Баке и деке – благо сваког детињства

12 августа, 2016

Права бака је спремна да сваки дан пече палачинке ако то њена миљеница жели, а добри дека да, упркос боловима у кичми, сатима игра фудбал са унуком. Њиховим петицама се радују на сва звона
baka-i-deka
Њихова љубав је безусловна. Мазе и пазе као да ће сутра бити смак света. Увек имају времена и стрпљења. Бесконачно разумевање је њихово друго име. Не умеју да критикују, не знају да прекоре. Субјективни су, али за то не маре. За децу су и “луна парк” и “мирна лука”, сапутници у авантурама и раме за плакање, подршка за ситне лудости, сигурна брана спаса… Погађате, реч је о бакама и декама!

Они воле, а не замерају. Унуке васпитавају, али са осмехом и без тешких речи. Теше их и храбре, бране и крију, дају им ветар у леђа и скидају звезде са неба. Све што раде за њих је искрено и без жеље за “надокнадом”.

Уосталом, свакодневно се “продају” за дечју радост. У новчанику увек носе слике најлепших и најпаметнијих унука, како би у сваком тренутку могли да се похвале пријатељима и познаницима.

Права бака је спремна да сваки дан пече палачинке ако то њена миљеница жели, а добри дека да, упркос боловима у кичми, сатима игра фудбал са унуком. Њиховим петицама се радују на сва звона, али зато их никад не грде за лоше оцене.

Психолози наглашавају да је улога бака и дека у васпитавању деце веома важна, јер по правилу, због година у којима се налазе, имају више слободног времена и стрпљења, па лакше допиру до главица малишана.

Унуци, поготово у осетљивом добу, имају више поверења у њих него у родитеље, због чега им се поверавају и траже помоћ. Са мамама и татама то не иде тако једноставно, јер они кажњавају, прекоревају, галаме, а баке и деке су углавном нежне и пожртвоване, увек на услузи унуцима. Чак и када им се нешто не допада, направе се да нису видели. Њихова деца им неретко приговарају да од унука праве размажена бића, али они на то одмахују руком. Стручњаци кажу да то није прича од јуче и да се ниједној баки и ниједном деки не може приговорити да превише воли, јер то заправо и јесте њихова основна улога.

Извор: ringeraja.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама