900 просветних радника мораће у пензију

25 августа, 2017

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да су зараде просветних радника 16 одсто испод републичког просека, као и да ће сигурно бити повећања.
Навео је да закон о запосленима у јавним службама највише доноси запосленима у просвети, јер доводи у раван висину плата. “Тај закон управо просвети доноси највише, да не морају да се ценкају око цене рада, око статуса.
Овај закон све доводи, према истим професијама, у исту раван”, објаснио је Шарчевић и поновио да ће код сваког следећег повећања плата просвета имати више док се не изједначи са осталима.
Други аспект тог закона је вредновање према квалитетима рада, а министар напомиње да неће само директори школа то оцењивати, већ читав тим кроз разне механизме.
Указао је да озбиљна рационализација у просвети није рађена годинама, да ће сада уз отпремнине из система отићи 1.200 људи, да 900 има више од 65 година и имају услов за пензију, да има технолошких вишкова који не раде, примају плату и не желе да прихвате посао.
“Имамо сада у резерви 2.500 радних места. Имамо амортизер да ово урадимо честито. Мислим да су сви изјавили да виде неки план”, казао је министар о састанку са представницима синдиката просвете у среду.
Извор: РТСhttp://www.rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "900 просветних радника мораће у пензију

  1. Malena каже:

    Prvo – pa neistina !Kaže da su zarade 16% veće od republičkog proseka, a on je u junu bio 49.238 dinara / zvaničan podatak !/, a to je, tačno moja plata ! Završen fakultet, 30 godina staža ! Gde je tu 16 % više ? Nisam matematičar, ali toliko mogu da primetim !!! Dakle – opet lažemo..

    1. Milunika каже:

      Pise ispod proseka…Svakako nije dovoljno za pristojan zivot…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама