7 stvari koje ne smete da radite kada dete besni

28 avgusta, 2017

Ispad plača i besa kod roditelja često izaziva osećaj bespomoćnosti, a jedna od najboljih stvari koju možete uraditi je da mislite unapred i sprečiti ga pre nego što se dogodi, kaže dr Tovah Klajn, autorka knjige „Kako deca napreduju”. Ako ipak dođe do vrištanja, besa i bacanja po podu, ovih sedam stvari izbegavajte kako ne biste pogoršali situaciju!

Otići od deteta

Dr Tovah Klein tvrdi da je odlazak od deteta zastrašujuć za njega kad je u tom stanju. “Ako histeričnom detetu kažete da ga ostavljate, počeće da paniči. Poruka koju mu time šaljete je da nije voljeno kad se oseća najgore. U trenucima kada bi trebalo da zna da će ga roditelj uvek voljeti, osećaće se napušteno”, kaže Klajn i objašnjava da je detetu najviše potreban roditelj upravo u trenucima kad je uznemireno. Međutim, ako ste previše uznemireni, i vama je potreban odmor. Klajn savetuje da se okrenete, zatvorite oči, duboko udahnete i podsetite sami sebe da je ovo jako mala osoba koja neće uvek biti ovakva.

Smejati se

Ponekad ispad besa može izgledati zabavno, ali niko ne želi da mu se neko smeje u lice, pa tako ni vaše dete. „Ako je dete uzrujano, a vi se smejete, šaljete mu poruku da su njegovi osećaji smešni. Tako dete protumači da je loše imati takve osećaje”, kaže dr Tovah Klajn.

Imitirati ga

Isto kao i smejanje, imitiranje je ismejavanje deteta i njegovog ponašanja. “Tako učite dete da je u redu ismejavati druge ljude, posebno ljude kojima je teško. To je upravo suprotno od onoga što kao roditelj želite naučiti svoju decu, a to je slagati se s drugima na brižan način”, objašnjava dr Tovah Klajn.

Shvatati stvari lično

Možda vam tako izgleda, ali dete se ne ponaša tako zato što vas želi da povredi. “Stanite, udahnite i setite se da je osoba koja vrišti i plače zapravo jako malo biće koje tek pokušava da shvati život i još nema sposobnost da kontroliše svoje emocije u tim trenucima. To nema veze s vama. Važno je dete koje je uznemireno i ne zna kako da se postavi. Ako roditelj shvata lično ovakvo detetovo ponašanje, još će ga više uznemiriti”, kaže dr Tovah Klajn.

Ponuditi mu mito

Ako ste doživeli ispad deteta na nekom javnom mestu, možda vam je najlakše bilo da mu date čokoladicu ili nešto slično da ga smirite. “U redu je ovo uraditi jednom ili u nekim teškim situacijama, ali ne svaki put jer više neće imati učinak. Dete će pomisliti da će dobiti sladoled ako napravi scenu”, kaže dr Tovah Klajn.

Pokušati da ga urazumite

Ovo nema smisla jer dete u tim trenucima ne može čuti što govorite i biti razumno. “Kad nas savladaju osećanja, nestaje sposobnost razmišljanja. Dete nemojte pokušati da uverite u nešto. Umesto toga govorite jednostavnim jezikom i samo nekoliko reči. Nemojte ga podmićivati ili moliti jer ćete ga još više uzrujati”, savetuje dr Tovah Klajn.

Izgubiti strpljenje

Iako vam je teško, ostanite mirni tekom emocionalne oluje, jer će se tako vaše dete lakše i brže smiriti, kaže dr Tovah Klajn. “Detetu je potrebno da je roditelj blizu, sasluša ga, a ne da se dere na njega. Deca se ne mogu sama smiriti, zato im je potrebna pomoć odraslih. Ako smo i sami uznemireni, tada i ona postaju sve više uzrujana i počinju osećati strah, stid i imati loše mišljenje o sebi”, kaže Klajn i savetuje da sami sebi govorimo: “Neće se uvek ovako ponašati”.

Izvor: Klokanica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "7 stvari koje ne smete da radite kada dete besni"

  1. Nevena kaže:

    I onda imate situacije da vase dete ne ume normalno da sedi u mestu,da pristojno jede u odredjeno vreme,da ne ume da se normalno ponasa u prisustvu bilo koga zato sto je naviklo da radi sta hoce jer “nece se vecno tako ponasati”.Problem se samo produbljuj

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama