9 сигурних начина да родитељи ваших ђака стекну поверење у вас

18 децембра, 2019

Како створити добар однос са родитељима својих ученика? Једна реч – поверење. Када задобијете њихово поверење, све иде много лакше. Мали и велики гестови које чините у току године могу учинити да родитељи стекну поверење у вас и ваш начин рада, а ево и неколико идеја које ће помоћи да родитељи ваших ђака постану ваши највећи обожаваоци.

1. Позовите

Уложите неколико сати свог времена и то ће вам се и те како исплатити. Ако желите да створите добру комуникацију и укључите мало више родитеље својих ђака у њихово школовање, на почетку школске године узмите тај именик и окрените родитеља сваког детета појединачно – да бисте питали да ли је све у реду, да ли имају нешто важно можда да вам кажу, да бисте поделили неки свој утисак. Да би они видели да је и вама стало. Да, то јесте један додатни напор, али то ће учинити да вам касније неке друге ствари иду много лакше.

2. Пошаљите писмо. Аналогно.

У данашње време људи не добијају много писама. Заправо, не добијају их уопште. Због тога порука од учитеља може значити много и родитељима и деци. Можете их копирати, ако немате много времена, иако је писмо писано руком данас права реткост. То може бити тек пар реченица којима ћете показати да мислите на своје ђаке и увиђате посебност сваког од њих.

3. Поделите фотографије и видео-записе дешавања у школи

Када је моје дете кренуло у вртић, адаптација није била једноставна. Зато ми је невероватно много значило кад повремено добијем повратну информацију кроз неку фотографију или видео где видим да она ужива у игри са другарима и да нема ни трага оном тмурном расположењу у ком сам је оставила. Наша васпитачица била је довољно храбра да свим родитељима остави свој приватни број телефона, за хитне случајеве. Не морате то радити, данас модерне технологије омогућавају бројне начине за комуникацију, али ту и тамо фотографија деце како уживају у заједничким активностима вам неће одузети много времена, а родитељима ће сигурно измамити осмех и улепшати дан.

4. Будите доступни

Сваки учитељ зна колико родитељ који је укључен у образовање свог детета олакшава његов посао. Код мене у разреду већина заиста јесте укључена, а и ја се трудим да им будем доступна, у радно време. Од почетка им веома значи то што знају да ће од мене добити повратене информације у вези са свим важним стварима које се дешавају на часовима. Захваљујући технологији и апликацијама које су доступне сада ми за то није потребно превише времена. Једна од изузетно корисних апликација, намењених управо наставницима је Bloomz. Новости у разреду, заказивање родитељског, качење ПДФ-ова или слика које сви могу да виде, чак и заказивање родитељског и попуњавање формулара су много једноставнији када користите савремене технологије.

5. Пошаљите формулар „Реци ми нешто о себи”

Или једну анкету попут ове. Родитељи воле да причају о својој деци. Дајте им прилику да кроз овакву или сличну форму кажу о својој деци нешто што се можда не би сетили. Вама ће донети неке важне информације и уштедети драгоцено време, а родитељи ће видети да вам је заиста битно да упознате њихово дете.

6. Поделите са родитељима неке информације о себи (али не превише!)

Када наставник скине ту маску недодирљивости и покаже се као права особа, са својим врлинама, манама, циљевима, хобијима… родитељи онда са тим особинама које у њему проналазе покушавају да се поистовете. Ја тренутно имам децу школског узраста и сама, па се ту негде разумемо. Моја колегиница која нема децу обожава фудбал и страствени је навијач једног тима, па им је због тога симпатична. Можда волите кување или сте велики љубитељ паса. Напишите једну кратку и духовиту биографију и поделите је ђацима првих дана школе (није ни сад касно!). Тако ће вас боље упознати и осетити се опуштеније кад треба да са вама говоре о свом детету.

7. Направите теглу жеља за родитеље

Већ могу да чујем неке колеге који, након читања овог наслова, добијају оспице од саме помисли да испуњавају родитељима жеље. Само им још то недостаје у гомили посла који имају. Али циљ ове тегле није да вас претвори у добру вилу већ да родитељима покаже да вам је њихово мишљење важно, а вама помогне а можда дођете до неке добре идеје која ће вам олакшати свакодневни посао или комуникацију с децом и родитељима. Нигде не пише да сте у обавези да испуњавате жеље. Само да их саслушате.

8. Обавештавајте родитеље кад дете уради нешто ванредно добро (и лоше)

Родитељи углавном, кад добију поруку од наставника, помисле „Шта ли си сад урадио?!”. Наравно, више воле да чују лепе ствари о својој деци, комплименте на њихово понашање. Али је заиста мали број оних учитеља који ће се сетити да напишу поруку родитељу да би описали нешто добро што је њихово дете урадило. Ако ово радите с времена на време, биће вам много лакше да касније поделите и неку „лошу” вест, ако за то буде потребе.

9. Будите одлични у свом послу

Ипак, без обзира на све набројано, не смете дозволити да стварање добре комуникације с родитељима одузме толико енергије и времена и омета оно што је ваш основни посао – подучавање и комуникација са децом. Заправо, један од најбољих учитеља у мојој школи једва да има икакву комуникацију са родитељима својих ђака. Није увек доступан, не даје гомилу информација, не пита их за мишљење… а опет га сви обожавају и верују му. Зашто? Зато што уме да мотивише децу и потпуно је фокусиран на њих. Труди се и успева да извуче максимум из сваког детета, у школи и ван ње. Он, у ствари, ради најважнију ствар коју један наставник може да ради – деци усађује љубав према учењу и потребу за знањем. И захваљујући томе га воле и родитељи и деца.

Аутор: Карен Нелсон

Приредила: А. Цвјетић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама