7 начина да помогнете вашем детету да буде независно

Зашто је независност важна ?
Како дете схвата да је самостално, он ће почети испитивати идеју о независности. Можда вам је тешко дозволити да га пустите – уосталом, и даље је то ваша мала беба! Али тај процес ће омогућити вашем детету да се “врати на своје ноге”. Поред тога, независност помаже и код страха од раздвајања

Не брините се око малих ствари
Тестирање граница је само по себи дефиниција независности. Немој те да страхујете, ако ваше дете жели да носи кишне чизме у вртић или да дели доручак са својом плишаном играчком, требало би да га пустите .
Пустите га да проба сам
Може бити примамљиво да учините све за свог малишана. Иако вам је тешко гледати како се бори, на пример – како он покушава да обује своје ципеле, покушајте да се не мешате. Он учи неке веома важне вештине, укључујући и задовољство испуњавања задатка.
Једноставни задаци
Обављање једноставног посла даје детету осећај испуњености и помаже у изградњи његовог самопоуздања. Замолите га да вам помогне да покупите књиге и играчке, или ставите све његове плишане животиње на његово место за игру. Завршите задатак с пуно похвала за добро обављен посао.
Безбедност у дому
Дом који је сигуран за ваше дете биће забавнији за обоје. Имаће простор за кретање, а нећете говорити “не!” све време. Обезбедити телевизоре и радне површине са којих би могло нешто пасти и врата која би могла уштинути мале прсте, чувати средства за чишћење закључана и осигурати да су ситне ствари које би могле бити опасне од гушења, ван домета.
“Па па” игра
Помозите свом детету да схвати да се увек враћате када одете. Направите игру: Реците јој: “Мама иде у другу собу, здраво! Видимо се ускоро!” Изађите из собе на неколико минута, а затим се вратите великим осмехом и гласним “Здраво!” Ако је сигурна у игралишту или у затвореном простору, можете покушати да време продужите на 10 минута, а затим 15. Добра је пракса за одлазак у вртић или предшколску школу!
Немојте “нестајати”
Ако остављате своје дете код родбине, баке и деке, или за први дан предшколске установе, немојте нестати чим дете уведете преко прага. Ако се ишуњате, можете рачунати на дететову узнемиреност зато што му нисте дали до знања на свој одлазак. Уместо тога, једноставан поздрав са загрљајем и пољубац најбоље функционише. Можда ће бити и суза, али обично нестају за неколико минута.
Будите извор љубави
Вашем детету расте самопуздање. Не плашите се, још увек сте центар његовог света. Дајте му пуно похвала и загрљаја сваки дан, док покушава нове ствари. Градите његово самопуздање и добијате слатку наклоност. То је обострани добитак.
Превела и прилагодила
Јелена Николић
Извор: decijisokak.rs