25 pravila lepog ponašanja koje svako dete mora da nauči

31 maja, 2016

 
Pristojnost i učtivost danas se retko viđaju. Nemojte dozvoliti da vaše dete postane bahato i nepristojno, već ga vaspitajte od malih nogu.
Svedoci smo vremena u kojem caruju rijaliti programi u kojima se gledaocima svakodnevno servira bahato i nepristojno ponašanje pojedinaca. Nažalost, neprimereni programi emituju se u vreme kada ih i mališani mogu videti, pa nije čudno što im uzorima postaju osobe koje to ničim ne zaslužuju.
Umesto  edukativnih dečjih emisija, naša deca odrastaju uz neprimerene sadržaje u kojima vladajuju kič, psovke, nasilje, javno konzumiranje alkoholnih pića i drugi oblici nepristojnog ponašanja.200669_181761868536756_2956149_n
25 pravila lepog ponašanja:
Pravilo 1: Kada nešto tražiš, obavezno upotrebi reč “molim”.
Pravilo 2: Kada dobiješ to što si tražio, obavezno se zahvali rečju “hvala”.
Pravilo 3: Nikada ne upadaj u reč odraslima, osim u slučaju da je reč o nečem hitnom. Roditelji će ti se sami obratiti čim završe s razgovorom.
Pravilo 4: Ukoliko nešto hitno želiš da saopštiš odraslima, a oni razgovaraju, prvo izgovori reč “izvinite”, pa tek onda reci ono zbog čega si ih prekinuo.
Pravilo 5: Ako nisi siguran da nešto smeš da učiniš, a silno bi želeo, prvo upitaj mamu ili tatu za dozvolu. Kasnije nećeš morati da slušaš grdnju niti da se izvinjavaš.
Pravilo 6: Ako ti se nešto ne dopada, zadrži to za sebe ili podeli sa svojim drugarima, što dalje od ušiju odraslih. Osim toga, nikada ne komentariši nečiji fizički izgled, osim u slučaju da želiš nekome da udeliš kompliment.
Pravilo 7: Ako te neko upita kako si, učtivo mu odgovori, i obavezno uzvrati istim pitanjem.
Pravilo 8: Ako boraviš u poseti kod drugara, obavezno se zahvali njegovim roditeljima na sokiću, keksu i vremenu koje si proveo u njihovom domu.
Pravilo 9: Zatvorena vrata ne otvaraj pre nego što si pokucao na njih. A kada pokucaš, prvo sačekaj da ti se odgovori, pa tek onda povuci kvaku.
Pravilo 10: Kada nekoga zoveš telefonom, prvo se predstavi, pa tek onda traži osobu s kojom želiš da razgovaraš.
Pravilo 11: Zahvali se na svakom poklonu koji dobiješ, makar on bio i nevažna sitnica.
Pravilo 12: Čak iako si čuo ružne reči od drugara u vrtiću, znaj da se one ne smeju koristiti.
Pravilo 13: Ne ismevaj nikoga! Zadirkivanje drugih zbog povelikog nosa, naočara ili klempavih ušiju pokazuje tvoju slabost. Pomisli kako bi tebi bilo da si na mestu deteta koje ismevaju.
Pravilo 14: Ako ti je dosadno na nečijem rođendanu ili smatraš da pozorišna predstava nije zanimljiva, ne pokazuj to i priseti se da je neko u to uložio mnogo truda.
Pravilo 15: Ako slučajno naletiš na nekoga, obavezno izgovori reč “oprostite”.
Pravilo 16: Kada kijaš ili kašlješ, obavezno prekrij usta rukom ili maramicom. Ne kopaj nos u javnosti – to smeš da činiš samo u svojoj sobi.
Pravilo 17: Svaki put kada izađeš kroz vrata, osvrni se i pogledaj ide li neko za tobom. U tom slučaju, pridrži vrata.
Pravilo 18: Kada god si u prilici, ponudi ukućanima svoju pomoć. Ako ti se zahvale i kažu da im nije potrebna, znaj da im je bilo drago što si se ponudio.
Pravilo 19: Ako te neko od odraslih zamoli za uslugu, učini to bez gunđanja i prevrtanja očima. Ako se tako ponašaš prema drugima, i oni će se na isti način ponašati prema tebi.
Pravilo 20: Ukoliko ti neko pomogne u nečemu, obavezno mu se zahvali.
Pravilo 21: Lepo se ponašaj za stolom. Vodi računa kako koristiš pribor za jelo, ne mljackaj, ne srči i ne pričaj dok jedeš. Ako nisi siguran kako se koristi pribor za jelo, zamoli roditelje da ti pokažu.
Pravilo 22: Salvetu raširi preko kolena i njome po potrebi obriši usta.
Pravilo 23: Ne naginji se preko stola pokušavajući nešto da dohvatiš, već zamoli da ti željenu stvar dodaju.
Pravilo 24: Ne urlaj i ne dovikuj se na javnom mestu! Zamisli samo kakva bi buka vladala na ulici kada bi se svi tako ponašali.
Pravilo 25: Ako se neko ponaša suprotno ovim pravilima, ne kopiraj njegovo ponašanje. Ili još bolje, ne primećuj ga.
Autor:  Life Content

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama