3 načina da vam dete ne bude sklono odustajanju

19 avgusta, 2014

Da li su vam deca sklona odustajanju? Izbegavaju li zadatke u kojima nije lako stići do rešenja i pokolebaju li se čim postane „gusto“?
dete

Istraživanje sprovedeno na američkom Braun univerzitetu pokazalo je da tri stvari koje roditelji čine mogu uticati na to koliko deca brzo odustaju kada se suoče sa problemom. Evo koje tri roditeljske metode oni preporučuju kao ključ za uspešnu decu:

1. Stvaranje navika kroz pravila
Deca koja su naučena na rutinu postižu više od svojih vršnjaka kojima roditelji ne postavljanju pravila kad je učenje u pitanju. Deca najbolje uče kada im nije dozvoljeno telefoniranje tokom učenja, kada postoji određeni period za učenje u toku dana, nezavisno od toga koliko zadataka su dobili u školi. Ako nemaju domaće zadatke, deca vreme određeno za rad koriste kako bi učila, bez obzira da li moraju da se pripreme za kontrolnu vežbu ili ne. Uspešna deca, tvrde su naučnici sa Brauna, zahvaljujući svesti o ograničenom vremenskom periodu koji svakodnevno imaju za učenje, postaju efikasnija i bolje koriste to vreme.

Kada roditelji ustanove pravila i rutine za učenje i vode računa da ih se deca svakodnevno pridržavaju, mnogo je manje gunđanja ili rasprave na ovu temu, a čvrsti okviri deci pružaju osećaj sigurnosti.

2. Osnaživanje kroz izbore
Ako vaše dete insistira da na pljusak izađe bez kabanice, dozvolite mu. Prestanite da donosite odluke umesto njega, i primorajte ga da samo nauči da ispravno odlučuje. Ako decu primoravate da vas slušaju, a ne dajete im priliku da dožive određene izbore kao sopstvene, nikada sama neće početi da donose dobre odluke. Zbog toga im morate dopustiti da greše i uče na greškama.

3. Ohrabrivanje kroz pohvalu za trud
Kako da sprečimo decu da odustanu kad je teško? Tako što ćemo pažnjom i pohvalom nagrađivati njihov trud. Ne može se uvek postići najbolji rezultat niti ostvariti cilj, ali se uvek može uložiti maksimalan trud. Pokažimo deci da cenimo vrednoću, naporan rad i upornost, bez obzira na kratkoročne rezultate. Naučnici smatraju da je najdelotvornije kada hvalite dete zato što je probalo nešto novo. Ohrabrite dete da pokuša nešto što do tada nije radilo, a onda ga pohvalite isključivo zbog probanja nečeg novog. Nije važno da li je dete uspešno savladalo izazov – važno je da je uživalo u pokušaju. Ovakva pohvala čini čuda za dečije samopouzdanje, empatiju i poštovanje prema drugima.

Izvor:  Psychology Today

Preuzeto: www.detinjarije.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama