Vaspitačica u srednjoškolskom domu: Roditelj mora da bude VOĐA, ne slabić

17 februara, 2022

Imate adolescenta u kući? Znamo kako Vam je, zapravo vrlo dobro znamo jer u našoj „Kući mladih“ živi 220 adolescenata, a nas je samo 12 vaspitača. Ako me niste razumeli, pričam vam o srednjoškolskom Domu. Mnogi i ne znaju kakav je naš poziv i šta mi zapravo radimo. Ukratko, kada vi i vaše dete odlučite da ono pohađa srednju školu van mesta boravka i upiše se u Dom, želite da ima sigurnost, kontrolu, krov nad glavom i sva tri obroka, jer ima dobre ocene i država želi da podrži mlade koji žele da napreduju tako što će vam olakšati u finansijskom smislu i snositi većinu troškova boravka u Domu.

Foto: Canva

Onda nastupamo mi, VASPITAČI. Obični ljudi, koji se na poslu pretvaraju u superheroje, menjaju mame, tate, sestre, braću, a neretko i lekare za prvu pomoć, majstore, administrativne radnike, profesore, animatore, što god vam padne na pamet. Neverovatno human, kreativan i pre svega posao pun ljubavi.

No, kao i vi, dragi roditelji, i mi se srećemo sa raznoraznim problemima koje nosi moderno doba, a koji neverovatnom brzinom pogađaju naše tinejdžere koji imaju oluju u mozgu.

Pre svega, ako ste i Vi jedan od roditelja koji ima u kući tinejdžera koji uverava svet da je njegov način ponašanja najbolji i jedini mogući način nemojte ih zbog toga kriviti, to im je posao. Ni za koga od nas ne postoji neka opširna knjiga gotovih rešenja, svaka situacija je jedinstvena i svaki tinejdžer je unikat.

Evo nekih osnovnih principa kojih bi trebalo da se pridržavate da biste bili korak ispred oluje, u tome nam umnogome može pomoći Nejdžel Lata sa svojom knjigom „Tinejdžeri: kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce“. Nećete moći neprestano da ih se pridržavate i nemojte da se nervirate zbog toga, to niko ne može.

Potrebno je samo da date sve od sebe da ih se pridržavate koliko god možete.

Pročitajte i: Kako da razgovarate sa tinejdžerom (a da vas on zaista čuje)

Odnos

Vi ste svom detetu roditelj, ne drug ili drugarica. Zabavljajte se sa njim kad god možete, ali nikad ne zaboravite ulogu roditelja u vašem odnosu. Sve ono što uložite u svoje dete tokom detinjstva, to ćete gledati u tinejdžerskom dobu. Ako vaspitavate decu kroz strah, to će imati efekta, ali samo dok deca ne postanu veća od vas. Tada ćete shvatiti da ste zapravo nadigrani. Deci je potreban roditelj koji je za njih tu i u dobru i u zlu. Mirna luka u koju se uvek mogu vratiti. Oni moraju znati da ćete ih uvek voleti, ali da su oni uvek sami odgovorni za svoje ponašanje.

Mozak tinejdžera

Tinejdžeri možda počinju da liče na odrasle, ali još uvek ne funkcionišu kao odrasli. Nešto što je normalno za ljude njihovih godina – za odrasle nije. Ne treba primati k srcu sve što Vam tinejdžer izgovori, npr. ako vam kaže da vas mrzi, mala je šansa da je to stvarno istina.

Roditelj – VOĐA, ne slabić

Nemojte probleme kriti ispod tepiha, ne sklanjajte se pred svojom decom ako mislite da ima potrebe za razgovorom. Preuzmite kontrolu nad situacijom, pokažite zube (jer im nekad i tako stavljamo do znanja da ih volimo), pa i ako dođe do konflikta, nije strašno, i oni su deo života.

Ni previše labavo, ni previše stegnuto

Sam podnaslov vam sve govori – dajte im dovoljno prostora da sami donose odluke i preuzmu odgovornost, ali ne dovoljno da ga iskoriste na gluposti.

Pročitajte i: 12 životnih veština koje svaki tinejdžer treba da zna!

Pronađite tačke povezanosti

Pronađite ih u onim magičnim trenucima kada ste samo vas dvoje tu, a ceo svet negde na drugom mestu daleko od vas. Zapravo ne znate kada će se taj trenutak desiti, ali umećete da ga prepoznate. I tada pokažite svom detetu da ste, uprkos svemu, uvek tu za njega.

Bez zareza, samo tačka

U odnosu sa tinejdžerom uvek kada stavite zarez to se posle samo pretvori u prigovaranje koje ne vodi ničemu. Tačka je zato verni prijatelj roditelja koji sprečava mnoge svađe. Mame mnogo češće upotrebljavaju zareze, očevi su više orijentisani na tačke. Ovo je pravilo, a izuzetaka ima.

Budite stena, ne more

Ne dozvolite da vas oluja baca tamo-amo, već budite nepokretna stena o koju se talasi razbijaju. Iako vam se možda čini da vaš tinejdžer želi da uradite baš ono što on kaže, on zapravo želi da vi budete stena, da postavite granice i da se ponašate kao odrasli, da budete tu za njih šta god da se desi.

Njihov problem ne pretvarajte u svoj

Ako želite da promene svoje ponašanje, onda se morate potruditi da to ostane njihov problem, a ne vaš. Oni će pokazati interesovanje da rešavaju problem samo ako sami trpe posledice.

Pokazujte ljubav

Koristite svaku priliku da izgovorite „Volim te najviše na svetu!“ svom detetu. Ne stidite se da iskažete osećanja i podstičite svoje dete da to isto čini. Ljubav je jedna od retkih stvari koja se uvećava kad se deli.

Autor: Lidija Radosavljević – master domski vaspitač

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Vaspitačica u srednjoškolskom domu: Roditelj mora da bude VOĐA, ne slabić"

  1. Mama kaže:

    Najveci deo teksta je preuzet iz knjige “Tinejdzeri – kako im postaviti granice i pri tom sacuvati zivce”, autora Najdzela Late, te nije u redu da se objavljuje kao autorski tekst.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama