Ako se vaše dete ovako ponaša, spremite se da platite KAZNU I DO 100.000 DINARA

14 decembra, 2017

Zakoni i izmene i dopune zakona koje je ove godine usvojila Vlada Srbije predviđaju novčane kazne roditeljima koji ne vode računa o ponašanju mališana. Tako će mame i tate na džepu osetiti kada deca bacaju petarde, maltretiraju vršnjake, ne idu u školu…

Izmenama zakona o javnom redu i miru, koje bi ove nedelje trebalo da budu usvojene u Skupštini, previđa se se kazna od 50.000 do 100.000 dinara onome ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Ukoliko to čine mlađi od 14 godina, odgovornost snose roditelji, staratelji ili usvojitelji.
Novac ili društveno koristan rad
– Oni su odgovorni ukoliko dozvole deci da koriste petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su ih doveli u opasnost i plaćaće kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati – objasnili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Odgovornost roditelja proširena je i novim Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja. Tako sada mame i tate plaćaju ukoliko ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole, i to između 5.000 i 100.000 dinara.
Takođe, roditelji odgovaraju ukoliko deca upotrebljavaju alkohol, duvan, narkotike, unose oružje u školu ili upotrebljavaju mobilne telefone kojim se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja. Kazne od 30.000 do 100.000 predviđaju se roditeljima nasilnih đaka.
“Pod nasiljem i zlostavljanjem podrazumeva se svaki oblik jedanput učinjenog, odnosno ponavljanog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti deteta, učenika i odraslog”, navodi se u Zakonu.
Kazne za pojas, auto-sedište
Za razliku od prethodnih, Zakon o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, kažnjava roditelje koji se neodogovorno ponašaju prema deci.
Tako će oni koji mališane ne vezuju u automobilu ili ne koriste auto-sedištu, plaćati i do četiri puta veće kazne.
Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ističe da poenta nije u kaznama, već u odgovornom ponašanju roditelja.
– Problem je što je stepen svesti roditelja o tome šta se sve dešava ako deca nisu obezbeđena na adekvatan način kod nas jako nizak. Mnogi smatraju da je dete najbezbednije u njihovom naručju, oni veruju da je najgore što može da se desi u slučaju sudara da se dece malo prevrne, a najveći broj dece koja poginu u saobraćaju bude u svojstvu putnika – kaže Okanović.
Prema aktuelnom zakonu, kazna za nebezbedan prevoz dece iznosi do 30.000 dinara.
– Izmenama se predviđa kazna od 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja vozilom. Takođe, razmatra se uvođenje prakse da policija obavesti Centar za socijalni rad ukoliko roditelji nebezbedno prevoze decu – kaže Okanović.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama