Aplikacija koja vašoj deci oduzima NAJVIŠE SNA

28 septembra, 2022

Nova studija pokazala je da nisu sve aplikacije jednako pogubne za tinejdžere, a pre svega za njihov san. A najgora među njima je, izgleda – YouTube. Već i ptice na grani znaju da deca, posebno adolescenti, provode baš mnogo vremena onlajn. Živimo u modernom svetu, a tinejdžeri danas koriste tehnologiju u svakom segmentu života – da bi se zabavili, družili, opustili, učili. I ne može se reći da je tehnologija isključivo loša.

Ali, njena upotreba može imati i ozbiljne posledice, na koje mnogi roditelji odmahuju rukom ili prosto sležu ramenima uz ono obavezno – takva su deca danas,

Sudeći po istraživanju koje je objavio Medical XpressYouTube je najgora aplikacija za tinejdžere, kada je reč o remećenju sna. 

Studija je otkrila da YouTube korisnici imaju hroničan nedostatak sna, što se nije pokazalo sa onima koji sadržaje gledaju na TV ekranima. 

Posmatrano je više od 700 mladih uzrasta od 12 do 18 godina i pitali su ih koliko vremena provode koristeći tehnologiju. Ovo uključuje mobilne telefone, video-igre, televiziju i internet, kao i njihovu upotrebu pre spavanja. Otkriveno je da, za svakih 15 minuta koje tinejdžer provede koristeći YouTube, šansa da će manje spavati od vršnjaka koji ne koriste ovu aplikaciju pred spavanje, raste za 24%. Istraživači su napravili i poređenje između YouTub-a i striming servisa kao što je Netflix, ali su povezanost sa slabijim snom pronašli samo kod onih koji su aktivno koristili YouTube.

Poruka za roditelje je – vajfaj se isključuje uveče posle 9. Za sve ukućane. I našli ste vrlo jednostavno rešenje problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama