Васпитачица у средњошколском дому: Родитељ мора да буде ВОЂА, не слабић

Имате адолесцента у кући? Знамо како Вам је, заправо врло добро знамо јер у нашој „Кући младих“ живи 220 адолесцената, а нас је само 12 васпитача. Ако ме нисте разумели, причам вам о средњошколском Дому. Многи и не знају какав је наш позив и шта ми заправо радимо. Укратко, када ви и ваше дете одлучите да оно похађа средњу школу ван места боравка и упише се у Дом, желите да има сигурност, контролу, кров над главом и сва три оброка, јер има добре оцене и држава жели да подржи младе који желе да напредују тако што ће вам олакшати у финансијском смислу и сносити већину трошкова боравка у Дому.

Foto: Canva

Онда наступамо ми, ВАСПИТАЧИ. Обични људи, који се на послу претварају у суперхероје, мењају маме, тате, сестре, браћу, а неретко и лекаре за прву помоћ, мајсторе, административне раднике, професоре, аниматоре, што год вам падне на памет. Невероватно хуман, креативан и пре свега посао пун љубави.

Но, као и ви, драги родитељи, и ми се срећемо са разноразним проблемима које носи модерно доба, а који невероватном брзином погађају наше тинејџере који имају олују у мозгу.

Пре свега, ако сте и Ви један од родитеља који има у кући тинејџера који уверава свет да је његов начин понашања најбољи и једини могући начин немојте их због тога кривити, то им је посао. Ни за кога од нас не постоји нека опширна књига готових решења, свака ситуација је јединствена и сваки тинејџер је уникат.

Ево неких основних принципа којих би требало да се придржавате да бисте били корак испред олује, у томе нам умногоме може помоћи Нејџел Лата са својом књигом „Тинејџери: како им поставити границе и при том сачувати живце“. Нећете моћи непрестано да их се придржавате и немојте да се нервирате због тога, то нико не може.

Потребно је само да дате све од себе да их се придржавате колико год можете.

Прочитајте и: Како да разговарате са тинејџером (а да вас он заиста чује)

Однос

Ви сте свом детету родитељ, не друг или другарица. Забављајте се са њим кад год можете, али никад не заборавите улогу родитеља у вашем односу. Све оно што уложите у своје дете током детињства, то ћете гледати у тинејџерском добу. Ако васпитавате децу кроз страх, то ће имати ефекта, али само док деца не постану већа од вас. Тада ћете схватити да сте заправо надиграни. Деци је потребан родитељ који је за њих ту и у добру и у злу. Мирна лука у коју се увек могу вратити. Они морају знати да ћете их увек волети, али да су они увек сами одговорни за своје понашање.

Мозак тинејџера

Тинејџери можда почињу да личе на одрасле, али још увек не функционишу као одрасли. Нешто што је нормално за људе њихових година – за одрасле није. Не треба примати к срцу све што Вам тинејџер изговори, нпр. ако вам каже да вас мрзи, мала је шанса да је то стварно истина.

Родитељ – ВОЂА, не слабић

Немојте проблеме крити испод тепиха, не склањајте се пред својом децом ако мислите да има потребе за разговором. Преузмите контролу над ситуацијом, покажите зубе (јер им некад и тако стављамо до знања да их волимо), па и ако дође до конфликта, није страшно, и они су део живота.

Ни превише лабаво, ни превише стегнуто

Сам поднаслов вам све говори – дајте им довољно простора да сами доносе одлуке и преузму одговорност, али не довољно да га искористе на глупости.

Прочитајте и: 12 животних вештина које сваки тинејџер треба да зна!

Пронађите тачке повезаности

Пронађите их у оним магичним тренуцима када сте само вас двоје ту, а цео свет негде на другом месту далеко од вас. Заправо не знате када ће се тај тренутак десити, али умећете да га препознате. И тада покажите свом детету да сте, упркос свему, увек ту за њега.

Без зареза, само тачка

У односу са тинејџером увек када ставите зарез то се после само претвори у приговарање које не води ничему. Тачка је зато верни пријатељ родитеља који спречава многе свађе. Маме много чешће употребљавају зарезе, очеви су више оријентисани на тачке. Ово је правило, а изузетака има.

Будите стена, не море

Не дозволите да вас олуја баца тамо-амо, већ будите непокретна стена о коју се таласи разбијају. Иако вам се можда чини да ваш тинејџер жели да урадите баш оно што он каже, он заправо жели да ви будете стена, да поставите границе и да се понашате као одрасли, да будете ту за њих шта год да се деси.

Њихов проблем не претварајте у свој

Ако желите да промене своје понашање, онда се морате потрудити да то остане њихов проблем, а не ваш. Они ће показати интересовање да решавају проблем само ако сами трпе последице.

Показујте љубав

Користите сваку прилику да изговорите „Волим те највише на свету!“ свом детету. Не стидите се да искажете осећања и подстичите своје дете да то исто чини. Љубав је једна од ретких ствари која се увећава кад се дели.

Аутор: Лидија Радосављевић – мастер домски васпитач