24 начина да офарбате васкршња јаја

21 априла, 2016

Све што вам је потребно су најлон чарапе, љуска од црног лука и травчице којим желите да прошарате јаја. Поступак је врло једноставан. Уколико нисте скупљали љуску од лука за потребе Великог петка, увек можете да одете до оближње пијаце и да пазарите луковину. Како бисте што прецизније налепили биљку на јаје, можете је пре тога мало поквасити водом.

Када то урадите, увуците јаје у чарапу и завежите је да травка не би спала са јајета. Тако урадите са сваким јајетом понаособ, а уколико не желите никакве шаре на јајету, можете га само директно убацити у луковину. Као што смо већ напомињали, потребно је да јаја пре кувања буду собне температуре и да се у воду стави кашика сирћета и соли. Убаците луковину и унапред спремљена јаја у воду и кувајте десетак минута.

Наравно, што више луковине ставите, то ће боја бити интензивнија. Уколико се одлучите за ову технику, време је да пошаљете своју дечицу на оближњу ливаду како би вам убрала травке којима ћете украсити јаја.

Додатно украшавање

6

Јаја, након наношења фарбе, можете да украсите и додатним техникама. Сличице, шљокице, гел у боји само су неки од начина којима можете да се позабавите. Самолепљиве сличице никада нису најсјајније решење јер се оне у већем броју случајева пресавију и не залепе добро, па јаје не изгледа беспрекорно. Међутим, уколико имате мало дете, ова занимација ће му бити толико забавна да вам несавршеност јаја неће ни пасти на памет.

Занимљив начин украшавања, а истовремено врло брз и једноставан је такозвани “Обуци јаје” фазон. Пластичне кесице навучете на јаје и потом кашиком спустите јаје у врелу воду. Пластика се савије аутоматски и за трен ока добили сте обучено јаје са врло занимљивим мотивима. Такође, можете и цртати разне шаре помоћу гела, воска или боја у епруветама. Избор је ваш, питање је само колико имате времена, живаца и креативе за тако нешто.

Славенски народи могу се похвалити тиме да су прилично добро сачували древне ускршње обичаје. Они се разликују од земље до земље, али свима је заједничко украшавање јаја. Оно је симбол наде и ускрснућа, због пробијања љуске јајета при излегању пилића.

Код нас је Велика субота од увијек резервирана за бојање јаја или израђивање писанице, а у неким крајевима Хрватске оне би се почеле украшавати већ од Великог четвртка. Тај посао био је резервиран за жене, иако је у томе било и спретних мушкараца. Јаја би се најчешће бојила предвечер јер су се преко дана радили остали послови у домаћинству.

Како фарбати јаја
vaskrs

Један од популарнијих начина фарбања јаја је тај да се кувају у љусци црвеног лука с мотивима детелине, лишћа и сл., а све то у старим најлонкама. Такође можете маказама ситно исецкати љуску од црног и белог лука. Јаје прекрити тако насецканом љуском па замотати у чарапу. Добићете леп мермеран изглед. Може и комбинација црвеног и белог лука. То је комбинација једноставног, успешног, природног и јефтиног.

Да не би пуцала док се кувају, јаја извадити нешто раније из фрижидера да се смлаче на собној температури. Треба опрати топлом водом, кувати дуго око 1 сат на тихој ватри уз додатак соли. Сипати хладну воду + сирћета (кашику, две), спустити јаја у воду, те укључити ринглу. Полагано кување и со ће спречити напрслине, а уколико неко јаје напрсне ништа не фали да се једе јер је природно офарбано.

Уколико желите јаја само за украс најбоље их је издувати. За правилно издувавање јаја потребно Вам је: неколико већих и чвршћих чиода, један танак шрафцигер, шприц за ињекције, шарање торти или испирање уха, танка игла за плетење и неколико дрвених чачкалица.

Израда: пробушите јаје прво горе, а затим доле танком чиодом. У рупицу ставите врх шрафцигера и полако проширујте пажљивим окретањем шрафцигера. То исто поновите и на доњем крају јајета. Иглом за плетење пробушите белу покожицу, затим полако увуците иглу шприца у горњу рупицу и убаците ваздух у јаје. Под притиском садржина јајете ће исцурити на другу страну.

Можете то исто урадити издувавањем на уста. Љуску добро оперите споља и изнута и оставите је да се добро осуши. Овако припремљене љуске можете осликавати свим врстама боја.

Цветни мотиви

Ако цветни мотив са послужавника или тањира желите да пренесете на ускршње јаје, прво цртеж помоћу провидне хартије прецртајте, а затим га оловком пренесите на љуску. Даље наставите са исликавањем помоћу темпера помешаних са жуманцетом које вам је остало од издуваних јаја. Прво исликајте једну страну и оставите да се добро осуши, а затим и другу. Позадину оставите или белу или је обојте бојом колу желите.

Било да јаја фарбају природним или вештачким бојама, сваке године уочи Ускрса домаћице се труде да неким новим мотивом или нијансама украсе ускршња јаја. Поред традиционалних рецепта за фарбање у луковини са листовима детелине, першуна или папрати, ево још неколико интересантних, који могу да учине да за овогодишњи труд добијете све похвале ваших најмилијих.

1. МРАМОРНА ЈАЈА – Љуске црног или белог лука исецкати на комаде. Јаје поквасити, уваљати мало у љуске и умотати у алуминијумску фолију или у танку најлон чарапу. Кувати у шерпи са бојом.

2. ГУМИЦЕ за теглу везати унакрсно у свим правцима преко јајета и фарбати.

3. ОБЛИЦИ – Изрезати чвршћу лепљиву траку на тракице, тачкице, квадратиће, троуглиће, цветиће, слова, па лепити по куваним јајима. Ставити их у најлон чарапу и фарбати у жељеној боји.

4. ЏАК – Јаје увити у парче мрежастог џака од кромпира, лука, наранџи или лимуна, чврсто везати концем и кувати у боји.

5. ТРАДИЦИЈА – Проверено добре су природне боје за јаја које се добијају од љуске црног или црвеног лука, цвекле, ораховог листа, госпиног цвета, сока од зове. Украсити се могу сличицама али и биљкама које имају декоративан лист као што су першун, детелина, папрат… Ако јаја кувате у луковини можете да додате у воду и разно ароматично биље које даје леп укус.

6. УЉЕ – У мању посуду са фарбом за јаја долити пар капи уља. Кувана јаја спустити и брзо окретати.

7. МРВИЦЕ – Кувано јаје премазати лепком и уваљати у шарене декоративне мрвице или презлу.

8. ШЉОКИЦЕ – Четкицом нанети лепак на одређене делове јаја и уваљати их у сребрне шљокице за лице и тело.

9. КРЕП ПАПИР – Исећи креп папир по могућности тамнијих боја и исећи на танке али дугачке траке. У њих умотати кувана још топла јаја и пажљиво их спустити у посуду са хладном водом у коју је стављена једна кашика сирћета, да се папир добро прилепи. Извадити и оставити да се осуши, али не треба чекати да се папир скроз стегне. Најбоље је користити више нијанси одједном, црвену, жуту, плаву, зелену… јер се добијају несвакидашње шаре.

10. БРЗО И ЛАКО – У кесу за замрзивач сипати неколико капи прехрамбене течне боје, може и више нијанси истовремено, убацити кувано јаје унутра и тапкати га док не добијете жељену боју и мотив.

11. ИЗГРЕБАНО ЈАЈЕ – Ако се јаје не фарба равномерно, негде боја ухвати јаче а негде мање, извадите га из фарбе и жицом за судове или ножем изгребите још мало љуску и вратите у исту или неку светлију боју.

12. БУБАМАРА – Офарбати јаја у жељену боју, најбоље црвену. Умутити једно беланце виљушком и четкицом правити туфне на офарбаном јајету. Уваљати у мак.

13. КАНАП дужине 30 цм потопити у концентровану фарбу за јаја. Намочен канап обмотати око јајета у разним правцима. Узети други канап, намочити у другу боју и поновити поступак онолико пута колико нијанси желите да добијете на јајима.

14. ЧИПКА – јаја скувати, обмотати најбоље најлон чипком, добро је затегнути преко јаја али не превише да не пукне, и спустити у припремљену боју.

15. ЈАЈА НА ПАРИ – Тврдо скувана јаја оцедити од воде. У ширу посуду сипајте око 2 – 3 цм воде, на шерпу ставити цедиљку, ђевђир или неку сличну решетку. У њу поређајте скувана јаја, преко њих неравномерно поспите разнобојне фарбе у праху за јаја па све добро затворити крпом да пара не може да изађе из посуде. Кувати на умереној ватри 10-ак минута и добићете необично нашарана јаја.

16. ТЕМПЕРА – Ако желите да осликате већ офарбана јаја, у плиткој чинијици разблажите туткало, тако да вода буде само благо замућена. Још топла јаја уронити у овај раствор. Када се осуше осликати их мотивима по жељи темперама.

17. ЗРНЕВЉЕ – Кувана јаја могу се премазати лепком или беланцетом и уваљати у комбинацију пшенице, пиринча, И другог зрневља. Преко тога може да се напрска златни или неки други лак.

18. ВОШТАНЕ БОЈЕ – Скувана јаја исцртати воштаним бојама па тек онда фарбати у жељену боју. На исписаним местима фарба се неће ухватити.

19. СВИЛА – исеците старе свилене мараме или кравате на комаде тако велике да могу да обмотају јаја. Шару лепо наместити јер ће се кувањем потпуно пресликати на јаје. Водити рачуна да се штампана страна тканине окрене према јајету. Чврсто умотати у газу, стару јастучницу или сличну памучну тканину, везати гумицом. Кувати 20 минута у води у коју су додате три кашике сирћета.

20.СТИКЕРИ – већ офарбана јаја можете украсити мањим стикерима, најбоље онима са штрасом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "24 начина да офарбате васкршња јаја"

  1. Данијела каже:

    Када се преузме текст треба да се преуреди и објави сагласно простору где га објављујете.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама