Да СМАЊИТЕ непослушност и поправите однос са својим дететом треба вам 15 СЕКУНДИ и једно једноставно питање

Да ли сте знали да постоји једна, једноставна фраза којом можете, за само 15 секунди, да поправите однос са својим дететом, побољшате комуникацију, смањите отпор и инат?

Недавно је о томе на говорила Др Ребека Кенеди, светски признат клинички психолог, на друштвеним мрежама познатија као Др Беки. Објаснила је како децу можемо учинити сарадљивијом и љубазнијом на најбољи начин.

Иначе, др Беки се кроз одрастање борила са анорексијом што је био један од разлога да изабере каријеру клиничког психолога.

Ево шта каже у свом видеу:

“Океј, није уопште важно колико година има ваше дете, можете користити овај једноставан савет да смањите проблеме у односу и комуникацији. Седите већ данас поред свог детета и реците: ‘Размишљала сам нешто, па сам дошла да те питам, шта мислиш, шта бих ја могла да урадим да ти будем бољи родитељ?’ И чак и ако дете одговори нешто сасвим бесмислено попут да му дате више слаткиша, купите нови телефон или да остаје будно до поноћи, само га саслушајте. Само тим слушањем, можете променити начин на које ваше дете види однос с вама. И то како се понаша.“ – казала је др Беки.

Она каже да, ма колико дечји одговор био нереалан, немојте се смејати ни категорички одбити. Немојте ни да објашњавате због чега то не може. Уместо тага, кажите нешто попут: „Хм, објасни ми то мало боље. Како си мислио? Како би то било?”

“Замислите само кад би ваш шеф, онако из чиста мира, дошао до вас и питао шта може да уради да вама буде бољи менаџер. И да вас пажљиво саслуша. Замислите то!“ казала је др Беки.

Па све и ако не испуни све захтеве, сама чињеница да је питао, слушао и интересовао се, сигурно је довољна да почнете да га гледате другим очима, зар не?

Такав став јасно говори – поштујем те, стало ми је до тебе, до нашег односа, до тога како се осећаш и шта мислиш.

Оваква питања граде чврсту везу између родитеља и детета и та се клима доброг односа прелива и на друге аспекте свакодневице.

„Запамтите, ви градите ВЕЗУ. А уз јачу повезаност долази и боља сарадња.“ – закључује др Ребека Кенеди.

Кад овакве стратегије користимо у тренуцима када нема конфликта, када смо у реду са својом децом, смањујемо и учесталост и интензитет несарадње и непослушности.

Наравно, овакве фразе нису магичне ако немамо искрен и јасан циљ да однос са својом децом поправимо и преузмемо одговорност за своје грешке.