Активности код куће – како припремити дете за полазак у први разред

Фина моторика је способност коришћења најмањих мишића тела у циљу извођења прецизних покрета и тесно је повезана са координацијом око – рука.

Координација око – рука омогућава да прсти и рука правилно изврше задатак.

Најбоље време за испитивање фине моторике је од треће године али се наставља и даље путем разних игара.

Проверава се тако што дете положи руку на чврсту подлогу и подизањем сваког прста  појединачно од подлоге проверавамо да ли је дете савладало фину моторику.

Најчешће деца не могу четврти прст да подигну посебно. На томе треба порадити јер касније може доћи до тежег усвајања одређених знања и извршавања одређених активности.

Фина моторика ствара неуронске везе које ће остати у кори великог мозга само ако се користе јер мозак брише све из меморије што човек не користи.

Препоручујем да родитељи са децом предшколског узраста као припрему за школу практикују следеће активности:

– Све игре са тестом, кликерима, пластелином, цепкање и лепљење папирића  на подлогу, хватање одређених предмета штипаљком, низање предмета, играње са семенкама, повезивање тачака, пертлање, копчање дугмића, лепљење сличица, стикера, убацивање предмета у отворе (флашице, касице), цртање и слично, како би учитељи наставили рад у школи. Ове игре ће олакшати деци ослобађање свих мишића шаке и прстију, како би припрема за почетно писање и читање била лакша.

– Од стабла дрвета или гране исече се комад у облику круга. Помоћу бургије избуше се отвори. У њима се ставе поп-нитне. Одлучила сам се за поп-нитне зато што могу да се користе на два начина. Може да се обмотава конац, вуница, трака у зависности шта користимо или да се подиже свака и притисне материјал нитном. То пружа могућност деци да развијају мисаону активност, пажњу,  концентрацију…

На овај начин се развијају мишићи шаке, прстију и врши се припрема руке за почетно писање и читање.

Могу се увежбавати: бројеви, геометријски облици, слова…

Од пластелина или масе за обликовање направити куглице различитих боја по жељи детета. Помоћу дрвене хватаљке, одбројавајући, деца их стављају у корпицу за колаче по инструкцији родитеља.

Хватаљке као и корпице могу бити од различитог материјала. По жељи.

Пластелин можете направити сами.

Аутор: Бојана Пешић, Ниш, професор разредне наставе и педагошки саветник