“Ако се овако настави, информатика као предмет мораће да се укине”

14 фебруара, 2023

Скоро сви наставници физике у школама у Лесковцу отићи ће у пензију за две-три године. После тога овај предмет неће имати ко да предаје. Немачки језик већ сада у Јабланичком и Пчињском округу нема ко да “држи”.

У целој Србији недостају наставници математике, а у једној школи у Јужноморавском региону математику је предавао – социолог. Он је, да би се добро припремио за час и да се не би обрукао пред ђацима, код куће учио лекције и вредно понављао градиво које је као ђак “прошао” неку деценију раније. Још је тежа ситуација са информатичарима, па у школама кажу – ако се овако настави, информатика као предмет мораће да се укине.

Ова искуства преносе нам наставници из школа широм Србије, који упозоравају да је ситуација са предавачима неких предмета – алармантна.

Прецизних података колико ће “дефицитарних” наставника у наредних пет или 10 година отићи у пензију и колико ће остати упражњених места која неће имати ко да попуни – нема, али има случајева када се колеге које су отишле у пензију – враћају у школе.

Тако, у Суботици у помоћ зову наставнике који су у пензији и студенте који нису још завршили.

– Код нас на северу просветни систем на плећима држе пензионери и студенти – кажу у Севернобачком округу.

Њихове колеге у Браничевском округу ни на овај начин не могу да реше проблем, јер сви који би могли да раде у просвети одлазе – на копове Хидроелектране Костолац.

Иако је ситуација у већим градовима нешто боља, и у школама у Београду тврде да и они муку муче да нађу наставнике математике, физике, информатике, немачког језика…

Цео текст: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


12 коментара на "“Ако се овако настави, информатика као предмет мораће да се укине”

 1. Français каже:

  Uvode nemački jezik u škole iako nemaju stručni kadar da ga drži. A profesori ostalih jezika gube posao.

  1. Anica каже:

   Osnovni problem je u velikim očekivanjima i pritiscima od strane ,prvenstveno roditelja ,uprave škole i ministarstva,a tu su i zavodi kojima je važan novac od raznih projekata.Učenicima su data prava,a obaveze u mrvicama i koji normalan čovek to da trpi za male novce.

 2. Elena каже:

  Ministarstvo godinama ignoriše ove informacije, a redovno dobijaju izveštaje koliko je nestručnih kadrova. Nadam se da su ih bar pročitali. I još nisu ponudili neko rešenje. Zar nije logično da na matematičkom fakultetu smer za nastavnika matematike bude pojednostavljen, sa više metodike, pedagogije i psihologije. Čak i da postoji smer koji traje 2 do 3 godine za nastavnika matematike u osnovnoj školi.

 3. Неша каже:

  Информатичара има доста али не желе у школу због мале плате. Наставник у школи има плату у рангу физикалца у јавним предузећима. Проблем је и што они са приватних факултета нису имали предмете везане за просвету. Педагогију психологију… Они имају знање али не умеју да га пренесу ђацима. У нашем школском систему једино се учитељи школују за просвету. Предметним наставницима је просвета резервна варијанта а не жеља. Што се тиче физике и математике те факултете ретко ко више уписује. Тешки и захтевни а моментално једина шанса за посао просвета са смешном платом. Професори Немачког одлично зарађују. Држе приватне часове будућим гастарбајтерима. Највише медицинским радницима.

  1. Tatjana каже:

   Biću presrećna ako se ukine Digitalni svet i Informatika.

 4. Idi dok si mlad каже:

  Rad u školi malim delom može biti zanimljiv ali toliko je otežavajućih okolnosti.Sa jedne strane tu su standardi i ishodi koje je nametnulo ministarstvo što je teško sprovesti jer su pritisci od strane roditelja da se smanje kriterjumi ogromni.Razni zavodi ne pomažu već odmažu,učenici imaju velika prava ,a od obaveza su mrvice.Situacija je prilično haotična i naravno da u takvu papazjaniji ne žele mnogi da plivaju za male novce uz ponižavanje sa svih strana.

 5. Lol25 каже:

  Pa,evo i kod nas u školi u Beogradu. Nema ko da nam predaje informatiku,pa nam predaje drugi nastavak iz druge škole. To nije fer da ovi koji mogu da rade taj posao da se ne zaposle. Bolje da reše te probleme oko nastavnika informatike,matematike i fizike. I imamo i problem sa fizikom,predaje nam fiziku nastavnica informatike. Biže sačuvaj

 6. Janko каже:

  A koliko predaje u skolama bez diplome i sa kupljenim i svercovanim diplomama? Gde su sindikati prosvete i ministarstvo da rese problem?

 7. Kiza каже:

  Pa trideset godina sps unistava skolstvo dovodeći na mesto direktora svoje partijske kadrove kojima ne bi čovek dao tri nacrtane kokoske da čuvaju. Svi nepismeni sa kupljenim diplomama magistratima i doktoratima. Trideset godina skolovani ljudi nisu mogli u školstvo ako nisu njihovi i šta hoćete sad. Ko ima novca da priusti svom detetu dodatne časove kod pravih profesora da ne bi preskakali gradivo i da ih spreme koliko toliko za fakultete koji im omogućavaju bolju budućnost van zemlje su srećni. Za to vreme stoka koja vlada i urusava školstvo svoju decu školuje nopolju a onda ih vraća na državne jasle u ministartstva u konzulate. Srbijo nemoj da se isčudjavaš tu si gde treba da budeš i gde zaslužuješ da budeš.
  Živeli.

 8. Poslednja rupa na sviralu каже:

  Pa da ministarstvo radi svoj posao kako treba imali bi radnika. Da se dozvoli dokvalifikacija za deficitarne nastavnike (ali naravno ljudima koji imaju završene fakultete makar slične onim koji su deficitarni) ne bi bilo toliko problema. Da se više ceni i poštuje poziv nastavnika/učitelja možda bi i bilo kadra. Prosvetari su večito poslednja rupa na sviralu. To je znak kakva nam je država, i da je državi bolje da ima nepismene građane, pa će za deset godina ti nepismeni da predaju osnovne predmete, i eto hvala Bogu rulje kojom se može lako upravljati.

 9. Неша каже:

  Све се да лако решити. Стипендије уз обавезу да се одређени број година одради у унапред одређеној школи и месту. Гарантован стални радни однос. Наравно озбиљно већа плата. Математика и физика су озбиљне науке. Зашто би то неко студирао ако му је једина опција школа( неке озбиљне научне установе за научни рад више и немамо) и плата од 500-600 евра. Толико и више има и неко са средњом школом у јавним предузећима.

 10. Mirko каже:

  Zašto se neko ne zapita odakle sada nedostaje kadar za nemački jezik???
  Zato što je godinama na silu i na veoma pokvaren način uguravan na račun ruskog i francuskog jezika.
  Tako su nastavnici ruskog i francuskog,koji su godinama predavali,ostajali bez časova.Pogledajte samo koliko ima rusa i francuza bez normi i biće svima jasno.Zašto toliko nemački?Hoćemo li celu Srbiju da preselimo u Nemačku?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама