„Ako se posumnja u neregularnost maturskog ispita, posledice će snositi profesori i direktori”

9 juna, 2016

Skoro svaka deseta osnovna škola u Srbiji je pod sumnjom da lažira rezultate završnih ispita za osmake, zbog čega Ministarstvo prosvete formira posebnu komisiju koja će kontrolisati regularnost ispitnog procesa, preneo je Blic.
Ako se ponovo posumnja u neregularnosti, sankcije će snositi direktori škola i profesori koji dežuraju na ispitu i pregledaju testove, rekla je pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković, koja je na čelu Republičke upisne komisije.

Na ispitima dežuraju profesori srednjih škola. Testove ocenjuju mešovite komisije u kojima su, uz profesore srednjih škola, i nastavnici drugih osnovnih škola, kako ih ne bi pregladali nastavnici koji su im predavali.
Uprkos tome, neki testovi pregledani su po više puta, stalno su pronalažene “greške” u ocenjivanju, pa su pojedini učenici na kraju dobijali i do 10 bodova više u odnosu na prvo ocenjivanje.

Nastavnici su se pravdali da nisu na vreme uočili greške u ocenjivanju pa su morali da revidiraju testove. Svako od njih garantuje potpisom za svaku intervenciju na testu. Mi ne možemo da utvrdimo da li je zaista u pitanju propust ili je neko od ocenjivača sam ispravljao test, kazala je Markovićeva.
Na pitanje u čemu je nečiji interes da lažira rezultate testova učenika kojima ne predaje, ona odgovara da može samo da nagađa da li su u pitanju prijateljske, rodbinske ili neke druge veze ili novac.
Ističe, ipak, da je reč o pojedincima i da velika većina nastavnika savesno obavlja svoj posao. Analize koje radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, prema saznanjima “Blica” pokazuju da se u gotovo 100, od oko 1.200 osnovnih škola u Srbiji, može posumnjati u regularnost završnih ispita.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama