4 principa o disciplini

21 oktobra, 2015

Disciplinovanje dece jedan je od najznačajnijih – i najtežih – poslova koje roditelj ima. Uprkos tome, malo je onih koje su podučavali kako da ispravno disciplinuju svoje dete. Većina nas je učila „na licu mesta“, u praksi, ili smo jednostavno ponavljali ono što su naši roditelji radili kada smo mi bili deca. To, nažalost, znači da koristimo poznate metode koje nisu toliko delotvorne.
mama i dete
U ovom pamfletu pročitaćete četiri principa pozitivnog i efikasnog disciplinovanja, koji su razvijeni tokom godina rada sa decom i njihovim porodicama. Ovde ćete pronaći i primere koji vam mogu pomoći da navedene principe primenite u praksi.
 

1. USMERITE DECU, NEMOJTE IH KAŽNJAVATI

Princip:
Cilj disciplinovanja dece jeste da ih naučimo prihvatljivom ponašanju. A deca će naučiti kako treba da se ponašaju jedino ako im kažete ili pokažete kako. Kazna deci ukazuje na to šta ne treba da rade; jedino usmeravanje i podučavanje može imati adekvatan efekat. Deca će se ponašati bolje ukoliko su motivisana nekim obećanjem ili nagradom, pre nego pretnjom da će biti kažnjena.
Praksa:
• Budite realni, jednostavno očekujte da će se dete ponašati kao dete.
• Na dečje nedolično ponašenje gledajte kao na loše rasuđivanje. Ono što odrasli često vide kao neadekvatno ponašanje, zapravo je dečji pokušaj da nauče nešto o svojoj okolini.
• Pokažite im primerom kako treba da se ponašaju i kako vi kontrolišete svoju ljutnju i frustraciju.
 

2. USREDSREDITE SE NA ONO ŠTO JE POZITIVNO

Princip:
Efikasno disciplinovanje se oslanja na pozitivan odnos, pun razumevanja i poštovanja između vas i vašeg deteta. Kada razvijete ovakav odnos sa detetom, ono će biti motivisano da se lepo ponaša.
Praksa:
• Potrudite se da svom detetu svakoga dana pružite što više „pozitivnih“ emocija – poput zagrljaja, ohrabrenja, pohvala – kao i da pokažete što manje „negativnih“ – poput vikanja, ovlašnog udaranja po guzi ili posramljivanja – koliko god je moguće*.
• Kada se vaše dete ponaša lepo, pohvalite ga, jer ćete ga tako najbolje motivisati.
 

3. BUDITE SPREMNI

Princip:
Kako biste efikasno disciplinovali svoje dete, ključno je da mu prethodno ukažete na to šta je lepo ponašanje i koja su vaša očekivanja. Drugim rečima, posao roditelja kada je reč o disciplinovanju deteta ne sastoji se samo od vaše reakcije na njihovo nedolično ponašanje. Deci morate vrlo jasno staviti do znanja kako očekujete da se ponašaju u određenim situacijama. Ovakvi razgovori mogu da preduprede dečje loše ponašanje.
Praksa:
• Ustanovite nekoliko važnih, ali razumnih ograničenja i smernica za decu, i objasnite im kako treba da se ponašaju. Imajte na umu da ćete objašnjenja morati da ponovite nekoliko puta tokom vremena kako biste bili sigurni da ih vaše dete razume i prihvata.
• Stvorite okruženje u kom se dete oseća sigurno. Uklonite sve što ga čini nesigurnim. Bebe i mala deca uvek moraju biti pod nadzorom odraslih.
 

 4. BUDITE DOSLEDNI

Princip:
Deca će napredovati ukoliko budete dosledni. Kako stvari mogu da predvide i sigurni su u to kako se odvijaju, deca će se ponašati na onaj način koji je u prošlosti već „radio“. Kada je život nepredvidiv i nesiguran, deca ne znaju šta da očekuju i ne mogu da se oslone na svoje prethodno iskustvo, pa ne znaju ni kako da se ponašaju. Ako deci obezbedite poznato okruženje, ona će primeniti ono što su naučila o tome šta je prikladno, a šta neprikladno ponašanje u datoj situaciji i datom kontekstu.
Praksa:
• Uvek budite dosledni i sprovedite nagradu ili kaznu koju ste prethodno ustanovili.
• Ako je dete svojim lepim ponašanjem zaslužilo nagradu, nemojte im je uskratiti jer su se potom ponašala loše.
• Ustanovite rutinu za svoje dete. Kada god je to moguće, potrebno je da znaju kada jedu, kada uče i kada je vreme za spavanje.
 
Izvor: elementarium.cpn.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama