8 roditeljskih lekcija koje pokazuju da ste iz Srbije

5 marta, 2016

…ili bilo koje zemlje našeg malog, brdovitog Balkana.

Na ideju da napišem ovaj tekst došla sam nakon što sam u istom danu prisustvovala dvema situacijama iz života običnog srpskog roditelja – poseta buvljaku, a istog dana samo mnogo kasnije i Institutu za majku i dete.

A na oba mesta isto – gužva.

Autor: Bob Živković

Pedagoška lekcija 1 – Ako me ne držiš za ruku, neko će te ukrasti!

Majka na buvljaku, kupuje nekakvu plastiku, držeći dete za ruku. Dete, naravno, nestrpljivo, cupka, otima se, odlazi na susednu tezgu gde je nešto njemu interesantnije. I, kako onda majka da dete umiri i bude sigurna da će ostati uz nju sve vreme? Pa, tako što će reći: „Ne otimaj mi se! Hoćeš da te neko ukrade? Ovo je buvljak, ovde se svašta krade!”

Lepo, majko, pa sutra kad kreneš u tržni centar, na buvljak, na kej, ti se pitaj što ti se dete plaši gužve i nepoznatih ljudi, kad ga nisi tome učila.

U korenu svih srpskih disciplinskih metoda je – strah! Zaplaši dete da bi te slušalo! Vešticama, policajcima, nepoznatim ljudima, čime god. Valja se da se deca malo i plaše…

Pedagoška lekcija 2 – Ostaćeš ovde zauvek!

Ovo mi nije bilo nimalo simpatično. Svako ko je sa detetom završio na Institutu za majku i dete, zna šta ga tamo čeka – gužva i neorganizovanost. Ali o tome neki drugi put. Stigli smo tamo pola sata posle ponoći, sa detetom koje ima temperaturu skoro 40. Kao i svima pre nas, traže da joj izvadimo krv i uzmemo urin na pregled. Dok se mučimo da joj stavimo onu nesrećno napravljenu kesicu za urin, čujem oca kako šeta sa ćerkom od dve ili tri godine i govori joj: „Ako hoćeš da ideš kući, moraš da piškiš! Ako ne piškiš, ostaćeš ovde zauvek!”

Ima li potrebe objašnjavati besmislenost ovakvih roditeljskih pretnji? Kako bi trebalo da se oseća dete kojem sopstveni roditelj preti da će zauvek ostati u bolnici? Ali, to je za njegovo dobro…

Pedagoška lekcija 3 – Nećeš da ručaš? E, onda ću dati medi!

Ovo sam lično u svojoj familiji iskusila. Metod kojim baka nagovara moje dete da jede! Klasično gajenje sebičnosti koju svi u sebi nosimo. Ako ti nećeš da pojedeš, ja ću dati medi, a da meda ne bi dobio ništa, dete će brže bolje pojesti samo. Posle ću se pitati zašto ništa neće da deli sa bratom koji je tek na putu…

Pedagoška lekcija 4 – Gde si se udario? U drvo? Evo tuče mama drvo!

Da li je potrebno dodatno objašnjavati? Kada se dete sopstvenom greškom ili nepažnjom udari, ti onda udri po tome što ga je udarilo. A što da ne onda i po deci s kojom se sudara na igralištu? U čemu je razlika?

Pedagoška lekcija 5 – Ne vrti se u krug! Zavrteće ti se u glavi! Ne diraj to, prljavo je! Ne penji se, pašćeš odatle!

Uvek se setim svoje tetke koja živi u Švajcarskoj i koja, kad dođe u Srbiju, svojoj deci dopušta bukvalno sve. Jednom sam svojim očima videla kako se zavlače ispod kioska na autobuskoj stanici, a da ona ne reaguje. A ne znam da li su u životu bili bolesni 3 puta. Dobro, ne kažem da treba da pustite dete da dira bačene pikavce, ali kakve veze ima ako mu se zavrti u glavi? Malo će vežbati centar za ravnotežu. Pa šta ako padne s penjalice? Vi niste padali kao deca? Popeće se opet i naučiti da ponekad da bi došao do cilja, mora i da padne.

Pedagoška lekcija 6 – Ne znaš ti to, ja ću.

Neka se javi roditelj koji ovo nikad nije rekao! Sa sve ovim „ne znaš ti”. Tako tipično, a tako pogrešno. Verovatno mislimo da nije još spreman sam da sipa sok u čašu, pa čekamo da to nekom magijom nauči, bez da ijednom prospe…

Pedagoška lekcija 7 – Tvoja učiteljica nema pojma. Šta ti je ovo napisala?

