Babica: Ljudski rod ne može da opstane bez majčinog mleka i te ljubavi. Bez formule sigurno može

Od deset žena koje izađu iz srpskih porodilišta, samo jedna istraje u dojenju bez veštačkih formula, kažu istraživanja.
Promocijom dojenja ta statistika promenila bi se u korist transfera ljubavi! Nažalost, mnogo je pedijatara u čijim ordinacijama vrište oglasi za veštačka mleka i koje bez mnogo razmišljanja majkama savetuju da dohranjuju svoje bebe formulom, kao da majčino mleko nije dovoljno.
dojenje
Istraživanja su pokazala da je glavni krivac hranjenja novorođenčadi adaptiranim mlekom bolnica, pritisak na majke da koriste adaptirano mleko, odbijanje pomoći majkama koje je traže, kao i uverenje porodilja da nemaju dovoljno mleka.
Neki pedijatri preporučuju razblaženo kozje mleko, umesto formule. A tu su i čajevi za dojilje koji potpomažu produkciju majčinog mleka.
Jedna od majki kojoj su takođe preporučivali dohranu, Brankica Popović, na pitanje novinarke Blica da li se stidi da doji u javnosti, kaže: „Nije me sramota, proradio mi inat. Nekoliko pedijatara mi je savetovalo dohranu, raznih proizvođača, zato što je beba slabije dobijala na težini. Ja sam znala da to sa dohranom nema veze, da je majčino mleko najbolje za moje dete. I istrajala sam.”
„Kod dojenja je super što je mleko uvek idealno spremno, možemo biti u pokretu, uživati, maziti se i ovako coktati bilo gde.” – dodaje Brankica.
Babica Divna Miljković godinama pomaže mladim mama da uspostave laktaciju i uspešno doje svoje bebe.
„Dojenje je najvažnija veza između mame i bebe. Bitno je ne samo zbog majčinog mleka koje je najzdravije, nego i zbog ljubavi. Prvi podoj u prvom satu, taj podoj je najbitniji. Ništa ne može zameniti majčino mleko.” – kaže Divna za Blic i dodaje: „Ljudski rod ne može da opstane bez majčinog mleka i te ljubavi. Bez formule sigurno može.”
A.C.