Алармантни подаци Батута – ПЕТИНА деце у Србији прво интимно искуство имала ПРЕ 11. године

Foto: Canva

Већина адолесцената у Србији задовољна је својим животом, оцењујући га просечном оценом 8,3 од могућих 10, пише Политика. Висок ниво задовољства животом највише је заступљен код ученика и ученица петог разреда основне школе, а са узрастом се смањује просечна оцена задовољства животом, при чему већу просечну оцену дају дечаци, показала је најновија студија Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Аутори ове студије дошли су до закључка да је једном недељно и чешће нервозу осећало скоро 40 одсто ученика, док је трећина била раздражљива, а петина се жалила на тешкоће при заспивању и током спавања.

Проценат ученика са психосоматским тегобама расте са узрастом, а у свим узрасним групама оне су чешће заступљене код девојчица. Наиме, скоро половина девојчица и трећина дечака свих узраста каже да је била нервозна једном недељно или чешће током шест месеци који су претходили истраживању.

У односу на истраживање из 2018. године, значајно више дечака у петом разреду основне школе и значајно више девојчица у седмом разреду основне школе има две или више психосоматских тегоба.

На питање колико често су се осећали усамљено током протеклих годину дана, трећина ученика одговорила је да никада није имала такав осећај, док је 13 одсто њих истакло да већину времена, односно увек има такав осећај.

Ово истраживање показује да је највећи број ученика и ученица првог разреда средње школе (41 одсто) први сексуални однос имао у 15. години, али веома забрињава податак да је петина ђака прво интимно искуство имала и пре 11. године.

Када је реч о сексуалној активности ученика и ученица првог разреда средње школе, њих 17 одсто изјавило је да је већ ступило у сексуалне односе (30 одсто дечака у односу на осам процената девојчица). Ђаци који похађају гимназију ређе су имали искуство интимног односа у поређењу са целом испитиваном популацијом ученика првог разреда средње школе. Иако је на питање да ли су користили кондом при последњем сексуалном односу, 64 одсто ђака одговорило је потврдно, чак две трећине ученица није користило пилуле за контрацепцију при последњем сексуалном односу.

Извор: Политика