9 правила којих родитељи треба да се придржавају у паркићу

1 јула, 2019

Немојте дисциплиновати нити хранити туђу децу, занемарити малце док причате на телефон и игнорисати друге родитеље.

Премда у готово свим дечјим игралиштима постоји само знак који забрањује уласка псима, верујемо да ће се сви родитељи сложити, да би требало увести још много других правила које би требало истаћи. Пре свега требало би увести да се игралишта затварају у сумрак, да у њима нема пушења, гласне музике и наравно наркоманских прљавих игала…

Но, уз те критеријуме , постоје бројна неписана правила којих су неки родитељи свесни, неки не, но којих  сви треба да се придржавамо. Доносимо неколико тих неписаних правила:

1. Затворите врата кад улазите и одлазите из парка

Догађа се да понекад заборавимо затворити врата парка али баш као што затварамо и закључавамо врата куће, треба да радити и у парку. Паркови су у  најчешће уз прометне улице, а како знамо да деца трчкарају непредвидиво, може се лако догодити и несрећа те стога врата једноставно треба да буду чврсто затворена.

2. Не храните туђу децу

Своју децу можете хранити но нека вам не уђе у навику нуткати и другу децу. Осим што им можете дати криву храну на коју могу бити елергична, можете тиме покварити и деци апетит пред ручка или вечеру. Сложићете се да не желите да нека туђа мама храни ваше дете и уништава вам оброке, баш као што то не желе би други да им радите ви.

3. Не остављајте храну у парку

Из неког разлога деца више воле да једу туђу храну него ону намењену њима. Уколико ју остављате на клупи на дохват руке другој деци можете очекивати да ће на њу навалит као голубови…

4. Понашајте се пријатељски према другим мамама, татама…

Без обзира на то колико су ваша деца повезана, нема разлога да се не понашате љубазно према другим родитељима. Такође, не морате се забрињавати да неко очекује да ћете постати најбољи пријатељи, но то вас не спречава да се барем поздравите и куртоазно их питате како су.

5. Пазите на децу иако сте на мобителу

Немојте очекивати да ће други родитељи пазити на ваше дете док сте ви на мобителу. Иако многи родитељи најчешће имају око на свој деци у парку, понекад је тешко имати пажњу на свима па, уколико се догоди нешто лоше знајте да је родитељ искључиво одговоран за своје дете.

6. Почистите иза себе

Ако ви или ваше дете пролијете храну или направите други неред, почистите уместо да се правите да се ништа није догодило.

7. Не судите о родитељима према оному што видите у парку

Немојте осуђивати друге родитеље само према оному што видите на игралишту. Време када видите маму у парку је само мали део њеног живота.

8. Немојте викати

Вика у парку је забрањена осим када је у питању сигурност деце. Односно, нико вам неће замерити вику ако видите да неко дете иде према цести, једе нпр каменчиће и ради сличне опасне радње, али викати на дете да се врати до вас или галамити да нешто не сме једноставно је неприхватљиво. Или се посветите деци или идите кући.

9. Не дисциплинујте туђу децу

Деца могу бити мала деришта, могу чак бити злочести и према вашој деци но није прихватљиво да псујете или тучете туђу децу.

 

Извор: Дјечија посла

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама