Репрезентативни синдикати најављују: Обустава рада школа 1. новембра, а од 4. новембра СКРАЋЕНИ часови у школама

Foto: Canva

Нови велики протест просветних радника биће одржан 1. новембра у Београду, а тог дана у свим школама, чланицама четири репрезентативна синдиката образовања, настава ће бити потпуно обустављена.

То ће уједно бити почетак серије штрајкова у школама током новембра, што је предлог сва четири репрезентативна синдиката у просвети, каже за Данас Данило Глигорић, председник СРПС-а.

Он истиче да је одржавање великог протеста 1. новембра, уз обуставу рада у школама, договорено међу лидерима сва четири синдикатима и да је одлука послата главним одборима да о томе упознају чланство.

Глигорић је потврдио сазнања Данаса да је анкетирање чланства показало да су просветни радници подељени о начину наставка синдикалне борбе и да предлог о коме треба да се изјасне синдикални органи подразумева улазак у законски штрајк са скраћеним часовима на 30 минута од 4. новембра, који се неће истовремено спроводити у целој Србији, већ по школским управама.

Наиме, идеја је да се на недељном нивоу смењују по четири школске управе, како би се до краја новембра обрнуо круг, односно штрајком би биле обухваћене школе у свих 16 школских управа у земљи.

Он напомиње да ће штрајк бити појачаван све док се не добије задовољавајући договор са Владом Србије.

Опширније на: Данас