22 најважније лекције којима ме је научила моја беба

 
Када постајеш родитељ, кажу да добијаш потпуно нову улогу у животу. Кажу да мораш бити одговоран, да мораш пратити своје дете, да мораш променити навике, да мораш пуно времена провести са дететом учећи га, да мораш пуно радити на себи и учити како би могао извести дете на прави пут. Родитељи онда посежу за књигама, разним видеима, причама, водичима и помахнитало трагају свуда где би могли научити све што је важно за васпитање. Међутим, комплетан водич налази нам се тик испред носа.
BEBE
Кажу да више ниси ученик, већ постајеш учитељ.
Ипак могло би се рећи да је та веза двосмерна. Истина је да ће ваше дете учити од вас, учиће о свему, о свету, о себи, о вама, о словима, о бројевима, о математици, о добром и лошем, о томе шта се сме, а шта не, учиће о бојама и животињама, о предметима и облицима, касније о законима и теоремама, различим наукама или занатима. Како ко и како од кога. Међутим чини ми се да нас наше бебе ипак уче важнијим стварима, основним стварима, правим стварима, које смо као одрасли мало заборавили.
Неке једноставне, просте ствари од суштинске важности, основне принципе правилног живљења, напедка и успеха пре сам научила од своје бебе, него на семинарима, предавањима, радионицама или од одраслих људи!
Још у самој трудноћи моја беба почела ме учити и подсећати на неке важне ствари…
Бебине лекције о ЗДРАВЉУ

Да се здравије храним, подсетила ме је како је важно свакодневно уносити воће и поврће, планирати јеловник и пазити на то шта уносим у организам.
Да раније идем на спавање, да се лепо наспавам
Да одмарам више
Да се нервирам мање (заиста, нисам ни слутила како је једноставно престати нервирати се због тако небитних ствари…празна батерија на телефону, дуге рекламе на тв-у, гужва у саобраћају…)
Да шетам, стално и дуго

Када ме је добро научила овим основним стварима, моја беба решила је да ме упозна. Тако је прошле зиме, скоро последњег дана Децембра, а првог дана када је пао снег, тај мали дечак званично стигао у мој живот. Чак и док је долазио научио ме је:
6. Да је долазак до важног циља напоран, тежак, понекад болан и дуг, али да је на крају када постигнемо то што смо желели, видимо да је све било вредно тога и да се све може издржати
7. Да спавам раније(јер за сневно родитељство верујте потребно је пуно сна) и устајем раније – знате да и лекари препоручују исто ти што и бебе…отићи у кревет пре 12 ноћу и устајати рано
8. Да се што више крећем – са бебом која учи да пузи и хода, нема седења драги моји. Беба ме је опет покренула и натерала да укључим више физичке активности
9. Да редовоно кувам – беба свакога дана мора јести домаћу кувану храну, притом научиш како се зове и припрема буквално сво поврће .
Како је моја беба расла, доносила ми је све више лекција. Чини ми се да су оне тако очигледне, само је потребно загледати се и препознати их.
Бебине лекције о КАРАКТЕРНИМ ОСОБИНАМА
10. УПОРНОСТ – посматрајте бебу када нешто жели (обичну играчку или, у мом случају, тв кабли), видите колики је то мотив и жеља да се стигне до тога. Одушевила ме је та упорност и натерала да се запитам, када сам је ја изгубила. Који је то моменат одрастања када изгубимо ту чисту дечију мотивацију и упорност?
11. ИСКРЕНОСТ – нигде не можете видети сирове емоције као код бебе. Она се радује када је срећна, она плаче када јој није до смеха, она се љути када је нешто нервира. А ми одрасли – ми спутавамо те емоције, гурамо их у подрум нашег ума и онда се дешава да се гомилају и испливају када не треба. Моја беба научила ме је да је важно показати све емоције баш онда када се појаве, наравно у разумној мери.
12. СТРПЉЕЊЕ – ово је можда једна од кључних ствари којим ће вас ваша беба научити. Свака мама зна на шта мислим:
Устајање на 3 сата
Беба плаче- пресвуци пелену, дај млека, љуљушкај
Беба пресвучена, нахрањена, пољуљана – беба ипак плаче ????
Спусти бебу у креветац и покушај отићи спремити јој кашицу/ отићи до wц-а/ сести на минут/погледатату једну сцену омиљене серије…шта год – беба ипак плаче јер је почео сепарациони страх и опет морате узети бебу у наручје
Стави бебу на кревет и пробај мало одморити заједно са њом- НЕ беба се буни, беба хоће да сиђе са кревета и да пузи (што значи нема одмора, сиђи и ти са кревета и пузи са бебом пазећи да се негде не повреди)
Беби се коначно спава – НЕ беба неће да спава сама…љуљај бебу, клацкај, скакући, певуши, пусти yвук фена или усисивача,.(моја беба не спава одмах, он брбља, он се гура, он се изврће у мојим рукама, чупа и жваће косу, помало гребе, поплаче, па се смеје……и так опосле 40ак минута коначно спусти главу на моје раме и заспи)
Беба је заспала, спусти је у креветац и полако, вештинама нинџе крени да изађеш и собе – нешто је шушнуло – БЕБА ЈЕ ОПЕТ БУДНА 🙂
И тако у недоглед, милион малих ствари које тренирају ваше стрпљење. Одличан тренинг. Наравно бескрајна љубав према беби не дозвољава да ваше стрпљење пређе у љутњу или нервозу. Та бескрајна љубав помаже нам да заиста постанемо врхунски у стпљивости.
13. РАДОЗНАЛОСТ – посматрајте бебу како је радозналост води ка новим сазнањима. Она са пуно концентрације истражује сваки предмет, особу и новину са којом се сустретне. Она свему придаје важности и неће занемарити скоро ништа што јој се нађе у близини. Анализираће све и размишљати да ли и како то може употребити Таква радозналост у одраслом добу води до надградње наших сазнања, до ширења свести, стицања нових вештина, мотивације. Никада не бисмо смели престати да истражујемо. Истраживање и радозналост значе напредак.
14. ИСТРАЈНОСТ – разлика између истрајности код човека и бебе је што код беба још увек не постоји сумња, тако да не постоји ни одустајање.
Када посматрате процес бебиног проходавања, можете видети како беба непрестано пада и изнова устаје готово истог момента када је и пала. Некада застане, заплаче, али одмах устаје или бар наставља пузећи. Али беба увек наставља.
Као одрасли људи, између тог пада и следећег устајање стоји један јаз или рупа препуна сумње, преиспитивања, питања зашто смо сада пали, разматрања свих варијанти које се могу догодити ако останемо ту или пак ако наставимо даље…неки плачу, неки се љуте, неки лажу себе да је ок остати ту где си пао, па је потребно много више труда да се та рупа прескочи.
Углавном од поновног устајања и поласка даље напред прође доста времена, које беба искористи да већ још пет пута устане и падне. На крају, многи људи остану да седе ту где су пали, а беба на крају прохода, а онда може још брже да иде напред.
15. КРЕАТИВНОСТ – изненадили бисте се колико је креативности потребно како бисте забавили или пресвукли бебу (бар моју). Свакога дана ја и моја беба проналазимо нове начине са већ постојећим играчка и реквизитима. Мој супруг уме да каже како је променити нашој беби пелену права уметност (пева се, глуми се, свира се гитара, па и усна хармоника), а уз то треба бити спретан да се пелена лепо залети док се малени врпољи.
Затим, како дете одраста потребно је на креативне начине учити је разним новим вештинама. Беба у нама од самог старта подстиче креативност, како бисмо касније умели да је употребимо у сврху њеног развоја.
Осим тога, моја беба научила ме је још:
16. Да се искрено смејем и радујем – не постоји ништа и нико на свету ко ти се може обрадовати и насмејати као твоја беба и тако пробудити у теби најчистију радост. Како нам живот доноси бриге и проблеме, обавезе и одговорности, заборављамо да застанемо и обрадујемо се онако најискреније.
17. Да квалитетно користим време које ми је дато. Раније када би ме питали како бих искористила својих слободних 20 минута не бих баш знала да вам кажем. Данас, док 40 минута напорно успављујем свог бебца, ја за то време смишљам на који најбољи могући начин да искористим тих слободних 20ак минута. На крају ипак је најквалитетније проведено време, време проведено са породицом.
18. Да је живот захтеван и компликован, али да је срећа у једноставности
20. Да је блискост важан извор људске радости и благостања
21. Шта је срећа
22. Да сам и ја некада била беба и да сам некада заиста умела све то :
Да будем упорна, да не одустајем, да будем радознала, да се искрено радујем, да брзо устајем и настављам после неуспеха, да изражавам све своје емоције, да ближњима показујем своја осећања, да истражујем, да се дивим неким стварима….да будем чисто људско биће које није спутано стегама друштва, очекивања, сумњама, лажима, великим захтевима и прохтевима, већ да живим једноставно. Пробајте то.
Немојте се бојати да ли ћете бити добар родитељ, јер чим размишљате о томе, већ јесте добар родитељ. Немојте схватати здраво за готово ваше бебе и мислити да ништа не знају, ако се мало дубље загледате у њихова лица, њихове поступке и понашање можете прочитати ту све ове лекције и још прегршт лекција и од њих самих дознати шта је то важно чему их требте научити.
А шта сте ви научили од својих беба?
Извор: http://pozitivnapsihologija.blogspot.rs/