Доц. др Наташа Станковић Шошо: Стваралачке активности у настави су драгoцене

3 јануара, 2020

Зашто су стваралачке активности тако важне у настави и како их спровести? О томе за рубрику “Учитељи мењају свет” пише доц. др Наташа Станковић Шошо, аутор уџбеника и предметни уредник у Издавачкој кући „Нови Логос”, асистент на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Под стваралачким активностима подразумевају се разноврсни облици рада подстакнути књижевним текстом којима се унапређује настава српског језика и књижевности у школи. Стваралачке активности у разредној настави су: изражајно и интерпретативно читање књижевног текста по улогама,  драматизација прозног текста, писање састава на задату тему, илустровање књижевних текстова и креативне игре. 

Применом стваралачких активности у разредној настави унапређују се креативне и истраживачке способности читања и интерпретације књижевних текстова, као и говорне и литерарне вештине ученика. У наставној пракси је потврђено да стваралачке активности подстичу радну вољу и читалачку заинтересованост ученика. Ђаци воле да илуструју књижевне текстове побуђене доминантним уметничким утисцима, да пишу литерарне саставе и да на оригиналан начин осмишљавају почетак или завршетак приче. Они радо замишљају ликове и ситуације из књижевних дела и представљају их дијалогом или монологом. Књижевни текст подстиче ученике да маштају. Од тога на који начин ће свако од ученика испричати „недоречену причу” зависиће динамичност развоја радње и одговарајући расплет. Оригиналност и креативност ученика долазе до посебног изражаја приликом припремања драмских или прозних текстова за сценско извођење.  У настави се тада развијају сараднички односи међу ученицима, подстиче размена идеја и уважавање различитости гледишта. 

Као посебни облици рада подстакнути текстом примењују се креативне игре (асоцијације, књижевне укрштенице, креативне слагалице). Оне подстичу ученике у трагању за знањем и развијају способност да стечена књижевна знања на стваралачки начин примене. Уз помоћ њих систематизује се обрађено наставно градиво из књижевности. 

У вежби асоцијација, сваки ученик добија по један појам и након кратког размишљања образлаже свој одговор. 

Задатак може да буде осмишљен тако да: 

а) ученици наведу синонимне облике датих речи; 

б) објасне мање познату реч на оригиналан начин; 

в) својим речима објасне дату реч или израз; 

г) кажу своју асоцијацију на задату реч. 

Креативне слагалице подразумевају да ученици, одговарајући на постављене захтеве, примењују постојећа знања о књижевним ликовима, месту и времену збивања, књижевним делима и писцима и трагају за одговорима на понуђеним картицама. Креативне игре се могу применити у завршном делу часа када се обнавља и систематизује градиво из књижевности или на посебном часу посебно предвиђеном за обнављање знања. Стваралачке активности су драгоцене, зато што подстичу активну и креативну наставу у којој учествују сви: и учитељи и ученици и књижевни ликови из репрезентативних остварења дечјег стваралаштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама