7 навика неефикасних учитеља

19 септембра, 2015

Овај мали списак намењен је учитељима који нису у потпуности задовољни својим радом (што је први знак да су добри у свом послу јер, онај ко је потпуно задовољан собом, не тежи да се усавршава) и који увек желе да постигну више. Ево карактеристика које су криве за оно мало што вам фали да у свом послу будете савршени.

Фокусирање на то да се допаднете. Сигурно је да сви желе да се допадну другима, али ако вам је стално на памети како да пронађете нове начине да вас ђаци заволе, то ће сигурно негативно утицати на ваш рад са децом. Као што родитељ свом детету треба да буде родитељ, а не другар, тако и учитељи треба да буду особе које ће ђаци првенствено поштовати. Али, не брините, на крају приче, учитељ којег деца поштују увек буде онај којег највише воле.
Викање на ученике. Наравно да смо сви ми подигли глас на ђаке у неком тренутку, али ако вам је то навика или дисциплинска мера коју редовно користите, то није добро. Викање ће ретко или никад донети добре дугорочне резултате а учиниће да изгубите поштовање и наклоност деце. Зато, уместо критиковања и викања на ученике, покушајте да дубоко удахнете, спустите тон и смирено али чврсто и одлучно кажете то што желите.
Не обраћате пажњу на „ситнице”. Кад сам почела да се бавим овим послом, нисам желела пажњу да посвећујем ситним стварима. Сматрала сам да не заслужују да на њих трошим време и да децу оптерећујем наизглед небитним стварима. Али, проблем је у томе што, ако их запостављате, те ситнице не остају ситнице. Убрзо нарасту, размноже се, а ви изгубите контролу. Научила сам да морам увек да реагујем. На свако недозвољено устајање с места током часа, сваки сукоб или проблем. Све што пустим да прође, прети да нарасте и прогута и мене и мој ауторитет.
Нисте доследни. Није лако бити доследан. Ни као родитељ, ни као васпитач, ни као учитељ. Али недоследност у учионици може вам направити озбиљне проблеме. То наравно не значи да треба да функционишете као робот и да на сваки незавршен домаћи задатак реагујете исто. Ако довољно познајете своје ђаке и, рецимо, знате да то неко дете које није донело домаћи задатак има проблеме у породици, сигурно да ћете се трудити да том детету помогнете и у одређеним ситуацијама прогледате кроз прсте, а да у осталим ученицима то не побуди револт. Ту ћете имати прилику да покажете све своје педагошке способности у најбољем светлу.
Хронично сте неспремни за час. Сваком од нас се повремено деси да дође на час и схвати да нема сав потребан материјал да би одржао квалитетну наставу. Али, ако вам се то редовно дешава, онда сте у проблему. Провући ћете се ви кроз сваки тај час, мало захваљујући искуству, мало свом знању, али ће овакве појаве, ако су учестале, много утицати на квалитет вашег рада. Зато будите истрајни у томе да на сваки час дођете спремни, с јасном идејом како ћете организовати тих 45 минута да постигнете што више.
Не прихватате критику. Било да вам је студент, родитељ или неки колега упутио критику, ако одмах подигнете зид и не желите ни да размислите о томе што вам је речено, никад се нећете суочавати с проблемима на прави начин. Сигурно да су бројне критике којима вас бомбардују неосноване, али на вама је да будете довољно мудри и самокритични да знате које су злонамерне критике, а од којих би могли нешто да научите.
Мислите да одлично радите свој посао. Оног тренутка кад помислимо да смо сјајни у свом послу, да не морамо даље да радимо на себи, тад почињемо да стагнирамо. И постајемо мање ефикасни него они око нас који стално траже нове идеје и боље начине да пренесу знање.
Да ли сте се пронашли у некој од ових навика? Или можда желите да додате још неку особину коју смо пропустили?
Фото: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "7 навика неефикасних учитеља

  1. Djeljana каже:

    Favorizovanje određene dece bih dodala na spisak. Neko sme sve, a neko ne sme ništa. Obožavanje lekarske dece, a potpuno zanemarivanje ciganske.

    1. Irena каже:

      Kao da ste opisali uciteljicu mog starijeg deteta. “Zaboga ja sam uciteljica 25 godina!!”, kaze ona.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама