Други уписни рок на факултетима: Пријава почиње сутра, на београдским факултетима остало 3.781. слободно место, ево и где

Foto: Canva

Пријава за упис потенцијалних бруцоша за други уписни рок почиње сутра, 29. августа, а полагање пријемних испита је 2. и 3. септембра. Највише слободних места има на појединим факултетима техничко-технолошких наука, рекао је за РТС проректор Универзитета у Београду проф. Дејан Филиповић

Након првог уписног рока, на београдским факултетима остало је 3.781 слободно место, од тога 2.085 на буџету и 1.696 самофинансирајућих. Сва места попуњена су на Архитектонском, Електротехничком, ФОН-у, Факултету безбедности, Факултету спорта и физичког васпитања.

Пријава за упис потенцијалних бруцоша за други уписни рок почиње 29. августа, а полагање пријемних испита је 2. и 3. септембра. Неки факултети су организовали и онлајн претпријаве. Други уписни рок траје до 12. септембра, преноси РТС.

„Највише слободних места има на појединим факултетима техничко-технолошких наука. То су Рударско-геолошки факултет, Шумарски факултет, Пољопривредни факултет, Технички факултет у Бору. Има доста места на наствничким факултетима на природноматематичким наукама“, каже проф. Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду.

У овом року уписују се и студенти који долазе из иностранства, као и бруцоши на основу афирмативних мера.

„Што се тиче афирмативних мера, уписују се студенти ромске националности и студенти са инвалидитетом. Ту смо попунили скоро сва места, у јунском уписном року, уписали смо 94 студента по афирмативним мерама и остало је још неких шест-седам места за други уписни рок. Ово је сада уписни рок где могу да конкуришу и средњошколци и гимназијалци који су завршили студије у иностранству, па ћемо да видимо какво је интересовање за упис на наше факултете“, рекао је Филиповић.

Биће и трећег рока

Тамо где остане слободних места и после другог уписног рока, организоваће се и трећи рок.

„То смо мало променили у политици уписа која је усвојена у јануару. За трећи уписни рок ће бити потребно само да факултет, код којих је остало упражњених места, обавести универзитет и аутоматски распише и трећи уписни рок“, рекао је проф. Филиповић.

Трећи уписни рок почиње од 14. септембра и морао би да се заврши 26. септембра, како би обезбедили свим бруцошима да стартују првог октобра са наставом.

Извор: РТС