Aмерички математичар Дејвид Лорен: Србија има најпаметнију омладину на целом свету

Америчка телевизија SNN у интернационалном издању, јуче је у локалном српском времену (08:30) објавила ексклузиван прилог о успесима српских математичара уз нагласак да имамо најпаметнију омладину света.
Србија има најпаметнију омладину на целом свету, рекао је амерички математичар Дејвид Лорен гостујући на ТВ мрежи SNN-u. Он је навео да су српски ђаци толико паметни да доминирају буквално на свим такмичењима.

– Ако се рачуна стање, услови у број становника, Србија представља врхунац образовања, јер је проценат успеха на светском такмичењу њихових ђака огроман. Успеси које, на пример, српски математичари постижу широм планете су фантастични! То само показује да је омладина у Србији најпаметнија на свету – рекао је Лорен на SNN-u.
Како је он додао, оно што по нас можда није добро, а по Запад сигурно јесте, јесте чињеница да Србија често своју памет извози.
– Ови генијалци школовање махом настављају у Америци и другим развијеним земљама, где остају и да живе и раде, и онда се многи други хвале њиховим успесима – рекао је Лорен.
Када се погледају подаци са светских такмичења из природних наука, Србија је до сада освојила укупно 532 медаље. Махом су их доносили ученици Математичке гимназије из Београда. Само од 2010. ђаци ове школе су се са такмичења широм света вратили у земљу са више од стотину одличја.
Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже да је поносан на своју генерацију која је прошла кроз школу, јер су то најбољи амбасадори Србије, бољи од било ког званичног амбасадора код држава постави.
– Наша деца су заиста паметна, вредна, образована и културна. Сад да кажем да су наша деца збирно паметнија од Американаца, Руса или Кинеза, било би нетачно, јер ми, рецимо, имамо хиљаду генијалаца, што је и нормално у односу на број становника, а Кинези их имају два милиона, и ту не можемо да се поредимо – истиче Огњановић и додаје:
– Али да смо случајно завршили на SNN-u у анализи математичара Лорена, то сигурно нисмо. Србија је увек била респектабилан, угледан и признат такмичар на свим међународним такмичењима и готово увек се враћамо са медаљама. У научним круговима смо веома познат и Србија тиме треба да се поноси.
 
Извор: rs.sputniknews.com