Апел Министарству да размотри одлуку о организовању такмичења

Унија синдиката просветних радника Србије упутила је данас апел Министарству просвете да размотри одлуку која се тиче организовања такмичења и смотри ученика основних и средњих школа у овој школској години.

Из „Календара такмичења и смотри ученика основних и средњих школа за школску 2020/21. годину”, јасно је да активности треба да почну већ крајем овог месеца. Одговорност за организацију такмичења сносе директори, стручна већа, активи одређених предмета, председници стручних друштава и заједница школа” – каже Јасна Јанковић, председница УСПРС и додаје да све то јасно стоји у „Стручном упутству о организовању такмичења и смотри ученика основе и средње школе”.

Као први проблем Унија наводи огроман број ученика који ће бити присутан на такмичењима, додајући да је на Окружном такмичењу из српског језика за основне школе у прошлој школској години, било чак 1150 ученика.

“Питање број два, стручна друштва су већ почела да се изјашњавају да ли ће или неће спровести такмичења ове године. То може бити опасно, јер ако из само једног предмета такмичења нема, регуларност свих осталих се доводе у питање. Ученици би били дискриминисани, ако би неко од њих имао додатне поене приликом уписа средње школе или факултета, а неко – не. Тога морамо бити свесни пре него што се неправда догоди.” – стоји у саопштењу.

“Апелујемо на Министарство просвете, науке и технолошког развоја да још једном одговорно сагледа све аспекте овог сложеног проблема, процени ризике, консултује стручна друштва и донесе исправну одлуку. На такмичења идемо или сви или нико, јер другачија одлука би била
погрешна.” – закључак је Уније синдиката просветних радника.