„Ако се посумња у нерегуларност матурског испита, последице ће сносити професори и директори”

јун 9, 2016

Скоро свака десета основна школа у Србији је под сумњом да лажира резултате завршних испита за осмаке, због чега Министарство просвете формира посебну комисију која ће контролисати регуларност испитног процеса, пренео је Блиц.
Ако се поново посумња у нерегуларности, санкције ће сносити директори школа и професори који дежурају на испиту и прегледају тестове, рекла је помоћница министра просвете Снежана Марковић, која је на челу Републичке уписне комисије.

На испитима дежурају професори средњих школа. Тестове оцењују мешовите комисије у којима су, уз професоре средњих школа, и наставници других основних школа, како их не би прегладали наставници који су им предавали.
Упркос томе, неки тестови прегледани су по више пута, стално су проналажене “грешке” у оцењивању, па су поједини ученици на крају добијали и до 10 бодова више у односу на прво оцењивање.

Наставници су се правдали да нису на време уочили грешке у оцењивању па су морали да ревидирају тестове. Свако од њих гарантује потписом за сваку интервенцију на тесту. Ми не можемо да утврдимо да ли је заиста у питању пропуст или је неко од оцењивача сам исправљао тест, казала је Марковићева.
На питање у чему је нечији интерес да лажира резултате тестова ученика којима не предаје, она одговара да може само да нагађа да ли су у питању пријатељске, родбинске или неке друге везе или новац.
Истиче, ипак, да је реч о појединцима и да велика већина наставника савесно обавља свој посао. Анализе које ради Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, према сазнањима “Блица” показују да се у готово 100, од око 1.200 основних школа у Србији, може посумњати у регуларност завршних испита.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама