900 prosvetnih radnika moraće u penziju

25 avgusta, 2017

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su zarade prosvetnih radnika 16 odsto ispod republičkog proseka, kao i da će sigurno biti povećanja.
Naveo je da zakon o zaposlenima u javnim službama najviše donosi zaposlenima u prosveti, jer dovodi u ravan visinu plata. “Taj zakon upravo prosveti donosi najviše, da ne moraju da se cenkaju oko cene rada, oko statusa.
Ovaj zakon sve dovodi, prema istim profesijama, u istu ravan”, objasnio je Šarčević i ponovio da će kod svakog sledećeg povećanja plata prosveta imati više dok se ne izjednači sa ostalima.
Drugi aspekt tog zakona je vrednovanje prema kvalitetima rada, a ministar napominje da neće samo direktori škola to ocenjivati, već čitav tim kroz razne mehanizme.
Ukazao je da ozbiljna racionalizacija u prosveti nije rađena godinama, da će sada uz otpremnine iz sistema otići 1.200 ljudi, da 900 ima više od 65 godina i imaju uslov za penziju, da ima tehnoloških viškova koji ne rade, primaju platu i ne žele da prihvate posao.
“Imamo sada u rezervi 2.500 radnih mesta. Imamo amortizer da ovo uradimo čestito. Mislim da su svi izjavili da vide neki plan”, kazao je ministar o sastanku sa predstavnicima sindikata prosvete u sredu.
Izvor: RTShttp://www.rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "900 prosvetnih radnika moraće u penziju

  1. Malena kaže:

    Prvo – pa neistina !Kaže da su zarade 16% veće od republičkog proseka, a on je u junu bio 49.238 dinara / zvaničan podatak !/, a to je, tačno moja plata ! Završen fakultet, 30 godina staža ! Gde je tu 16 % više ? Nisam matematičar, ali toliko mogu da primetim !!! Dakle – opet lažemo..

    1. Milunika kaže:

      Pise ispod proseka…Svakako nije dovoljno za pristojan zivot…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama