Roditelji, nije dovoljno da u školu idete samo na roditeljske sastanke

10 marta, 2021

Da li ste nekada razmišljali o tome koliko je važna saradnja učitelja i roditelja? Ili spadate u kategoriju onih roditelja koji odlaze samo na roditeljski sastanak, onda kada ih pozovu?

Verujte, to nije dovoljno.

Foto: Canva

Time što ćete uspostaviti saradnju sa učiteljem svog deteta, ne samo da ćete imati detaljan uvid o ponašanju i radu svog deteta, već ćete doprineti tome da se vaše dete oseća uvaženo. Na taj postajete mu sigurna luka, što kao roditelj i treba da budete. Takođe, dete na taj način stiče utisak da vam je zaista važno sve što ono radi i da ste uključeni u svaki segment njegovog života. Dajete mu oslonac i postavljate čvrste temelje za njegov svaki naredni korak.

Naravno, to ne znači da treba svakodnevno da budete u školi, ali svakako bi trebalo da imate individualni razgovor sa učiteljem, s vremena na vreme.

Neretko se dešava da roditelji prebacuju krivicu na učitelja, a učitelji na roditelje. To se ogleda u nezadovoljstvu zbog ponašanja učenika, izostajanju radnih i kulturnih navika. U tom međusobnom prebacivanju najčešće ispašta dete.

Ukoliko pred detetom loše govorite o učitelju svog deteta budite sigurni da mu na taj način dajete loš primer. Ukoliko raste u takvom okruženju dete neće biti naučeno da poštuje učitelja. Najbolji interes za dete se postiže u zajedničkom radu kao i u zajedničkoj saradnji roditelja i učitelja.

Kakva treba da bude saradnja između roditelja i učitelja?

Suština ove saradnje se ogleda u međusobnoj informisanosti. I roditelji i učitelji poseduju određene informacije o detetu. Sve te informacije su veoma korisne, jer se na taj način formira kompletna sliku o detetu.

Roditelj najbolje zna šta je to što njegovo dete voli, šta ne voli, kako reaguje na određene situacije, koliko je prijemčivo na promene i sl.

S druge strane, učitelj ima uvid kako se isto to dete ponaša u kolektivu, kako se uklapa u društvo, koliko je aktivno na času, kao i da li redovno izvršava svoje obaveze, kako napreduje u učenju itd.

Ne zaboravite da je svaka informacija koju roditelj i nastavnik međusobno razmene višestruko korisna za dete.

Kakvi mogu biti oblici saradnje između roditelja i učitelja?

Sem roditeljskih sastanaka, oblici saradnje između roditelja i učitelja mogu biti individualni, kontakti pisanim putem kao i grupni kontakti. Učiteljima svaki vid saradnje mnogo znači i uvek su dostupni.

S druge strane čini se kao da roditelji nedovoljno koriste svoje pravo na individualne oblike saradnje sa učiteljem. Mada, ima roditelja koji izbegavaju i roditeljske sastanke.

Treba imati u vidu da svaki oblik saradnje predstavlja ogromnu pomoć u kreiranju uzajamnog odnosa između učitelja i roditelja, a na dobrobit deteta.

Ne bi trebalo da se zavaravate time što vam savremena tehnologija omogućava uvid u elektronski dnevnik, pa da zbog toga izbegavate kontakt sa učiteljem. Ipak, ništa ne može zameniti živu reč.

Ukoliko je saradnja roditelja i učitelja dobra, dete će uspešno moći da prevaziđe eventualne poteškoće koje se javljaju u školskom uzrastu. Mada, morate znati da taj proces mora biti obostran i zahteva podjednako angažovanje kako učitelja tako i roditelja.

Važno je da se u ovakvim situacijama ograniči pristup informacijama, odnosno da diskrecija bude zagarantovana. Dobijene informacije se koriste isključivo za dobrobit deteta.

Uspešnom saradnjom između učitelja i roditelja se usaglašavaju vaspitne mere, povećava se zadovoljstvo i motivacija deteta. A to neminovno dovodi do jačanja samopouzdanja kod deteta. Sem toga dosta doprinosi redovnosti pohađanja nastave, unapređuje se komunikacija kod dece, njihovo primerno ponašanje kao i želja za većim angažovanjem i učenjem.

U praksi je dokazano da deca čiji roditelji češće dolaze u školu imaju mnogo bolju pažnju, redovno rade domaće zadatke, manje su nasilni i što je veoma bitno imaju pozitivan stav prema školi.

Roditelj i učitelj predstavljaju tim na zajedničkom zadatku

Ne zaboravite da krajnji produkt dobre saradnje roditelja i učitelja treba da bude dete koje je motivisano i koje je spremno da usvaja nova znanja. Ova uzajamna saradnja doprinosi jačanju samopouzdanja i samopoštovanja kod deteta a samim tim mu omogućava da uspešno izgrađuje socijalne veštine kao i da postane integrisana ličnost.

Neka vam misao vodilja bude ta, da vi zajedno sa učiteljem svog deteta predstavljate tim koji ima zajednički zadatak. A to je da vaše dete izraste u zdravu, stabilnu i odgovornu ličnost.

Autor: Slavica Bijelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama