Aktivnosti kod kuće – kako pripremiti dete za polazak u prvi razred

20 jula, 2020

Fina motorika je sposobnost korišćenja najmanjih mišića tela u cilju izvođenja preciznih pokreta i tesno je povezana sa koordinacijom oko – ruka.

Koordinacija oko – ruka omogućava da prsti i ruka pravilno izvrše zadatak.

Najbolje vreme za ispitivanje fine motorike je od treće godine ali se nastavlja i dalje putem raznih igara.

Proverava se tako što dete položi ruku na čvrstu podlogu i podizanjem svakog prsta  pojedinačno od podloge proveravamo da li je dete savladalo finu motoriku.

Najčešće deca ne mogu četvrti prst da podignu posebno. Na tome treba poraditi jer kasnije može doći do težeg usvajanja određenih znanja i izvršavanja određenih aktivnosti.

Fina motorika stvara neuronske veze koje će ostati u kori velikog mozga samo ako se koriste jer mozak briše sve iz memorije što čovek ne koristi.

Preporučujem da roditelji sa decom predškolskog uzrasta kao pripremu za školu praktikuju sledeće aktivnosti:

– Sve igre sa testom, klikerima, plastelinom, cepkanje i lepljenje papirića  na podlogu, hvatanje određenih predmeta štipaljkom, nizanje predmeta, igranje sa semenkama, povezivanje tačaka, pertlanje, kopčanje dugmića, lepljenje sličica, stikera, ubacivanje predmeta u otvore (flašice, kasice), crtanje i slično, kako bi učitelji nastavili rad u školi. Ove igre će olakšati deci oslobađanje svih mišića šake i prstiju, kako bi priprema za početno pisanje i čitanje bila lakša.

– Od stabla drveta ili grane iseče se komad u obliku kruga. Pomoću burgije izbuše se otvori. U njima se stave pop-nitne. Odlučila sam se za pop-nitne zato što mogu da se koriste na dva načina. Može da se obmotava konac, vunica, traka u zavisnosti šta koristimo ili da se podiže svaka i pritisne materijal nitnom. To pruža mogućnost deci da razvijaju misaonu aktivnost, pažnju,  koncentraciju…

Na ovaj način se razvijaju mišići šake, prstiju i vrši se priprema ruke za početno pisanje i čitanje.

Mogu se uvežbavati: brojevi, geometrijski oblici, slova…

Od plastelina ili mase za oblikovanje napraviti kuglice različitih boja po želji deteta. Pomoću drvene hvataljke, odbrojavajući, deca ih stavljaju u korpicu za kolače po instrukciji roditelja.

Hvataljke kao i korpice mogu biti od različitog materijala. Po želji.

Plastelin možete napraviti sami.

Autor: Bojana Pešić, Niš, profesor razredne nastave i pedagoški savetnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama