“Ako se ovako nastavi, informatika kao predmet moraće da se ukine”

14 februara, 2023

Skoro svi nastavnici fizike u školama u Leskovcu otići će u penziju za dve-tri godine. Posle toga ovaj predmet neće imati ko da predaje. Nemački jezik već sada u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu nema ko da “drži”.

U celoj Srbiji nedostaju nastavnici matematike, a u jednoj školi u Južnomoravskom regionu matematiku je predavao – sociolog. On je, da bi se dobro pripremio za čas i da se ne bi obrukao pred đacima, kod kuće učio lekcije i vredno ponavljao gradivo koje je kao đak “prošao” neku deceniju ranije. Još je teža situacija sa informatičarima, pa u školama kažu – ako se ovako nastavi, informatika kao predmet moraće da se ukine.

Ova iskustva prenose nam nastavnici iz škola širom Srbije, koji upozoravaju da je situacija sa predavačima nekih predmeta – alarmantna.

Preciznih podataka koliko će “deficitarnih” nastavnika u narednih pet ili 10 godina otići u penziju i koliko će ostati upražnjenih mesta koja neće imati ko da popuni – nema, ali ima slučajeva kada se kolege koje su otišle u penziju – vraćaju u škole.

Tako, u Subotici u pomoć zovu nastavnike koji su u penziji i studente koji nisu još završili.

– Kod nas na severu prosvetni sistem na plećima drže penzioneri i studenti – kažu u Severnobačkom okrugu.

Njihove kolege u Braničevskom okrugu ni na ovaj način ne mogu da reše problem, jer svi koji bi mogli da rade u prosveti odlaze – na kopove Hidroelektrane Kostolac.

Iako je situacija u većim gradovima nešto bolja, i u školama u Beogradu tvrde da i oni muku muče da nađu nastavnike matematike, fizike, informatike, nemačkog jezika…

Ceo tekst: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "“Ako se ovako nastavi, informatika kao predmet moraće da se ukine”

 1. Français kaže:

  Uvode nemački jezik u škole iako nemaju stručni kadar da ga drži. A profesori ostalih jezika gube posao.

  1. Anica kaže:

   Osnovni problem je u velikim očekivanjima i pritiscima od strane ,prvenstveno roditelja ,uprave škole i ministarstva,a tu su i zavodi kojima je važan novac od raznih projekata.Učenicima su data prava,a obaveze u mrvicama i koji normalan čovek to da trpi za male novce.

 2. Elena kaže:

  Ministarstvo godinama ignoriše ove informacije, a redovno dobijaju izveštaje koliko je nestručnih kadrova. Nadam se da su ih bar pročitali. I još nisu ponudili neko rešenje. Zar nije logično da na matematičkom fakultetu smer za nastavnika matematike bude pojednostavljen, sa više metodike, pedagogije i psihologije. Čak i da postoji smer koji traje 2 do 3 godine za nastavnika matematike u osnovnoj školi.

 3. Neša kaže:

  Informatičara ima dosta ali ne žele u školu zbog male plate. Nastavnik u školi ima platu u rangu fizikalca u javnim preduzećima. Problem je i što oni sa privatnih fakulteta nisu imali predmete vezane za prosvetu. Pedagogiju psihologiju… Oni imaju znanje ali ne umeju da ga prenesu đacima. U našem školskom sistemu jedino se učitelji školuju za prosvetu. Predmetnim nastavnicima je prosveta rezervna varijanta a ne želja. Što se tiče fizike i matematike te fakultete retko ko više upisuje. Teški i zahtevni a momentalno jedina šansa za posao prosveta sa smešnom platom. Profesori Nemačkog odlično zarađuju. Drže privatne časove budućim gastarbajterima. Najviše medicinskim radnicima.

  1. Tatjana kaže:

   Biću presrećna ako se ukine Digitalni svet i Informatika.

 4. Idi dok si mlad kaže:

  Rad u školi malim delom može biti zanimljiv ali toliko je otežavajućih okolnosti.Sa jedne strane tu su standardi i ishodi koje je nametnulo ministarstvo što je teško sprovesti jer su pritisci od strane roditelja da se smanje kriterjumi ogromni.Razni zavodi ne pomažu već odmažu,učenici imaju velika prava ,a od obaveza su mrvice.Situacija je prilično haotična i naravno da u takvu papazjaniji ne žele mnogi da plivaju za male novce uz ponižavanje sa svih strana.

 5. Lol25 kaže:

  Pa,evo i kod nas u školi u Beogradu. Nema ko da nam predaje informatiku,pa nam predaje drugi nastavak iz druge škole. To nije fer da ovi koji mogu da rade taj posao da se ne zaposle. Bolje da reše te probleme oko nastavnika informatike,matematike i fizike. I imamo i problem sa fizikom,predaje nam fiziku nastavnica informatike. Biže sačuvaj

 6. Janko kaže:

  A koliko predaje u skolama bez diplome i sa kupljenim i svercovanim diplomama? Gde su sindikati prosvete i ministarstvo da rese problem?

 7. Kiza kaže:

  Pa trideset godina sps unistava skolstvo dovodeći na mesto direktora svoje partijske kadrove kojima ne bi čovek dao tri nacrtane kokoske da čuvaju. Svi nepismeni sa kupljenim diplomama magistratima i doktoratima. Trideset godina skolovani ljudi nisu mogli u školstvo ako nisu njihovi i šta hoćete sad. Ko ima novca da priusti svom detetu dodatne časove kod pravih profesora da ne bi preskakali gradivo i da ih spreme koliko toliko za fakultete koji im omogućavaju bolju budućnost van zemlje su srećni. Za to vreme stoka koja vlada i urusava školstvo svoju decu školuje nopolju a onda ih vraća na državne jasle u ministartstva u konzulate. Srbijo nemoj da se isčudjavaš tu si gde treba da budeš i gde zaslužuješ da budeš.
  Živeli.

 8. Poslednja rupa na sviralu kaže:

  Pa da ministarstvo radi svoj posao kako treba imali bi radnika. Da se dozvoli dokvalifikacija za deficitarne nastavnike (ali naravno ljudima koji imaju završene fakultete makar slične onim koji su deficitarni) ne bi bilo toliko problema. Da se više ceni i poštuje poziv nastavnika/učitelja možda bi i bilo kadra. Prosvetari su večito poslednja rupa na sviralu. To je znak kakva nam je država, i da je državi bolje da ima nepismene građane, pa će za deset godina ti nepismeni da predaju osnovne predmete, i eto hvala Bogu rulje kojom se može lako upravljati.

 9. Neša kaže:

  Sve se da lako rešiti. Stipendije uz obavezu da se određeni broj godina odradi u unapred određenoj školi i mestu. Garantovan stalni radni odnos. Naravno ozbiljno veća plata. Matematika i fizika su ozbiljne nauke. Zašto bi to neko studirao ako mu je jedina opcija škola( neke ozbiljne naučne ustanove za naučni rad više i nemamo) i plata od 500-600 evra. Toliko i više ima i neko sa srednjom školom u javnim preduzećima.

 10. Mirko kaže:

  Zašto se neko ne zapita odakle sada nedostaje kadar za nemački jezik???
  Zato što je godinama na silu i na veoma pokvaren način uguravan na račun ruskog i francuskog jezika.
  Tako su nastavnici ruskog i francuskog,koji su godinama predavali,ostajali bez časova.Pogledajte samo koliko ima rusa i francuza bez normi i biće svima jasno.Zašto toliko nemački?Hoćemo li celu Srbiju da preselimo u Nemačku?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama