би радиле и одређене пројекте да би полако схватали шта је то тимски рад. Ђаци ће при томе користити и телефоне и рачунаре за учење – каже Мијатовић.
Програми су растерећени садржаја који су деци превише апстрактни и ослањају се на искуство које деца доносе у школу.
– Програм за први разред усмерен је на дететову најближу околину да би оно ширило видике како буде расло. Примера ради, када су у питању празници, из предмета Свет око нас, ђаци ће учити о Новој години, Божићу, Светом Сави и о другим празницима из њиховог непосредног окружења (породица и школа), док ће нпр. о државним празницима учити у четвртом разреду када буду учили о својој отаџбини – објашњава Мијатовић.
Петаци растерећенији
У групи која је радила на изменама за пети разред укључени су и учитељи да би се стекла боља слика о томе са којим знањима они долазе код наставника.
– Програм за пети разред је највише растерећен, садржаји су или избачени или пребачени у више разреде. Најбољи пример је биологија – градиво је подељено у пет области: порекло и разноврсност живота, јединство грађе и функције као основа живота, наслеђивање и еволуција, живот у екосистему и човек и здравље. У сваком наредном разреду ће се њихово знање продубљивати – каже Гордана Мијатовић.
Комуникација, тимски рад, предузетништво, истраживање, критично мишљење циљ су измена
Више часова у гимназији
За разлику од наставних планова за основце који су усвојени и за које је објављен јавни позив издавачима за писање уџбеника, гимназијски план је тек прослеђен Министарству просвете као предлог.
– Ђаци ће по својим афинитетима бирати по два изборна предмета која су мултидисциплинарна и која ће учити кроз истраживачку и пројектну наставу. Ипак, главна новина би била да природне науке добију више простора за вежбе, а инсистираће се да се оне уведу и на друштвене предмете и језика – најављује Мијатовићева.
Тако би ђаци на часовима филозофије имали дебате, а из историје би више времена проводили истражујући.
– Гимназијалци би, уместо садашњих 31 час, имали 33 часа недељно, колико имају и ученици средњих школа за часове вежби – каже Мијатовић.
Она истиче да је идеја Министарства да за четири године цео систем буде реформисан и да се тада реализује екстерна матура.
Мењаће се и лектире
Гордана Мијатовић истиче да су лектире на свим нивоима смањене.
– У првом разреду се вратило читање у наставцима да би се ђаци навикавали да читају дужа дела из више пута, да повезују прочитано. Такође, смањен је број књижевних дела, али ће се повећати изборност – најављује Мијатовић.
Тако нпр. у петом разреду неће бити обавезна дела Жила Верна и Милована Витезовића, песме Бранка В. Радичевића: “Кад мати меси медењаке” и “Кад отац бије”, а у гимназији више се неће изучавати барок као правац, Данило Киш “Рани јади”, Шишко Менчетић, Џоре Држић, а из народне книжевности изостављене су песме “Сунце се дјевојком жени” и “Бој на Мишару”, као и приповетке “Дјевојка бржа од коња” и “Златна јабука и девет пауница”.
Милица Рашић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


6 коментара на "2018. ће донети ове ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ у школама у Србији: Изборни предмети постају секције

 1. Deka Mraz каже:

  Ludo burazeru,pa škole postaju spejs šatlovi, vau.Konačno će i kabineti u školama sa svim nastavnim sredstvima ugledati svetlo dana,a biće posla i za laborante.Čeka nas svetla budućnost i veliki prosperitet,ko ne bude radio u školi stvarno će mu biti žao.

  1. IQ каже:

   Deka Mraze,
   U ovo ce neko i da poveruje jer
   “Srbija je prva u Evropi po broju funkcionalno nepismenih, gde više od milion ljudi nema ni osnovnu školu”
   “Srbija je druga zemlja u svetu po egzodusu mozgova”
   Dakle NAMERNO zapusteni i namerno pusteni. Ciklus je zatvoren.

 2. Гордана каже:

  Koliko dopunskog posla za roditelje u decjem timskom radu!!!

  1. Светлана каже:

   Поштована Гордана, искористите тај посао за откривање оног где се Ваше дете налази у процесу одрастања. Проверите колико је споремно и истрајно у раду. Проверите колико је напредовало. Можда је научило нешто ново, а нисте то приметили. Немојте радити уместо детета (знам да је то најлакше и најбрже) јер од тога нема нико користи. Ни дете (ништа није научило), ни Ви (мораћете овакав посао стално понављати, јер дете и даље неће смети да се упусти само), ни наставник (сваки гост у учионици разликује дечји рад од ,,дечјег рада”). Још ако пред дететом грдите и проклињете оног коме паде на памет да се млатите глупостима…
   Дете треба да научи да сарађује са другима, мора да зна колико је способно, мора да превазиђе малодушност, мора да зна где су му границе. Без тога, сутра ће срљати у животу, одустајаће и пред најмањим препрекама, неће устајати после пада. Биће изгубљено без Вас и Ваше подршке, без обзира колико година да има. Родитељство је најтежи, најдужи и најодговорнији посао, али је зато, уживање у његовим плодовима незаменљиво. Само напред, истрајно, за будућност једног новог човека! 🙂

   1. mama каже:

    MI roditelji moramo dfa radimo posao vas nastavnika,jer vas nastavnike mrzi i da zivite,a kamoli da decu naucite gradivu znate da strajkujete i zanovetate,a da radite tesko.

 3. ema каже:

  Cilj promena, pise u tekstu, je poboljsanje: komunikacije, istrazivanja, kritickog misljenja. Nejasno je kako se to moze postici ukidanjem i smanjenjem lektira. Dete ce citajuci upravo razvijati svoje sposobnosti uvidjanja, razumevanja, logickog povezivanja, zakljucivanja, interpretiranja i na kraju, kreiranja. Ako sve ove sposobnosti ne postoje i ne neguju se citanjem i razvojem imaginacije, naravno da nista nece biti ni od vestine komunikacije, razvoja kritickog misljenja i slicnih stvari.
  Obrazovsnje je proces a taj proces osetljiv je na sve nagle promene, posebno nekorisne i besmislene.
  Pobrojani naslovi su u nastavi dobro prihvaceni, zanimljivi i dobra podloga za korelaciju s drugim predmetima. U njima se razmatraju mnoge stvari koje su ucenicima zanimljive, kao u Kisovom delu “Rani jadi”, na primer.
  Prilika da se nesto kaze o dubrovackoj knjizevnosti koja predstavlja (i) srpsku kulturnu bastinu nestaje ukidanjem tekstova o njoj.
  Ono sto je u tekstu navedeni cilj nece se postici navedenim promenama, niti je to moguce.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама