3 ствари о бебама које (можда) нисте знали

Бебин раст и развој могу се пратити “голим оком” од рођења, али постоје и неке промене – које се не виде на први поглед и на које се не може утицати – а јако су важне.

1. Добијање на тежини
Након класичног губитка на тежини – после рођења, бебе у просеку, прва три месеца, дневно добијају око 28 грама, да би затим бебина килажа, све до њеног првог рођендана, расла за око 20 грама. То значи да бебе са четири месеца, у просеку, дуплирају своју порођајну тежину, а до првог рођендана њихова тежина је у просеку три пута већа од оне коју су имале на породу.
2. Бебе не осећају со
Да ли сте знале да бебе до четири месеца старости уопште не могу перципирати укус соли? Слатко, горко и кисело су укуси које беба може препознати још од рођења, но тек након четвртог месеца у бебиним се непцима стварају рецептори за со. И то није све; та повезаност је важна и због бубрега који такође до четвртог месеца немају функцију коришћења натријума из организма. Тек након четвртог месеца бубрези почињу радити онако како треба.
Из тих разлога не препоручује се коришћење соли у бебиној прехрани до тог, али ни након тог раздобља јер со као додатак бебиној прехрани није потребна. Довољно натријума има у мајчином млеку (око 17 милиграма у 100 грама млека), адаптираном млеку, касније у воћу и поврћу.
3. Развој вида
Да ли сте знали да су бебине очи, када се роди, већ достигле око 75 одсто своје “одрасле” величине? Дакле, након рођења очи ће, у односу на остатак и тела и свих других органа, напредовати само још мало. Ипак, то не значи да су очи одмах спрмне видети све. У почетку бебе виде мутно, а препознају тек објекте који су од њеног ока удаљени око 30 цм – довољна дистанца да препозна маму приликом храњења и мажења.
Прави вид, када бебе препознају свет око себе, стиже око шестог месеца. У том узрасту препоручују се и вежбице с померањам и посматрањем шарених предмета којима се, осим вида, код детета развија и моторика.
 
Извор:http://www.mamaibeba.com