Повереник утврдио: „Здравитас“ не крши Закон о заштити података, за обраду није потребан пристанак лица

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је данас да Министарство просвете податке ученика у оквиру портала „Здравитас“ обрађује у складу са Законом о заштити података о личности и да за ту обраду није потребан пристанак лица.

Ово саопштење дошло је након инспекцијског надзора, који је обављен по захтеву неколико синдиката просветних радника, а због могуће злоупотребе личних података.

Инспекцијски надзор повереника је утврдио да је правни основ за успостављање портала Здравитас садржан у Закону о основама система образовања и васпитања, којим је прописано да се подаци о праћењу телесног и моторичког статуса ученика у оквиру наставе физичког и здравственог васпитања уносе у регистар деце, ученика, одраслих и студената.

Сврха обраде података одређена је у Закону о основама система образовања и васпитања.

У саопштењу канцеларије Повереника, на чијем је челу Милан Мариновић наводи се да ће се на порталу Здравитас уносити подаци из евиденција које школе већ воде у оквиру наставе физичког и здравственог васпитања.

„Подаци о личности ученика на корисничком делу портала биће у облику извештаја о моторичким способностима и физичком развоју и доступни само за родитеље/законске заступнике ученика који су ауторизовани“, наводи се у саопштењу Повереника.

Како се додаје, административном делу портала приступ подацима поред администратора има искључиво ауторизовани корисник, односно директор школе, запослени у школи – овлашћено лице од стране директора школе, одељењски старешина, наставник разредне наставе и наставник физичког и здравственог васпитања за ученике за које су надлежни.

То значи да би наставници требало да прикупљају податке попут ЈМБГ ученика и родитеља, јединственог образовног броја ђака, пола, висине и масе детета, масне компоненте телесног састава и друге који се мере на часовима физичког васпитања, а потом да их убацују у платформу Здравитас.

Између Министарства просвете и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу закључен је Уговор о обради личних података којим је уређен однос између уговорних страна у вези са радњама обраде података о личности.

Извор: Радио Слободна Европа