Четири речи које треба да изговорите када вам неко упути злобан коментар или увреду

Када пријатељ, колега или неко трећи направи шалу на ваш рачун коју не сматрате примереном, то може бити тешко прихватити и обрадити без горчине и љутње.

Понашати се као да вам то ништа није засметало може испровоцирати још сличних коментара, а одговарати истом мером или улазити у сукоб такође неће решити проблем.

Foto: Canva

Можда никад нисте чули за Сару Џејн Хо, а готово сигурно да нисте чули за њено занимање. Завршила је Харвард и данас је стручњак за бонтон! Радила је за Нетфликс, а њен посао се, укратко, састоји у томе да научи људе лепом понашању и да помогне развој социјалне интелигенције.

За себе каже да у свакој ситуацији зна шта треба да каже и на који начин, па чак и у врло непријатним ситуацијама, попут оних када вас неко у друштву омаловажава.

Она тврди да, ако се нађете у ситуацији да вам неко упути злобан коментар, можете га дочекати са љубазношћу и стилом тако што ћете рећи једно једноставно (и никако иронично):

“Да ли си ок?”

“Ако би ми неко упутио ружну примедбу, обично бих подигла поглед и љубазно рекла: “Јеси ли добро? Како се осећаш?”

Те четири речи су сигнал да коментар нисте схватили као нешто што говори о вама већ да он говори о стању у ком се налази онај ко га изговара. И да сматрате да те речи нису биле на месту.

Колико је битан садржај онога што изговарате, битан је и тон. Када питате: “Да ли си ок?” не будите љутити ни оштри. Питајте искрено.

“Није циљ да узвратите увреду” каже Хо.

У неким ситуацијама, ако не кажете ништа, то може послати сличну поруку и може чак бити прикладније ако особа која вам упућује ружан коментар није блиска и однос с њом захтева формалан приступ.

А без обзира на то ко вам је упутио увреду, јако је важно да му не пошаљете поруку да он има контролу над вашим расположењем. А љутити одговори, бес и свађа му шаљу управо такву поруку.

“Највећу моћ имате онда када покажете другој особи да нема моћ над вама” тврди Хо.