Одличан планер за ђаке – да лакше и боље организују своје време

Добре вештине планирања и организације неопходне су свима, а посебно ученицима – како због постизања бољег успеха у школи, тако и због стицања вештина које ће им бити корисне у животу.


Коришћење планера може помоћи деци да лакше испланирају школске, ваншколске, хигијенске, здравствене, културне и сличне обавезе, а биће од помоћи и родитељима који неће морати свакодневно да подсећају дете на његове обавезе (Опери руке, Узми да једеш, Попиј мало воде, Обуј папуче, Поједи то воће, Уради домаћи, Понови лекцију…).

У издању Креативног центра недавно је објављен ПланУМ дневник – интерактивни планер намењен ученицима основних и средњих школа, који је креирала Александра Шаровић Атанасовска. Оно што је кључно у овом планеру и што га издваја од осталих јесте постављање паметних циљева. На почетку сваког месеца ПланУМ дневник стимулише дете да размисли и дефинише шта је то што му је важно да постигне у току наредног месеца и којих то пет конкретних корака треба да предузме да би остварило оно што жели. По завршетку сваког месеца прави се рекапитулација постигнутих циљева. На овај начин родитељ добија корисне информације о томе шта је то што детету представља проблем, а конкретни предлози нуде родитељима идеје за то како да помогну деци.

ПланУМ прати ритам савременог детета – у планирање су укључене и ваннаставне активности, друштвене мреже и остали пратиоци данашњег живота основаца. Шта мислите, који су највећи изазови за децу која данас одрастају?

Велика изложеност мору неселектованих информација утиче на то да деца немају фокус и пажњу усмерену на оно што је од суштинске важности за њихов свакодневни живот, као и за живот уопште. Зато ПланУМ дневник у извесној мери преузима језик дигиталних мрежа и користи га као помоћно средство за

артикулацију и комуникацију дешавања и догађаја који су значајни да се запамте и запишу. Помоћу задатака за постављање циљева и планирање ПланУМ дневник бистри фокус, одржава концентрацију и стимулише дете да буде одговорно и истрајно.

Одакле вам идеја за ову књигу?

Не желећи да испустим шансу да својој деци помогнем у усвајању основних животних вештина, решила сам да направим неко средство које би им било од помоћи у процесу раста и развоја. Знала сам да оно мора да буде усмерено ка постизању жељеног циља, али и да истовремено буде забавно да би задржало пажњу детета, за коју се данас сваки родитељ бори да би могао да конкурише паметним телефонима, компјутерима и осталим геџетима. Такође сам имала на уму свог сина, који има 12 година и који се већ суочава са озбиљним обавезама и изазовима у школи и ван ње.

Поред планирања свакодневних активности, у ПланУМу се сусрећемо с темама као што су развој вештина и самопоуздања или учење исказивања осећања. Шта Вас је инспирисало да и те теме укључите у књигу?

У свакодневној трци са обавезама заборављамо да се питамо „Како се заправо осећамо“. Баш због тога ПланУМ дневник се бави различитим темама, којих је 12 и које обрађују различите аспекте “осећања”, а које су можда досад за већину родитеља биле и превише апстрактне. Вежбе се односе на емоције (љутњу, забринутост), личне вредности, али и вршњачко насиље као све присутнији глобални проблем у свакодневици младих.

На самом крају ПланУма налази се Зид мојих интересовања, који представља визуелну мапу онога што је истински важно за дете. Пошто понекад слике могу више да кажу од речи, ПланУм то стимулише преко те и других рубрика и позива дете да црта, издваја и чува фотографије и остало за шта сматра да осликава његову пажњу и интересе. ПланУМ уз сваку тему нуди и вежбу смишљену тако да дâ конкретан, опипљив, забаван и пре свега поучан резултат. Што више освешћујемо осећања, веће су шансе да она постану темељ за развој дететовог самопоуздања, његову способност да јасно комуницира и да креира дугорочне визије за себе и за своју будућност. Развој животних вештина подједнако је значајан као и усвајање академских знања и у огромној мери доприноси томе да се деца развију у емоционално интелигентне и здраве личности с већим шансама за успех у модерном времену.

ПланУм је доживео велики успех у Македонији, где је првобитно објављен. Какве су реакције читалаца? Како реагују деца, а како одрасли?

ПланУМ дневник је следбеник или дете ПланУМа, намењеног свима од 18 до 88 година, који је у Македонији доживео огроман успех. Добитник је награде за најкреативније издање у 2017, а имао је чак четири издања у току једне године. Планум дневник су у старту прихватили родитељи – корисници основног ПланУма – који су хтели да својој деци пренесу све предности паметног начина планирања и организације времена и циљева, а затим и родитељи који су желели да испробају нове методе континуираног личног развоја и трагали за квалитетнијим садржајем, погодним за конструктивну сарадњу с децом. Реакције су више него позитивне, како деце тако и родитеља. Има деце која се буквално не одвајају од својих ПланУМа и који редовно шаљу фотографије попуњених страница, а ту су и њихови родитељи, захвални што су добили личног асистента у процесу родитељства.

Када бисте морали да одаберете једну поруку коју би корисници ПланУМа требало да усвоје после попуњавања овог дневника, која би то порука била?

Лична дисциплина и планирање свакодневних обавеза могу да буду забавна игра у којој достижемо ниво самосталности и самопоуздања неопходан за суочавање са све већим изазовима.

Александра Шаровић Атанасовска рођена је у Скопљу, а тренутно живи у Београду. Дипломирани је филолог, експерт за маркетинг и комуникације. Оснивач је Моментиса – компаније која се бави развојем креативних решења и услуга за квалитетнији живот људи и њихов континуиран лични развој. Мајка је троје деце. Воли да истражује, путује и велики је љубитељ савремених уметности, филма и музике.