Ako se usvoje izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanjan nastavnici će pisati “opravdanja” za ocene

12 marta, 2023

Ako se usvoje izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, od septembra će praktičnu i nastavu iz stručnih predmeta u umetničkim i srednjim stručnim školama moći da predaju i svršeni srednjoškolci.

Za katedrom se, takođe, mogu naći i predvači sa masterom iz bilo koje oblasti tako da će, recimo, profesor biologije moći da bude i neko ko je posle osnovnih studija na Biološkom fakultetu, završio postdiplomske studije na ekonomiji!

Uz ove izmene, koje su sastavni deo predloženih izmena Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, novina je i to da će se đaci dva puta ocenjivati iz vladanja, po jednom u svakom polugodištu, i to bi bio prvi put da se ovakva praksa uvodi u naše škole. Nastavnici će, ako roditelji zatraže objašnjenje za ocenu, morati da pišu izjavu direktoru u kojoj će obrazložiti zašto je, recimo, dete dobilo dvojku, a ne trojku.

Predlog u koji su “Novosti” imale uvid, nedavno je razmatran na radnoj grupi Ministarstva prosvete, i upućen na javnu raspravu. Poslednja “stanica” je Skupština Srbije, koja donosi konačnu odluku. Nova pravila trebalo bi da ublaže problem nedostatka kadra za stručne i pojedine opšte predmete, koji je godinama prisutan u školama.

Kako se navodi u predloženim izmenama, praktičnu nastavu u stručnoj školi može predavati i osoba sa odgovarajućim srednjim obrazovanjem i položenim specijalističkim, odnosno majstorskim ispitom i petogodišnjim radnim iskustvom u struci. Do sada je uslov bio najmanje peti stepen stručne spreme. U praksi to bi značilo da neko ko je završio mašinsku školu, može držati nastvu iz stručnih predmeta, ako ispunjava i dodatna dva uslova. Nastavnik igračkih predmeta u baletskoj školi može biti osoba sa najmanje srednjim baletskim obrazovanjem i deset godina igračke prakse.

Prethodne reforme školstva uključile su roditelje u skoro sve delove obrazovnog sistema, pa su mame i tate postale važna karika u donošenju nekih odluka. Ovim izmenama, oni će dobiti još prava. Naime, profesori su do sada bili u obavezi da, na zahtev roditelja, pismeno obrazlože direktoru škole samo zaključnu ocenu. Novim odredbama, roditelji će moći da traže objašnjenje za svaku ocenu koje njihovo dete dobije tokom školske godine, a učitelji i profesori su u obavezi da obrazloženje sroče u pisanoj izjavi i dostave direktoru škole. Ako se zna da je bar 10 odsto učenika nezadovoljno u svakom odeljenju, nastavnike čeka pisanje bar po tridestak izjava u svakom krugu ocenjivanja.

Brojni slučajevi vršnjačkog i nasilja prema nastavnicima, naterali su nadležne da ocena iz vladanja “ubace” u prosek od petog razreda, a ne od šestog. U okviru pojačanog vaspitnog rada sa učenicima sada se uvodi i društveno koristan rad.

Ispisnica kad se završi disciplinski

Kada se učeniku izrekne mera isključenja, škola će biti dužna da o tome obavesti Centar za socijalni rad, kako bi oni preduzeli mere iz svoje nadležnosti. Đaci protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak više neće moći da se ispišu iz škole dok traje vaspitno-disciplinski postupak, što je do sada bilo moguće. Prilikom prelaska u drugu obrazovnu ustanovu, podaci o izrečenim vaspitnim merama moraju biti uneti u ispisnicu, predviđeno je novim predlogom. Razredne starešine biće u obavezi da vode posebnu evidenciju o pojačanom vaspitnom radu.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


24 komentara na "Ako se usvoje izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanjan nastavnici će pisati “opravdanja” za ocene

 1. SM kaže:

  Društvo koje nema ni minimalno poverenje u prosvetne radnike koji moraju stalno nešto da se pravdaju,obrazlažu,pišu izjave(da se konstantno osećaju krivim ni sami ne znajući zbog čega)ne može napred,može samo nazad u srednji vek.

  1. Sonja kaže:

   Mislim da i neki nastavnici treba da idu na prevaspitavanje ,svaka čast pojedincima,ali voditi polemike sa maloletnim detetom,to nije uredu.Ako ima problem nek se obrate roditeljima a ne da vređaju decu kao pojedinci.Ako se deci uvodi centar za socijalni rad onda nastavnicima koji vređaju tu istu decu bez razloga šta treba učiniti.Ako dete nezna daj mu jedinicu ali ga ne vređaj i ne raspravljaj s’njim.Nisu baš naši nastavnici tolika nevinašca pa su sve deca kriva!Izvinjavam se poštenim nastavnicima koji rade svoj posao besprekorno!

 2. SM kaže:

  Gospodo prosvetni r(j)adnici dajte sve petice da vidimo da li če neki roditelj tražiti obrazloženje zašto mu dete ima 5

  1. Anica kaže:

   Odličan predlog.

 3. Anica kaže:

  Svaki predlog ide u prilog tome da škola kao radno mesto bude izbegnuta.Predlažem da roditelji ocenjuju svoje učenike a ne nastavnici,radi opšteg mira jer njima je omogućeno da upravljaju radom škole.Neko i dalje namerno urušava obrazovanje u školama koje je odavno u sunovratu.

 4. Bla bla kaže:

  Od lošeg idemo na još gore…

 5. Milica Jovanović kaže:

  Poštena inteligencijo, učitelji, nastavnici i profesori, PROBUDITE SE! Ovo vam je direktna prečica u deveti krug pakla! Da pišete objašnjenje za ocenu?! Možda ipak da 1.septembra upišete i zaključite sve petice, a onda lagano da krenete sa predavanjima pa ko koliko hoće i može neka uči i nauči 🤗

  1. Anica kaže:

   Odličan predlog.

 6. Neko kaže:

  Učenici ,roditelji i razni drugi dirigenti sa ovim suludim predlozima ne moraju ništa da objašnjavaju samo na nastavnike udarite.

 7. Vuka kaže:

  Ima li kraja ponizavanju prosvete.? Kome je stalo da ne postoji skolstvo? Sto ti predlagaci ni pisu lzvestaje sta rade i kako trose nase pare?Ima li ko zna danapravi pravu reformu.Izgleda,na zalost ,da olucuju bivsi losi djaci to jest oni koji dobijali ocene na lepe oci,pa misle da svete onima koji su im poklanmali ocene,Tesko nama.

 8. Vuka kaže:

  Prosvetni radnici nemaju nikakva prava,diploma im nista ne znaci,znanje im ne treba treba samo da pisu.A svi drugi vise znaju od njih. To im poruvujete novim zakonom.Ja bi predlagace odmah uhapsila ipitala se za koga rade.Za nas sigurno ne.

 9. Komentator kaže:

  Trebalo bi neki profesori da objasne zašto učenici nemaju pojma iz njihovog predmeta i nikad ne organizuju dopunsku nastavu

  1. Lala kaže:

   Trebalo bi i da roditelji objasne zašto su im deca nevaspirana i bezobrazna, te neće da uče.

 10. Snezana kaže:

  Krajnje vreme da se uvede red u skole narocito osnovne. I roditelji da se ukljuce u nevaspitanje svoje dece, ali da ne bude samo za one koji nemaju vezu

 11. DD kaže:

  Vama je bas dosadno!!! Najbolje bi bilo da deca sama sebe poducavaju daju 5-ice i pisu obrazlozenja!!!

 12. Učenik kaže:

  To mogu i sad samo što ne moraju, a od sad će samo staviti tačku.

 13. Maks kaže:

  Ne znam kako smo dozvolili da nas u svim sverama dovedu do samog dna ?

 14. Zvezdana Djordjević kaže:

  I na kraju dana niko neće da ide u nastavnike. Njima tovarite na ledja sve veći samar pored maltretiranja od strane učenika, koji se nerviraju zbog ukora. Sramota šta se radi prosvetnim radnicima.

 15. Ola kaže:

  Kolege, polako, samo na sebi radite, tako rade i svi ostali. Nismo mi nikome nista duzni. Nekom sve ovo odgovara. Ako roditelji nemaju razloga za protest sto ce im deca biti poluslepa ne treba trositi energiju. Mislite na svoju decu.

 16. Tanja Jovanović kaže:

  Ovo će samo obeshrabriti profesore da racionalno ocenjuju đake. Jednostavno će dati ocenu da svi budu zadovoljni, umesto da pišu “eseje” za svaku ocenu. To dodatno umanjuje efikasnost školstva, jer nastavnici nemaju slobodu da samostalno procene znanje, nego moraju da rade kako se drugima sviđa i biće sve manje zainteresovani da se trude oko dece (pošto neće biti svrhe). Školstvo nam je odavno očajno, tako da će ovo dodatno pogoršati stanje. Zašto ne bismo deci kupili diplomu koju žele? 🙁

 17. Sandra kaže:

  Ode nam obrazovanje u …. Nek onda roditelji uče decu u školama,nema potrebe da se nastavnici plaćaju i opterećuju budzet..Tugo tužna

 18. Faith Johnson kaže:

  Nastavnik i roditelj treba zajedno da se bave obrazovanje i vaspitanjem dece. Tamo gde ima otvorene saradnje, tu ima i dobrih rezultata. Ali niko ne treba nikom da se meša u posao. Ja ne idem da govorim roditeljima kako će raditi njihov posao pa tako ni oni ne mogu meni da govore. Nedostatak kadra je veštački napravljen problem da bi se zaposlili stranački ljudi, nedovoljno kvalifikovali i dodatno narušili kvalitet nastave i rada sa decom. Znam mnoge moje učenike koji su završili fakultete za nastavnike, ali ne rade, jer nemaju gde.

 19. Ja kaže:

  Kakve gluposti. Ja mislim da prosvetari i ne krecu od 1og septembra u skole. Pa neka vide sta ce da se desi, neka dodju pametnjakovici koji donose ove glupe zakone da predaju deci mozda onda shvate kakva su pojedina deca.

 20. Lanami kaže:

  Prvo treba dati stručnim nastavni ima posao na neodređeno,a ne godinama da čekamo posao i da radimo na određeno.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama