Doc. dr Nataša Stanković Šošo: Stvaralačke aktivnosti u nastavi su dragocene

3 januara, 2020

Zašto su stvaralačke aktivnosti tako važne u nastavi i kako ih sprovesti? O tome za rubriku “Učitelji menjaju svet” piše doc. dr Nataša Stanković Šošo, autor udžbenika i predmetni urednik u Izdavačkoj kući „Novi Logos”, asistent na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pod stvaralačkim aktivnostima podrazumevaju se raznovrsni oblici rada podstaknuti književnim tekstom kojima se unapređuje nastava srpskog jezika i književnosti u školi. Stvaralačke aktivnosti u razrednoj nastavi su: izražajno i interpretativno čitanje književnog teksta po ulogama,  dramatizacija proznog teksta, pisanje sastava na zadatu temu, ilustrovanje književnih tekstova i kreativne igre. 

Primenom stvaralačkih aktivnosti u razrednoj nastavi unapređuju se kreativne i istraživačke sposobnosti čitanja i interpretacije književnih tekstova, kao i govorne i literarne veštine učenika. U nastavnoj praksi je potvrđeno da stvaralačke aktivnosti podstiču radnu volju i čitalačku zainteresovanost učenika. Đaci vole da ilustruju književne tekstove pobuđene dominantnim umetničkim utiscima, da pišu literarne sastave i da na originalan način osmišljavaju početak ili završetak priče. Oni rado zamišljaju likove i situacije iz književnih dela i predstavljaju ih dijalogom ili monologom. Književni tekst podstiče učenike da maštaju. Od toga na koji način će svako od učenika ispričati „nedorečenu priču” zavisiće dinamičnost razvoja radnje i odgovarajući rasplet. Originalnost i kreativnost učenika dolaze do posebnog izražaja prilikom pripremanja dramskih ili proznih tekstova za scensko izvođenje.  U nastavi se tada razvijaju saradnički odnosi među učenicima, podstiče razmena ideja i uvažavanje različitosti gledišta. 

Kao posebni oblici rada podstaknuti tekstom primenjuju se kreativne igre (asocijacije, književne ukrštenice, kreativne slagalice). One podstiču učenike u traganju za znanjem i razvijaju sposobnost da stečena književna znanja na stvaralački način primene. Uz pomoć njih sistematizuje se obrađeno nastavno gradivo iz književnosti. 

U vežbi asocijacija, svaki učenik dobija po jedan pojam i nakon kratkog razmišljanja obrazlaže svoj odgovor. 

Zadatak može da bude osmišljen tako da: 

a) učenici navedu sinonimne oblike datih reči; 

b) objasne manje poznatu reč na originalan način; 

v) svojim rečima objasne datu reč ili izraz; 

g) kažu svoju asocijaciju na zadatu reč. 

Kreativne slagalice podrazumevaju da učenici, odgovarajući na postavljene zahteve, primenjuju postojeća znanja o književnim likovima, mestu i vremenu zbivanja, književnim delima i piscima i tragaju za odgovorima na ponuđenim karticama. Kreativne igre se mogu primeniti u završnom delu časa kada se obnavlja i sistematizuje gradivo iz književnosti ili na posebnom času posebno predviđenom za obnavljanje znanja. Stvaralačke aktivnosti su dragocene, zato što podstiču aktivnu i kreativnu nastavu u kojoj učestvuju svi: i učitelji i učenici i književni likovi iz reprezentativnih ostvarenja dečjeg stvaralaštva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama