Ako vaše dete ne želi da deli, pokušajte da poradite na jednoj drugoj veštini

12 maja, 2022

Nova istraživanja pokazala su da sposobnost deteta da deli ima veze sa – veštinama brojanja i računanja. Ove dve stvari, izgleda, idu zajedno.

Dečji razvoj je izuzetno kompleksna stvar i mnogo je toga što još uvek ne znamo. Stručnjaci koji se tom temom bave konstantno posmatraju ponašanje i razvojne faze kod dece, ne bi li nekako saznali zbog čega deca razmišljaju na određeni način te šta ih motiviše na određena ponašanja. Ova istraživanja i te kako mogu biti od pomoći onim roditeljima koji žele da razumeju dečji razvoj i budu im podrška na putu u svet odraslih.

Ali, čak i onima čija su deca već porasla ili koji se za ovu temu interesuju iako nemaju decu, neki rezultati istraživanja mogu biti vrlo zanimljivi. Kako piše Medical Xpress, sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da sposobnost deljenja među mlađom decom može biti usko povezana sa tim koliko razumeju brojeve i koncept zbrajanja. Studija je objavljena u žurnalu Child Development, i možete je pronaći ovde.

Naime, istraživači su posmatrali dečju sposobnost deljenja i to kako je ona povezana sa njihovom memorijom, kognitivnom kontrolom i – time koliko su dobri sa brojevima. Ispostavilo se da je ovo treće zapravo veoma povezano s tim da li će dete biti spremno da deli.

Nadia Chernyak, jedna od učesnica projekta, kaže da su stekli utisak da bi deci koja imaju otpor kad treba da dele, trebalo poboljšati veštinu računanja i zbrajanja.

Posmatrali su grupu dece od tri do pet godina i zaključili, nakon testova i studija, da se sposobnost da dele kod dece može poboljšati intervencijom u domenu matematike.

Realizatori ovog istraživanja veruju da deca koja nerado dele, zapravo ne razumeju brojeve i ne mogu da procesiraju zbrajanje. Na primer, ako imaju pet bombona i neko od njih traži da drugaru daju jednu, oni možda neće razumeti da im, nakon što daju tu jednu, i dalje ostaje četiri bombone.

Takođe, ne razumeju pojam polovine, pa deljenje nečeg na jednake delove može za njih biti veliki izazov. Zato je predlog učesnika studije da, pre nego što od dece zatražimo da nešto svojevoljno dele, probamo da shvatimo koliko oni zapravo razumeju koncept deljenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama