Ако дете направи штету у школи – родитељима казна до 100.000 и друштвено-користан рад

Новим законом министар просвете ће имати последњу реч и када су у питању постављања и разрешења директора школа, рекао је министар Младен Шарчевић за РТС.
Упитан да ли ће бити санкционисани и директори на које синдикати упозоравају да крију радна места или где је било пропуста код организовања мале матуре, он је рекао да ће сви где се докажу попусти бити смењени, али да су руке министарства по том питању тренутно везане.
„Министар нема сада никакве ингеренције, осим када инспекција докаже да је било пропуста у раду онда може да смени директора“, рекао је Шарчевић и додао да ће новим Законом о основама система образовања улога министарства бити промењена.
Министар ће, како каже, бити још један филтер при избору директора, он је тај који даје последњу реч при избору директора, али може лакше и да га смењује.
Нови закон о образовању прописује и већу одговорност родитеља ако им дете направи неку штету у школи или је насилно према другој деци.

Казне су од 30.000 до 100.000 динара.

„Ако решите да будете озбиљни и решени да нешто спроводите онда ћете наћи начина. Одговорност ће сносити и наставници и ученици. Уколико ученик направи неку штету у школи моћи ће, осим да то новчано плате његови родитељи, да то надокнади и кроз друштвено користан рад, поправи штету у радионици и слично“, каже Шарчевић.
Нови закон треба, додаје, треба да омогући и нови концепт учења, али и да реши и проблем технолошких вишкова.
Око 4.000 просветара је без пуне норме, 450 прима неку плату без иједног часа, а 890 људи је и даље у систему а има више од 65 година, објаснио је министар.
„Имамо спремне отпремнине али имамо и људе који не прихватају послове. Око 17.000 људи ради ван конкурса, а они који напуне 65 година морају да иду у пензије јер иначе не можемо да запослимо младе“, рекао је министар Шарчевић.

Посланици сутра о два нова закона

Пред посланицима у Скупштини Србије сутра ће се наћи два образовна закона – предлог Закон о основама система образовања и васпитања и Закон о високом образовању.
Предлог Закона о основама система образовања и васпитања предвиђа доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.
Предлогом кровног просветног закона уводе се и новине у систему управљања и руковођења установама, па ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даваће министар.
Предвиђено је да се у пензију одлази са 65 година, а повећана је и одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације.
Проширена је одговорност ученика и родитеља, а предвиђене су и новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика.За родитеље, али и ученике уводе се и нове васпитно и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.
Законом је предвиђена могућност оснивања општинских савета родитеља, затим оснивање ученичких компанија и ђачких задруга.
Извор: Мондо