8 важних животних лекција којима би требало научити свако дете

14 октобра, 2016

Сигурни смо да постоји милион ствари којима бисте желели да научите своје дете. Као родитељ, вероватно тежите да одгајите лепо васпитано, срећно и успешно дете, а сутра и одраслог човека. Желите да воли свет око себе и да њега људи воле и поштују.
majkaПре него што почне да упознаје спољни свет, ви сте једини узор свом детету. А деца страшно брзо уче. Увек ће у вас гледати као у вођу и следити ваше поступке, иако бисте ви сигурно више волели да слушају шта им говорите уместо да гледају шта радите. Зато прочитајте овај мали водич који ће вам помоћи да деци покажете прави пут.
Животне вештине их неће само учинити јаким, већ ће их припремити да се суоче са спољним светом. Има много животних лекција које би ваша деца требало да науче и пре него што пођу у школу, а ми смо издвојили осам најважнијих. Молим вас, не очекујте да их томе уче учитељи, то је ваш посао.

1. Заслужујеш да будеш вољен и поштован:

Морате допустити свом детету да увек слободно изражава своје емоције. Одгајајте га с љубављу и поштовањем и оно ће вам узвратити на исти начин. Поново ћемо рећи – ви сте узор свом детету. То како се ви понашате, како решавате проблеме и суочавате се са свакодневним животним проблемима утицаће и на понашање вашег детета више него било шта друго.

2. Све што можеш да урадиш сам, мама неће радити за тебе:

Научите дете да су изазови са којима се суочава заправо начин да ојача и шанса да постану бољи и паметнији. Рецимо, ако је дете мало, па покушава да се попне на столицу, не трчите одмах да му помогнете. Или, мало старијем детету које покушава нешто да нацрта, не узимајте оловку из руке како бисте ви то урадили. Иако мислите да им тако помажете, заправо чините сасвим супротно. Дозволите им да сами схвате проблем и пронађу решење. Можете им понудити сугестију или алат да то учине, али немојте ви то радити за њих.

3. Ти си оно што мислиш о себи:

Никад не говорите лоше ствари о себи испред своје деце. Не говорите да сте понекад тако „неорганизовани”, „лењи”, „тврдоглави”… Ваше дете лако ће почети да вас копира и да онда, последично, мисли лоше о себи. Поставите себи циљеве и нека ваше дете гледа како сте истрајни у томе да их остварите. Јо је ЈЕДИНИ начин да и ваше дете постане вредно и упорно и да има добро мишљење о себи.

4. Нормално је да грешиш:

Морате да научите своју децу да ће с времена на време осванути дан кад им неће све ићи од руке. Да ће грешити и због тога сносити последице. Али и да је то саставни део живота и да не треба да дозволе да их избаци из колосека.

5. Буди толерантан, опраштај другима:

Помозите људима око себе којима је помоћ потребна. Странцу на улици, пријатељу или рођаку коме је помоћ потребна. Не оговарајте друге испред детета. Ваше дете мора бити сведок здравих односа у породици и вашег позитивног односа према људима колико год је то могуће.

6. Упорност и рад се исплате:

Живот није само игра и забава, а изазови и препреке чекају нас на скоро сваком кораку. Покажите детету да има толико ствари у животу које не радите зато што волите, већ зато што очекујете да ће вам то у будућности донети неки резултат. Покажите им конкретне примере послова које обављате иако не волите, али то чините јер вам је живот тако квалитетнији и бољи.

7. НИКАД не смеш престати да учиш:

Не престајемо да учимо ни кад остаримо. У животу су извори учења непресушни. Морате, као родитељ, бити и животни тренер и укључити се у живот и интересовања свог детета како бисте му помогли да научи нове ствари.

8. Буди захвалан:

Охрабрите своје дете да каже „хвала” када су други љубазни према њему. Нека да свој допринос свакодневном животу и кући и заједници, почевши од једноставних ствари као што је склањање свог тањира после ручка.
Али, изнад свега, морате редовно подсећати своје дете да ћете увек бити ту, близу њега, када му затреба ваша подршка или помоћ.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама