9 pravila kojih roditelji treba da se pridržavaju u parkiću

1 jula, 2019

Nemojte disciplinovati niti hraniti tuđu decu, zanemariti malce dok pričate na telefon i ignorisati druge roditelje.

Premda u gotovo svim dečjim igralištima postoji samo znak koji zabranjuje ulaska psima, verujemo da će se svi roditelji složiti, da bi trebalo uvesti još mnogo drugih pravila koje bi trebalo istaći. Pre svega trebalo bi uvesti da se igrališta zatvaraju u sumrak, da u njima nema pušenja, glasne muzike i naravno narkomanskih prljavih igala…

No, uz te kriterijume , postoje brojna nepisana pravila kojih su neki roditelji svesni, neki ne, no kojih  svi treba da se pridržavamo. Donosimo nekoliko tih nepisanih pravila:

1. Zatvorite vrata kad ulazite i odlazite iz parka

Događa se da ponekad zaboravimo zatvoriti vrata parka ali baš kao što zatvaramo i zaključavamo vrata kuće, treba da raditi i u parku. Parkovi su u  najčešće uz prometne ulice, a kako znamo da deca trčkaraju nepredvidivo, može se lako dogoditi i nesreća te stoga vrata jednostavno treba da budu čvrsto zatvorena.

2. Ne hranite tuđu decu

Svoju decu možete hraniti no neka vam ne uđe u naviku nutkati i drugu decu. Osim što im možete dati krivu hranu na koju mogu biti elergična, možete time pokvariti i deci apetit pred ručka ili večeru. Složićete se da ne želite da neka tuđa mama hrani vaše dete i uništava vam obroke, baš kao što to ne žele bi drugi da im radite vi.

3. Ne ostavljajte hranu u parku

Iz nekog razloga deca više vole da jedu tuđu hranu nego onu namenjenu njima. Ukoliko ju ostavljate na klupi na dohvat ruke drugoj deci možete očekivati da će na nju navalit kao golubovi…

4. Ponašajte se prijateljski prema drugim mamama, tatama…

Bez obzira na to koliko su vaša deca povezana, nema razloga da se ne ponašate ljubazno prema drugim roditeljima. Takođe, ne morate se zabrinjavati da neko očekuje da ćete postati najbolji prijatelji, no to vas ne sprečava da se barem pozdravite i kurtoazno ih pitate kako su.

5. Pazite na decu iako ste na mobitelu

Nemojte očekivati da će drugi roditelji paziti na vaše dete dok ste vi na mobitelu. Iako mnogi roditelji najčešće imaju oko na svoj deci u parku, ponekad je teško imati pažnju na svima pa, ukoliko se dogodi nešto loše znajte da je roditelj isključivo odgovoran za svoje dete.

6. Počistite iza sebe

Ako vi ili vaše dete prolijete hranu ili napravite drugi nered, počistite umesto da se pravite da se ništa nije dogodilo.

7. Ne sudite o roditeljima prema onomu što vidite u parku

Nemojte osuđivati druge roditelje samo prema onomu što vidite na igralištu. Vreme kada vidite mamu u parku je samo mali deo njenog života.

8. Nemojte vikati

Vika u parku je zabranjena osim kada je u pitanju sigurnost dece. Odnosno, niko vam neće zameriti viku ako vidite da neko dete ide prema cesti, jede npr kamenčiće i radi slične opasne radnje, ali vikati na dete da se vrati do vas ili galamiti da nešto ne sme jednostavno je neprihvatljivo. Ili se posvetite deci ili idite kući.

9. Ne disciplinujte tuđu decu

Deca mogu biti mala derišta, mogu čak biti zločesti i prema vašoj deci no nije prihvatljivo da psujete ili tučete tuđu decu.

 

Izvor: Dječija posla

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama