Ако се усвоје измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитањан наставници ће писати “оправдања” за оцене

12 марта, 2023

Ако се усвоје измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, од септембра ће практичну и наставу из стручних предмета у уметничким и средњим стручним школама моћи да предају и свршени средњошколци.

За катедром се, такође, могу наћи и предвачи са мастером из било које области тако да ће, рецимо, професор биологије моћи да буде и неко ко је после основних студија на Биолошком факултету, завршио постдипломске студије на економији!

Уз ове измене, које су саставни део предложених измена Закона о основама образовања и васпитања, новина је и то да ће се ђаци два пута оцењивати из владања, по једном у сваком полугодишту, и то би био први пут да се оваква пракса уводи у наше школе. Наставници ће, ако родитељи затраже објашњење за оцену, морати да пишу изјаву директору у којој ће образложити зашто је, рецимо, дете добило двојку, а не тројку.

Предлог у који су “Новости” имале увид, недавно је разматран на радној групи Министарства просвете, и упућен на јавну расправу. Последња “станица” је Скупштина Србије, која доноси коначну одлуку. Нова правила требало би да ублаже проблем недостатка кадра за стручне и поједине опште предмете, који је годинама присутан у школама.

Како се наводи у предложеним изменама, практичну наставу у стручној школи може предавати и особа са одговарајућим средњим образовањем и положеним специјалистичким, односно мајсторским испитом и петогодишњим радним искуством у струци. До сада је услов био најмање пети степен стручне спреме. У пракси то би значило да неко ко је завршио машинску школу, може држати наству из стручних предмета, ако испуњава и додатна два услова. Наставник играчких предмета у балетској школи може бити особа са најмање средњим балетским образовањем и десет година играчке праксе.

Претходне реформе школства укључиле су родитеље у скоро све делове образовног система, па су маме и тате постале важна карика у доношењу неких одлука. Овим изменама, они ће добити још права. Наиме, професори су до сада били у обавези да, на захтев родитеља, писмено образложе директору школе само закључну оцену. Новим одредбама, родитељи ће моћи да траже објашњење за сваку оцену које њихово дете добије током школске године, а учитељи и професори су у обавези да образложење сроче у писаној изјави и доставе директору школе. Ако се зна да је бар 10 одсто ученика незадовољно у сваком одељењу, наставнике чека писање бар по тридестак изјава у сваком кругу оцењивања.

Бројни случајеви вршњачког и насиља према наставницима, натерали су надлежне да оцена из владања “убаце” у просек од петог разреда, а не од шестог. У оквиру појачаног васпитног рада са ученицима сада се уводи и друштвено користан рад.

Исписница кад се заврши дисциплински

Када се ученику изрекне мера искључења, школа ће бити дужна да о томе обавести Центар за социјални рад, како би они предузели мере из своје надлежности. Ђаци против којих је покренут дисциплински поступак више неће моћи да се испишу из школе док траје васпитно-дисциплински поступак, што је до сада било могуће. Приликом преласка у другу образовну установу, подаци о изреченим васпитним мерама морају бити унети у исписницу, предвиђено је новим предлогом. Разредне старешине биће у обавези да воде посебну евиденцију о појачаном васпитном раду.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


24 коментара на "Ако се усвоје измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитањан наставници ће писати “оправдања” за оцене

 1. SM каже:

  Društvo koje nema ni minimalno poverenje u prosvetne radnike koji moraju stalno nešto da se pravdaju,obrazlažu,pišu izjave(da se konstantno osećaju krivim ni sami ne znajući zbog čega)ne može napred,može samo nazad u srednji vek.

  1. Sonja каже:

   Mislim da i neki nastavnici treba da idu na prevaspitavanje ,svaka čast pojedincima,ali voditi polemike sa maloletnim detetom,to nije uredu.Ako ima problem nek se obrate roditeljima a ne da vređaju decu kao pojedinci.Ako se deci uvodi centar za socijalni rad onda nastavnicima koji vređaju tu istu decu bez razloga šta treba učiniti.Ako dete nezna daj mu jedinicu ali ga ne vređaj i ne raspravljaj s’njim.Nisu baš naši nastavnici tolika nevinašca pa su sve deca kriva!Izvinjavam se poštenim nastavnicima koji rade svoj posao besprekorno!

 2. SM каже:

  Gospodo prosvetni r(j)adnici dajte sve petice da vidimo da li če neki roditelj tražiti obrazloženje zašto mu dete ima 5

  1. Anica каже:

   Odličan predlog.

 3. Anica каже:

  Svaki predlog ide u prilog tome da škola kao radno mesto bude izbegnuta.Predlažem da roditelji ocenjuju svoje učenike a ne nastavnici,radi opšteg mira jer njima je omogućeno da upravljaju radom škole.Neko i dalje namerno urušava obrazovanje u školama koje je odavno u sunovratu.

 4. Bla bla каже:

  Od lošeg idemo na još gore…

 5. Milica Jovanović каже:

  Poštena inteligencijo, učitelji, nastavnici i profesori, PROBUDITE SE! Ovo vam je direktna prečica u deveti krug pakla! Da pišete objašnjenje za ocenu?! Možda ipak da 1.septembra upišete i zaključite sve petice, a onda lagano da krenete sa predavanjima pa ko koliko hoće i može neka uči i nauči 🤗

  1. Anica каже:

   Odličan predlog.

 6. Neko каже:

  Učenici ,roditelji i razni drugi dirigenti sa ovim suludim predlozima ne moraju ništa da objašnjavaju samo na nastavnike udarite.

 7. Vuka каже:

  Ima li kraja ponizavanju prosvete.? Kome je stalo da ne postoji skolstvo? Sto ti predlagaci ni pisu lzvestaje sta rade i kako trose nase pare?Ima li ko zna danapravi pravu reformu.Izgleda,na zalost ,da olucuju bivsi losi djaci to jest oni koji dobijali ocene na lepe oci,pa misle da svete onima koji su im poklanmali ocene,Tesko nama.

 8. Vuka каже:

  Prosvetni radnici nemaju nikakva prava,diploma im nista ne znaci,znanje im ne treba treba samo da pisu.A svi drugi vise znaju od njih. To im poruvujete novim zakonom.Ja bi predlagace odmah uhapsila ipitala se za koga rade.Za nas sigurno ne.

 9. Komentator каже:

  Trebalo bi neki profesori da objasne zašto učenici nemaju pojma iz njihovog predmeta i nikad ne organizuju dopunsku nastavu

  1. Lala каже:

   Trebalo bi i da roditelji objasne zašto su im deca nevaspirana i bezobrazna, te neće da uče.

 10. Snezana каже:

  Krajnje vreme da se uvede red u skole narocito osnovne. I roditelji da se ukljuce u nevaspitanje svoje dece, ali da ne bude samo za one koji nemaju vezu

 11. DD каже:

  Vama je bas dosadno!!! Najbolje bi bilo da deca sama sebe poducavaju daju 5-ice i pisu obrazlozenja!!!

 12. Ученик каже:

  То могу и сад само што не морају, а од сад ће само ставити тачку.

 13. Maks каже:

  Ne znam kako smo dozvolili da nas u svim sverama dovedu do samog dna ?

 14. Zvezdana Djordjević каже:

  I na kraju dana niko neće da ide u nastavnike. Njima tovarite na ledja sve veći samar pored maltretiranja od strane učenika, koji se nerviraju zbog ukora. Sramota šta se radi prosvetnim radnicima.

 15. Ola каже:

  Kolege, polako, samo na sebi radite, tako rade i svi ostali. Nismo mi nikome nista duzni. Nekom sve ovo odgovara. Ako roditelji nemaju razloga za protest sto ce im deca biti poluslepa ne treba trositi energiju. Mislite na svoju decu.

 16. Tanja Jovanović каже:

  Ovo će samo obeshrabriti profesore da racionalno ocenjuju đake. Jednostavno će dati ocenu da svi budu zadovoljni, umesto da pišu “eseje” za svaku ocenu. To dodatno umanjuje efikasnost školstva, jer nastavnici nemaju slobodu da samostalno procene znanje, nego moraju da rade kako se drugima sviđa i biće sve manje zainteresovani da se trude oko dece (pošto neće biti svrhe). Školstvo nam je odavno očajno, tako da će ovo dodatno pogoršati stanje. Zašto ne bismo deci kupili diplomu koju žele? 🙁

 17. Sandra каже:

  Ode nam obrazovanje u …. Nek onda roditelji uče decu u školama,nema potrebe da se nastavnici plaćaju i opterećuju budzet..Tugo tužna

 18. Faith Johnson каже:

  Nastavnik i roditelj treba zajedno da se bave obrazovanje i vaspitanjem dece. Tamo gde ima otvorene saradnje, tu ima i dobrih rezultata. Ali niko ne treba nikom da se meša u posao. Ja ne idem da govorim roditeljima kako će raditi njihov posao pa tako ni oni ne mogu meni da govore. Nedostatak kadra je veštački napravljen problem da bi se zaposlili stranački ljudi, nedovoljno kvalifikovali i dodatno narušili kvalitet nastave i rada sa decom. Znam mnoge moje učenike koji su završili fakultete za nastavnike, ali ne rade, jer nemaju gde.

 19. Ja каже:

  Kakve gluposti. Ja mislim da prosvetari i ne krecu od 1og septembra u skole. Pa neka vide sta ce da se desi, neka dodju pametnjakovici koji donose ove glupe zakone da predaju deci mozda onda shvate kakva su pojedina deca.

 20. Lanami каже:

  Prvo treba dati stručnim nastavni ima posao na neodređeno,a ne godinama da čekamo posao i da radimo na određeno.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама