Četiri reči koje treba da izgovorite kada vam neko uputi zloban komentar ili uvredu

5 juna, 2023

Kada prijatelj, kolega ili neko treći napravi šalu na vaš račun koju ne smatrate primerenom, to može biti teško prihvatiti i obraditi bez gorčine i ljutnje.

Ponašati se kao da vam to ništa nije zasmetalo može isprovocirati još sličnih komentara, a odgovarati istom merom ili ulaziti u sukob takođe neće rešiti problem.

Foto: Canva

Možda nikad niste čuli za Saru Džejn Ho, a gotovo sigurno da niste čuli za njeno zanimanje. Završila je Harvard i danas je stručnjak za bonton! Radila je za Netfliks, a njen posao se, ukratko, sastoji u tome da nauči ljude lepom ponašanju i da pomogne razvoj socijalne inteligencije.

Za sebe kaže da u svakoj situaciji zna šta treba da kaže i na koji način, pa čak i u vrlo neprijatnim situacijama, poput onih kada vas neko u društvu omalovažava.

Ona tvrdi da, ako se nađete u situaciji da vam neko uputi zloban komentar, možete ga dočekati sa ljubaznošću i stilom tako što ćete reći jedno jednostavno (i nikako ironično):

“Da li si ok?”

“Ako bi mi neko uputio ružnu primedbu, obično bih podigla pogled i ljubazno rekla: “Jesi li dobro? Kako se osećaš?”

Te četiri reči su signal da komentar niste shvatili kao nešto što govori o vama već da on govori o stanju u kom se nalazi onaj ko ga izgovara. I da smatrate da te reči nisu bile na mestu.

Koliko je bitan sadržaj onoga što izgovarate, bitan je i ton. Kada pitate: “Da li si ok?” ne budite ljutiti ni oštri. Pitajte iskreno.

“Nije cilj da uzvratite uvredu” kaže Ho.

U nekim situacijama, ako ne kažete ništa, to može poslati sličnu poruku i može čak biti prikladnije ako osoba koja vam upućuje ružan komentar nije bliska i odnos s njom zahteva formalan pristup.

A bez obzira na to ko vam je uputio uvredu, jako je važno da mu ne pošaljete poruku da on ima kontrolu nad vašim raspoloženjem. A ljutiti odgovori, bes i svađa mu šalju upravo takvu poruku.

“Najveću moć imate onda kada pokažete drugoj osobi da nema moć nad vama” tvrdi Ho.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Četiri reči koje treba da izgovorite kada vam neko uputi zloban komentar ili uvredu

  1. Mod kaže:

    Možda vredi pokušati, ali mislim da je ovo pitanje po svojoj formulaciji primereno za englesko govorno područje i njihov mentalitet.

  2. rade radosvljevic kaže:

    Kada vam neko uputi zloban komentar ili uvredu, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi. Prvo, ignorišite tu osobu i ne uzimajte njihove reči k srcu. Zatim, zadržite hladnokrvnost i ne reagujte impulsivno. Ako je moguće, udaljite se iz te situacije kako biste izbegli dalje konflikte. Najvažnije od svega, zadržite samopouzdanje i verujte u sebe. Ne dozvolite da tuđi zlobni komentari utiču na vašu sliku o sebi. Sećajte se da ste vredni i da imate snagu da se izdignete iznad takvih situacija.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama