Хирург с Института Бањица: Сваки уложак упропашћује дечје стопало

Сигурно сте, из најбоље намере, свом детету купили барем један пар ортопедских ципелица. Специјалиста за ортопедску хирургију и трауматологију, прим. др сци. Љубомир Георгијевић, објасниће вам зашто су оне врло лоше за стопала ваших малишана.

„На дечјем одељењу „Института Бањица“ радио сам цео свој радни век, а начелник дечјег одељења које је имало капацитет од 126 постеља био сам преко двадесет година. Учинио сам велики број операција на дечјим стопалима због конгениталних аномалија али и стечених деформитета. Kао доказани стручњак, морам да реагујем на скорашње текстове објављене у неким новинама о наводној нешкодљивости ципелица за малу децу – овим речима почео је своје упозорење доктор Георгијевић на Фејсбуку.

Foto: Canva

– Дете се рађа са стопалом које са плантарне стране (табанске) има дебео масни слој, а што на првим прегледима неки неискусни педијатри проглашавају равним стопалима. Таква конфигурација дечјег стопала је најнормалнија, јер је масни слој испод коже предвиђен да штити дубље слојеве од могуће повреде у најранијем периоду након проходавања па све до четврте године живота.

– У том животном периоду дете ће стати босом ногом на сваки предмет на подлози јер нема животног искуства. Искуство стиче полако и са четири године јасно разликује опасне предмете на подлози. У првим данима по проходавању стаће и на стакло и сваки други предмет који ће га повредити, али убод ће повредити кожу а завршиће се у масном ткиву, без повређивања дубљих слојева, али ће уједно бити и ново животно искуство. Ципеле са „лепо извајаним улошком“ разних произвођача говоре о њиховом „напору“ да учине вашем детету некакву погодност. Због тога су цене ципела за бебе и малу децу као да су број 56.

– У ствари, сваки уложак упропашћује дечије стопало. ЗАШТО? На плантарној страни стопала налазе се у два слоја, по осам мишића, који искључиво служе да одржавају уздужни свод стопала и предњи попречни свод. Слој масног ткива у прве четири године штити од повреда осим плантарне фасције и ту групу мишица и пратеће крвне судове и нерве. Због своје масе „прикривају“ форму сводова и то заварава педијатре. Зато се лако одлучују да прогласе „равна стопала“.

– Kада у обућу сместимо уложак, вршимо притисак на коштане структуре стопала изазивајући привидно конфигурацију свода. Kада би дете могло да вам саопшти тог тренутка када му први пут обујете ципелу са улошком рекло би Вам „да има осећај као да има камен у ципели“.

– Таквим “анатомским” ципелицама у потпуности искључујемо функцију плантарне мускулатуре (већ поменута два слоја по осам мишића) и када та мускулатура које је у потпуности искључена из функције атрофира и изгуби сваку функцију и снагу да одржи сводове у физиолошком положају стопало се „сруши“ и тада стварно постаје „равно стопало“.

– Да Вас даље не бих убеђивао шта је добро, а шта не за стопало вашег детета, идите у први разред основне школе и замолите да се сва деце изују. ПОРАЗ! Скоро да нема детета са нормалном конфигурацијом стопала. Идите на улицу и пронађите ромско дете/циганче (без намере да било кога вређам), које хода босо од маја до октобра, са равним стопалима, па поново размислите.

– За дете су најбоље ципеле које имају добро покривено стопало заштићено од влаге и хладноће без икаквог улошка са нормалном пропорционалном петом према величини ципеле, да дете има утисак да хода босом ногом по равној подлози. У најранијем делу хода када је ход углавном по кући – искључиво користити штрикане назувке, које производе баке.

– Па у почетку и за први излазак у двориште или паркић, а још је боље у топлим месецима, да дете буде босо. Да се нашалим, али сам помало и озбиљан, када кажем да ципеле треба купити када дете стане на сред собе и каже „хоће ли неко овде и мени купити ципеле“.

Патике нису потребне док дете не почне да се бави спортом, јер углавном све патике имају уграђен уложак.

Прим др. сци Љубомир Георгијевић, специјалиста за ортопедску хирургију и трауматологију

https://www.facebook.com/drgeorgijevic/posts/1818399785110331