Ako roditelj ne poštuje učitelja, neće ga poštovati ni dete. Ako dete ne poštuje učitelja, ne može postići dobar rezultat jer nema poverenja u onog ko ga kroz školovanje vodi. Dakle, šta god da je učiteljica napisala/rekla/uradila (a zamislite, i oni imaju pravo na grešku), nikad ne podrivajte njen autoritet pred detetom.

Pedagoška lekcija 8 – Ako odmah ne prekineš, zvaću tatu!

Dete kad čuje ovo, zapravo čuje: „Mama mi ništa ne može, tata nije tu. Mogu da radim šta hoću!” Najbrži recept koji majke koriste da bi uništile sopstveni autoritet nad detetom. Mnoge to rade iz neznanja, a ne znam nijednu kojoj je ova pretnja dala ikakav rezultat.

Koliko ovih lekcija ste vi održali svojoj deci? Da li biste nešto dodali?

A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "8 roditeljskih lekcija koje pokazuju da ste iz Srbije

 1. Milica Peloza - Mojsilović kaže:

  A šta je sa promajom koja izaziva prehladu?

  1. Nataša kaže:

   Promaja ne izaziva prehladu, ali itekako može da izazove gadnu upalu sinusa, ili upalu nekog nerva, usled čega može da dođe do oduzetosti lica, ukoćenosti kičme, do parališućeg bola u rebarnom delu, zatim do konjuktivitisa ili još gorih upala unutrašnjih delova oka. I ne samo promaja, već bilo kakvo strujanje vazduha. Samo neko manje, neko više osetljiv.

   1. misko kaže:

    Oprostite kako ste do ove epohalne cinjenice dosli, da li ste sami sproveli neko istrazivanje ili ste u nekom naucno clanku nasli potvrdu Vase teorije. Mislim da bi malo vise citanja neke iole relevantne literature a manje licinih uverenje kao i rekla kazala sa interneta donelo neko poboljsanje. Do tad zadrzite misljenje za sebe i ne sirite neistine.

 2. mica kaže:

  Sve ste u pravu.Skoro sve sam od navedenog primenila izuzev onog “ostaces zauvek u bolnici”, i sad muku mucim da ispravim svoje greske. To je samo neznanje i nerazmishljanje o posledicama u tom trenutku. Moj sin ima 5 godina i nadam se da cu uspeti da popravim “stetu”.

 3. Goga kaže:

  Za mene je potpuno neshvatljivo ponašanje nekih roditelja koji dete, kada padne, tuku ili bar grde, jer se, zaboga, isprljalo/iscepalo. Kao da detetu nije dovoljna kazna što je palo i što ga boli. Drugo ponašanje vrlo karakteristično za Beograd (verovatno i Srbiju) je pretrčavanje sa decom van pešačkog ili na crveno. Deca se uče primerom, a ne rečima.

 4. Aleksandra kaže:

  Slazem se, ali 4. je potrebno dodatno objasnjavati. Mi smo tukli sve po kuci, pa evo ona sada nikoga ne tuce, niti trazi od nas da nekog tucemo. Znaju deca vrlo dobro da im sto nije kriv, ali treba situaciju uciniti zanimljivom, da se odvrati paznja od bola… Tako su i mene animirali i ni sa kim se u zivotu nisam potukla.

 5. Nataša kaže:

  “Videćeš ti kad pođeš u školu, učiteljica će te srediti”-na vreme upozoriti dete da je učitelj nešto slično čudovištu 🙂

 6. VEKI kaže:

  NE BIH SE BAS SLOZILA SA OVIM PRVIM DA SE DETE NETREBA PLASITI..PA CIM SE UME PLASITI..ONDA SAMIM TIM UME I DA CUVA SAM SEBE.

 7. Marija kaže:

  Verovali ili ne, moje dete nije dobilo ni jednu od ovih lekcija…

 8. Karolina kaže:

  Dodala bih to, ujedno I savetujem, da kad se pravis pametna, iz koje god zabiti da si,prestanes da koristis izraz, ili kako vec I sta to vec bilo »bez da prospe, bez da je pitao«
  Zapitaj se da li to postoji, da li je ispravno!
  A sto se tice teksta, nema veze s vezom. Obicna dokona zena koja posmatra druge roditelje umesto da se bavi svojom porodicom.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama