5 ideja za odličnu letnju zabavu

Iako deca leto povezuju s uživanjem, može se desiti (čak je i vrlo verovatno) da će vam se požaliti da im je dosadno. Sreća pa postoji toliko stvari koje možete raditi zajedno a evo nekih lepih ideja koje će pomoći da vam ovo leto bude nezaboravno.

1. Fosilni otisci u magičnom pesku

Homemade-Sand-Clay-to-make-keepsakesOvo garantuje odličnu zabavu, sami napravite otiske u pesku i sačuvajte ih kao fosilne uspomene.
Potrebno vam je:
– 1,5 šolja peska
– 1,5 šolja kukuruznog brašna
– 2 šolje sode bikarbone
– 1,5 šolja vode
Postupak:
Pomešajte sve sastojke u nekoj staroj šerpi. Preporučujemo staru, jer pesak može ogrebati emajl. Na tihoj vatri mešajte sve sastojke, dok ne dobijete mešavinu sličnu krompir pireu.
Stavite smesu na papir za pečenje i pustite da se ohladi, prekrijte vlažnom krpom da se dete ne bi opeklo. Krpu sklonite tek kad se smesa dovoljno prohladi da možete s njom da radite.
Sada dolazi vreme za zabavu, u smesu možete utisnuti stopala i šake ili dečije igračke. Možete napraviti više malih fosila ili jedan veliki. Kad završite ispecite fosile u rerni, na niskoj temperaturi, oko 100 stepeni, 2 sata. Ostvaite fosil da se potpuno ohladi u rerni. Ovo je bitno je rem ćete izbeći rizik od opekotina, em će biti tvrđi pa se neće polomiti prilikom vađenja. Možete ih i obojiti po želji.

2. Raznobojni pištolji na vodu

Squirt-Gun-Painting-at-Home-for-Kids
Ako vaša deca imaju umetničke porive, evo igre koja će ih oduševiti.
Potrebno je:
– Pištolji na vodu (mogu i jeftiniji)
– Tempere
– Nekoliko plastičnih čaša od jugurta u kojima ćete promešati boju sa 2 dl vode
– Papiri za crtanje
Postupak:
Razmutite boju po želji u dva dl vode. Koristite drveni štapić ili kašicu za mešanje. Sipajte boju u pištolj i bukvalno pucajte u papire za crtanje koje ste prethodno okačili na konopac za sušenje veša. Možete napraviti neverovatne crteže, koje ćete kasnije, kada se potpuno osuše, bez imalo ustručavanja okačiti u dnevnu sobu. Lako i zabavno.

3. Ogromni baloni od sapunice

Ako želite da vaše dete bude glavni šmeker u ulici napravite mu ovu tečnost koja obezbeđuje pravljenje baš baš velikih balona od sapunice, toliko velikih da će moći i da uđe u njih.
velikibaloniPotrebno je:
– 12 šolja vode
– 1 šolja deterdženta za sudove
– Šolja kukuruznog brašna
– 2 supene kašike praška za pecivo (4 kesice)
Postupak:
Stavite sve sastojke u kofu i nežno mešajte, trudite se da ne pravite balončiće dok mešate. Posle toga će vam biti potreban okvir za duvanje. Možete iskoristiti neki stari teniski reket kome su izvađene žice, ali i praznu rolnu od toilet papira (doduše nju ne možete neograničeno mnogo puta koristiti jer će se raspasti). Posao će odraditi i neka stara čvrsta žica, pazite samo da ne bude zarđala. Umočite je u tečnost i duvajte, ili ako je otvor previše veliki mašite njome u jednu stranu dok ne napravite balon željene veličine.

4. Iks Oks kamenčići

Ovo je igra koju svi znaju da igraju a za nju vam nisu potrebna gotovo nikakva novčana ulaganja.
iksoksPotrebno je:
– 10 kamenčića sličnog oblika i boje
– Vodootporni marker
– Platnena vrećica, opciono, za čuvanje kamenčića
Kamenčiće podelite na dva dela, jedni će biti X a drugi O. Nacrtajte markerom oznake na njima. Umesto markera možete koristiti korektor ili još bolje, lak za nokte u nekoj jakoj boji. Tablu za igranje možete napraviti i prstom po pesku. Najbolje bi bilo da je nacrtate na nekoj platnenoj vrećici koja će vam kasnije služiti i kao mesto za čuvanje kamenčića. Ako igrate ovu igru na moru, možete napraviti nekoliko kompleta pa ih podeliti bakama i dekama umesto suvenira.

 

5. Kićanke od sunđera

Kićanke od sunđera umočene u vodu predstavljaju nepresušan izvor zabave u vrelim letnjim danima. Nije baš preporučljivo da se koriste u zatvorenom prostoru, zato pravac napolje s njima.
kicankePotrebno je:
– 3 velika sunđera, po mogućstvu različitih boja
– Makaze
– Gumice za tegle
Postupak:
Makazama isecite sunđere na tanke trake. Spojite nekoliko traka i uvežite ih gumicom. Što više traka spojite kićanka će biti lepša i bogatija. Zatim napunite kofu čistom vodom ili sapunicom, umočite kićanke i vodeno bombardovanje može da počne.
Priredila: Andrijana Maksimović