9 карактеристика одличног учитеља

28 априла, 2015

Није лако бити учитељ. Да би постали одлични у свом послу, учитељ или учитељица морају неуморно да раде на стварању изазовног и подстицајног васпитног окружења.
uci
Бити добар наставник мање зависи од знања и вештина, а више од става према ученицима, предмету који предајемо и нашем послу. Иако ово није свеобухватан попис, овде можете пронаћи неке основне карактеристика одличног учитеља:

Одличан учитељ поштује ученике. У његовој учионици цене се све идеје и мишљења. Ученици се осећају сигурним у изражавању својих осећања и  уче да поштују и слушају друге.

Одличан учитељ подстиче у ученицима осећај заједништва. Обострано поштовање и промовисање дружења и сарадње су изузетно важни, а сваки је ученик треба да је свестан да је интегрални део групе. Одличан учитељ ученицима даје до знања да се могу ослонити на њега, али и на друге ученике.

Одличан учитељ је топла, доступна, ентузијастична и брижна особа, а ученици му се могу обратити с било којим проблемом или бригом. Одлични учитељи развијају вештине слушања и одвајају време из свог претрпаног распореда да би помогли свакоме коме је помоћ потребна. Ако учитељ има лош дан, то не дели ни с ким – своје проблеме оставља изван школских врата.

Одличан учитељ поставља висока очекивања свим својим ученицима. Схвата да очекивања од ученика у великој мери утичу на њихова постигнућа, јер зна да ученици  дају онолико колико се од њих очекује.

Одличан учитељ и сам воли да учи па инспирише ученике својом страшћу за образовањем. Непрестано ради на себи као професионалном едукатору како би ученицима пружио квалитетно образовање. Одличан учитељ нема одбојност према учењу нових стратегија учења или увођења нових технологија у разредну наставу, а увек је спреман с колегама да подели оно што је научио.

Одличан учитељ је и вешт вођа. За разлику од административних вођа, успешни учитељи усмерени су на заједничко одлучивање и тимски рад те на изграђивање заједништва, а тај смисао за вођство преносе на ученике.

Одличан учитељ може „променити брзину рада“ и лако се прилагодити када неки наставни материјал наилази на отпор ученика. Непрестано тражи нове начине представљања градива како би га ученици лакше схватили и усвојили.

Одличан учитељ сарађује с колегама, тражи помоћ искуснијих и помаже неискуснијима. Уместо да то сматра слабошћу, у сарадњи с колегама види прилику да учи и напредује, а конструктивну критику и савет доживљава као нову прилику да се развија као едукатор.

Одличан учитељ одржава професионализам у свим подручјима – од личног изгледа до организационих вештина и свакодневне активности. Негује своје комуникацијске вештине и заузима исти став без обзира на то да ли разговара са школским службеницима, ученицима или колегама.

Учитељски посао је дар којег неки имају више, а мање даровити морају напорно да раде да би постигли статус одличног учитеља. С друге стране, труд који учитељи(це) уложе биће вишеструко награђен – и од ученика и од колега.

Извор: www.skolskiportal.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама