Američki matematičar Dejvid Loren: Srbija ima najpametniju omladinu na celom svetu

20 marta, 2018

Američka televizija SNN u internacionalnom izdanju, juče je u lokalnom srpskom vremenu (08:30) objavila ekskluzivan prilog o uspesima srpskih matematičara uz naglasak da imamo najpametniju omladinu sveta.
Srbija ima najpametniju omladinu na celom svetu, rekao je američki matematičar Dejvid Loren gostujući na TV mreži SNN-u. On je naveo da su srpski đaci toliko pametni da dominiraju bukvalno na svim takmičenjima.

– Ako se računa stanje, uslovi u broj stanovnika, Srbija predstavlja vrhunac obrazovanja, jer je procenat uspeha na svetskom takmičenju njihovih đaka ogroman. Uspesi koje, na primer, srpski matematičari postižu širom planete su fantastični! To samo pokazuje da je omladina u Srbiji najpametnija na svetu – rekao je Loren na SNN-u.
Kako je on dodao, ono što po nas možda nije dobro, a po Zapad sigurno jeste, jeste činjenica da Srbija često svoju pamet izvozi.
– Ovi genijalci školovanje mahom nastavljaju u Americi i drugim razvijenim zemljama, gde ostaju i da žive i rade, i onda se mnogi drugi hvale njihovim uspesima – rekao je Loren.
Kada se pogledaju podaci sa svetskih takmičenja iz prirodnih nauka, Srbija je do sada osvojila ukupno 532 medalje. Mahom su ih donosili učenici Matematičke gimnazije iz Beograda. Samo od 2010. đaci ove škole su se sa takmičenja širom sveta vratili u zemlju sa više od stotinu odličja.
Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da je ponosan na svoju generaciju koja je prošla kroz školu, jer su to najbolji ambasadori Srbije, bolji od bilo kog zvaničnog ambasadora kod država postavi.
– Naša deca su zaista pametna, vredna, obrazovana i kulturna. Sad da kažem da su naša deca zbirno pametnija od Amerikanaca, Rusa ili Kineza, bilo bi netačno, jer mi, recimo, imamo hiljadu genijalaca, što je i normalno u odnosu na broj stanovnika, a Kinezi ih imaju dva miliona, i tu ne možemo da se poredimo – ističe Ognjanović i dodaje:
– Ali da smo slučajno završili na SNN-u u analizi matematičara Lorena, to sigurno nismo. Srbija je uvek bila respektabilan, ugledan i priznat takmičar na svim međunarodnim takmičenjima i gotovo uvek se vraćamo sa medaljama. U naučnim krugovima smo veoma poznat i Srbija time treba da se ponosi.
 
Izvor: rs.sputniknews.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Američki matematičar Dejvid Loren: Srbija ima najpametniju omladinu na celom svetu

 1. Natasa kaže:

  Dobri jesmo, ali ne i najpametniji….nedostaje video zapis koji prati vest. Osim toga ako pogledate tabelu svih zemalja u zadnjih 70 godina sa matematickih olimpijada videcete da smo bili mnogo pametniji u vreme Yugoslavije. A ako je suditi o kontinuitetu uspeha, onda su Rumuni sigurno najpametniji.
  https://www.imo-official.org/results.aspx

 2. Danijela K kaže:

  A ta Matematicka gimnazija je dobila DVOJKU od Eksterne inspekcije koja je trebalo da da ocenu kvaliteta rada ove obrazovne ustanove.

 3. B kaže:

  Srbija svoju pamet ne izvozi, iz Srbije pamet odlazi. Ništa novo. Cilj “programa razvoja” ovde je da stvori jeftinu radnu snagu i uslove da ona skuplja sama ode “preko grane” kod onih koji su i kreirali “program razvoja” preko svojih ovdašnjih nameštenika.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama