Ако чувате своје колекције фигурица из Киндер јаја из детињства, можда имате право богатство

Деценијама су омиљена посластица огромном броју деце, не толико због укуса, колико због ефекта изненађења. Реч је, наравно, о Киндер јајима. Јели смо их и као деца и правили колекције играчака. Неке од њих данас вреде много новца, пише Феникс магазин.

А најскупље су поједине фигурице “Штрумпфова”. Ако сте довољно сретни да у својој старој колекционарској витрини имате Штрумпфа ноћног чувара, Штрумпфа с фрулом или Штрумпфа са огледалом, можете се надати да ћете за њега добити неколико хиљада евра. На eBay-у ноћни чувар Штрумпф има цену до 12.000 еура. Али будите опрезни, колекционари праве велике разлике и врло су детаљни. Прижељкивани Штрумпф има велику вредност само ако је коришћен уложак од плаве тврде пластике, с насликаним шеширом и панталонама.

Исто важи и за Штрумпфа с фрулом, који може имати вредност од 5.000 до 10.000 евра ако је произведен као бела фигурица с црвеном фрулом. Овде се заправо ради о грешки у производњи, јер нормални штрумпфови с фрулом вреде неколико стотина еура.

Штрумпф са огледалом такођер доноси између 4.800 и 6.000 евра зараде – под једним условом: огледало мора бити обојено у сребрну, уместо у бијелу боју. Штрумпф на штулама вреди око 900 евра.

Патуљак с високом вредношћу је Ферди Фалобст. Ако је од тамног основног материјала, вреди између 2.000 и 3.500 евра. Фигурице Астерикса и Обеликса се продају за од 100 до 180 еура.